Ahir a la tarda va tenir lloc, al CaixaForum Girona, la presentació del projecte «Edificis positius». La iniciativa va ser presentada per Josep Maria Canyelles, president de Territori Socialment Responsable (TSR), la cooperativa social impulsora d’«Edificis positius». L’obertura de l’acte va anar a càrrec de Maria Rosa Terradellas, responsable de la Càtedra de Responsabilitat Social Universitària de la Universitat de Girona (UdG). En la cloenda hi va intervenir Quim Ayats, diputat d’Habitatge, Assistència als Municipis i Serveis Generals de la Diputació de Girona, i Gemma Johé, consellera del Consell Comarcal del Gironès.
La jornada, organitzada per les càtedres de Responsabilitat Social Universitària i de Promoció de la Salut de la UdG, va donar a conèixer aquesta iniciativa que té com a finalitat fomentar la creació de comunitats integrades per persones que vulguin viure positivament l’experiència de ser veïns i veïnes al seu edifici, transformant la seva vida quotidiana cap a un model més sostenible, solidari i integrador.
Es tracta d’un projecte de país que vol arribar a tots els racons del territori català per desenvolupar aquesta idea de veïnatge, creant aliances estratègiques en el conjunt d’actors socials. La finalitat és convertir els ciutadans en agents de canvi i transformació en la seva comunitat a partir del seu compromís en la sostenibilitat, el foment del consum d’energia responsable i l’activació de projectes socioassistencials, solidaris i culturals compartits.
El diputat Quim Ayats va destacar la importància de «l’empoderament que es vol dur a terme des de Territori Socialment Responsable (TSR) en les comunitats de veïns i veïnes perquè aquests siguin motor de canvi social i facin seu l’assoliment dels disset objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que les Nacions Unides han proposat per al 2030». TSR pretén anar desenvolupant aquest projecte per poder assolir els ODS en el microentorn de les ciutats i dels edificis.
Aquesta és, precisament, una de les principals línies estratègiques del mandat 2019-2023. El 21 de gener passat, el Ple de la Diputació de Girona va aprovar la creació d’un nou servei de desenvolupament sostenible que, d’una manera transversal, pretén dur a terme una acció de govern amb una visió socialment justa i respectuosa amb les persones i l’entorn, i tenint sempre present l’assoliment dels ODS per al 2030.
La Diputació de Girona, a través de Dipsalut, participa en la Càtedra de Promoció de la Salut, la qual fomenta i gestiona la creació, transferència i divulgació de coneixements en aquest àmbit, a través de l’organització de jornades, seminaris i cursos, la investigació i difusió, així com la sensibilització i l’assessorament de professionals.