El departament d'Habitatge de la Diputació de Girona, amb la col·laboració de la Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats de la Diputació de Barcelona, ha organitzat una jornada de debat i de reflexió sobre l'estat de l'habitatge a escala global, i de com es poden planificar les polítiques d'àmbit local amb els agents que treballen al territori.
La jornada, que està tenint lloc a la Casa de Cultura de Girona, s’orienta al personal tècnic i administratiu, als càrrecs electes dels ajuntaments i consells comarcals i als treballadors de les entitats de la província de Girona que tenen relació amb l'àmbit de l'habitatge.
La presentació de l'acte ha estat a càrrec del vicepresident de la Diputació Fermí Santamaria, que ha destacat “la importància de la reflexió des de l’administració local com a institució més propera als ciutadans i que, per tant, és la que coneix de primera mà els problemes en matèria d’habitatge”. Santamaria ha afegit que “un exemple del suport als ajuntaments és la campanya de subvencions per a polítiques locals d’habitatge de la Diputació de Girona, que enguany ha rebut 35 sol·licituds”.
L’objectiu principal de la jornada és proporcionar un espai de debat i formació al voltant de les principals polítiques d'habitatge, tenint en compte la complexitat del diàleg entre els objectius globals i les actuacions locals en aquest àmbit.
El punt de partida de la jornada ha estat la presentació d'un estudi comparatiu de les polítiques d'habitatge a escala europea, realitzat dins la Càtedra d'Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili. Sergio Nasarre, director de la Càtedra, ha presentat l'estudi, el qual ha permès als assistents comparar i analitzar les conseqüències de les polítiques realitzades i els resultats obtinguts. Nasarre ha defensat que és molt important que tot allò que s'estudia a les universitats es comuniqui degudament als tècnics que treballen als ens locals.
Tot seguit, tindrà lloc una taula rodona amb el títol “Reflexions per a la pràctica: on som i on anem en matèria de polítiques d'habitatge?”, moderada per Nasarre. Hi participaran Àngels Mira, gerent del Patronat Municipal d'Habitatge de Barcelona; Carme Trilla, presidenta de la Fundació Hàbitat3; Nydia Tremoleda, antropòloga i especialista en programes de rehabilitació; Juli Ponce, professor de dret administratiu i catedràtic de la Universitat de Barcelona, i Carles Sala, secretari d'Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat de Catalunya.