Notícies

La Diputació fomenta la participació ciutadana en micropobles i municipis de menys de mil habitants facilitant-los les eines per fer-ne un reglament propi

Foto : La Diputació fomenta la participació ciutadana en micropobles i municipis de menys de mil habitants facilitant-los le

La Guia per elaborar el reglament de participació ciutadana en micropobles i municipis petits (i no tan petits) de les comarques gironines està elaborada pel Servei de Participació Ciutadana, Bon Govern i Transparència de la Diputació

La diputada d'Assistència als Petits Municipis, Eva Viñolas, ha manifestat que amb aquesta guia es resol una de les inquietuds principals dels municipis petits i dels micropobles


La diputada d'Assistència al Petits Municipis de la Diputació de Girona, Eva Viñolas, i el president de l'Associació de Micropobles de Catalunya, Mario Urrea, han presentat aquest matí la Guia per elaborar el reglament de participació ciutadana en micropobles i municipis petits (i no tan petits) de les comarques gironines. A la presentació també hi han assistit l'alcalde Sant Miquel de Campmajor, Josep Oriol Serrà i la cap del Servei de Participació Ciutadana, Bon Govern i Transparència i coautora de la guia, Anna Brunsó.

La guia és un manual realitzat pel Servei de Participació Ciutadana, Bon Govern i Transparència de la Diputació de Girona i té per objectiu facilitar l'elaboració del reglament de participació ciutadana en micropobles i municipis petits de les comarques gironines per tal d'oferir recursos d'utilitat als ajuntaments del territori i contribuir a millorar la gestió de les polítiques públiques i la participació ciutadana en el món local. Ha estat elaborada conjuntament pel personal de la Diputació de Girona i les consultores Cristina Valls, d'Idees Social Design, i Roser Solà-Morales, de La Malla, amb la col·laboració de personal tècnic i de càrrecs electes de diversos municipis de la demarcació de Girona, especialment de micropobles.

En concret, aquesta guia és una proposta normativa per ajudar els ajuntaments a definir un model de governança relacional i participatiu que compti amb la ciutadania i el teixit associatiu en el procés de definició de les polítiques públiques.  La proposta de reglament, que s'ha treballat durant un any conjuntament amb els ajuntaments, permetrà als micropobles i als petits municipis donar validesa jurídica als seus processos participatius.

La diputada d'Assistència als Petits Municipis, Eva Viñolas, ha manifestat que amb aquesta proposta es resol una de les inquietuds principals dels micropobles i dels municipis de menys de mil habitants: «Els facilitem la possibilitat de poder-se presentar a les subvencions per finançar els seus processos participatius».

Per la diputada Eva Viñolas, «la participació ciutadana és important per poder garantir la participació, la transparència i la comunicació entre l'ajuntament i els seus veïns i veïnes. En els micropobles i petits municipis aquesta interacció és constant, personal i efectiva. Cal, doncs, poder donar eines, espais i mecanismes per a la participació ciutadana, i aquesta guia vol ser una proposta normativa per aconseguir un municipi més participatiu».

La guia per elaborar els reglaments de participació ciutadana locals es posa a disposició de tothom i es pot descarregar a través del web www.ddgi.cat. A més, des del Servei de Participació Ciutadana, Bon Govern i Transparència de la Diputació de Girona es farà arribar el document a tots els micropobles i petits municipis de la demarcació.