Notícies

Jornada de treball sobre l’aplicació de la nova Llei 24/2015 en l’àmbit municipal: desnonaments, reallotjament i segona oportunitat 

Foto : Jornada de treball sobre l’aplicació de la nova Llei 24/2015 en l’àmbit municipal: desnonam

Aquest matí ha tingut lloc la jornada de treball sobre la nova Llei 24/2015 en l’àmbit municipal (desnonaments, reallotjament i segona oportunitat), organitzada pel Servei d’Habitatge de la Diputació de Girona i l’Observatori DESC (Drets Econòmics, Socials i Culturals). La jornada ha tingut lloc a l’aula magna de la Casa de Cultura, i hi ha participat tant personal tècnic i administratiu com càrrecs electes dels ajuntaments i consells comarcals de la província de Girona que tenen relació amb l’àmbit de l’habitatge, els serveis socials i l’urbanisme. Hi han assistit representants de més de trenta ajuntaments i de sis consells comarcals, així com treballadors de la Generalitat de Catalunya i d’altres entitats, amb l’objectiu de conèixer les noves oportunitats per als municipis en l’àmbit de l’habitatge i els serveis socials.

La Llei 24/2015, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, és fruit d’una iniciativa legislativa popular (ILP) promoguda per la plataforma d’afectats per la hipoteca (PAH), l’aliança contra la pobresa energètica (APE) i l’Observatori DESC, organitzador aquest últim, junt amb el Servei d’Habitatge de la Diputació de Girona, d’aquesta jornada.

Amb l’aprovació el passat mes de juliol de la Llei 24/2015 s’obren noves oportunitats als municipis en l’àmbit de l’habitatge i els serveis socials. S’habiliten noves mesures per aturar desnonaments de persones en risc d’exclusió residencial en cas d’impagament de lloguer o d’hipoteca, s’instaura un mecanisme de segona oportunitat per cancel•lar deutes derivats d’habitatge habitual i s’estableix la cessió obligatòria de pisos buits.

El propòsit de la jornada és donar a conèixer aquestes noves eines i posar en comú les actuacions municipals per posar-les en pràctica, tant des de la vessant jurídica i procedimental com de les polítiques públiques.

La presentació de la jornada ha estat a càrrec del vicepresident i diputat responsable del Servei d’Habitatge de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria, que ha fet èmfasi en el fet que mitjançant les activitats formatives del servei «ens proposem donar suport als ajuntaments que volen donar resposta a les dificultats dels ciutadans per fer front als problemes i situacions d’emergència en l’àmbit de l’habitatge, i crear espais de coneixement per intercanviar opinions i ajudar des de l’experiència».

La jornada ha continuat amb les ponències de Jaume Forn, director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que ha parlat sobre protocol i procediment d’actuació de la Llei 24/2015, i sobre el punt en què es troba el desenvolupament normatiu i les eines que s’han preparat per als ajuntaments. 

Els ponents Martí Batllori, advocat i secretari general de Càritas Diocesana de Girona; Mercè Pidemont, advocada i membre de l’Observatori DESC, i Irene Escorihuela, directora de l’Observatori DESC, presentaran les ponències «Com aturem desnonaments?», «Quina política d’ajuts?», «Com fem front al reallotjament?», «Com mobilitzem pisos buits?», «Declaració anòmala, incompliment de la funció social, tanteig i retracte», «El mecanisme de segona oportunitat», «Procediment extrajudicial», «Procediment judicial» i «Cessió de crèdits».