Ahir dilluns el Servei d’Habitatge de la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) varen celebrar la primera de les cinc jornades que conformaran el curs Metodologia pràctica per realitzar les inspeccions tècniques d'edificis (ITE).
La iniciativa té com a objectiu formar tècnics (arquitectes i arquitectes tècnics) en l’aplicació del nou decret d’inspecció tècnica d’habitatges. Aquest decret vol instituir un sistema de control periòdic de l’estat dels edificis d’habitatge per evitar situacions de risc a la població; per fomentar la cultura del manteniment, amb el consegüent allargament de l’edat i del bon estat dels edificis, i per tenir un parc en bones condicions.
Amb l’entrada en vigor del decret, 6.832 comunitats de propietaris d’edificis d’habitatge hauran de contactar, en el transcurs del 2011 i del 2012, amb un tècnic que realitzi l’ITE per tal d’obtenir el certificat d’aptitud (que té una vigència de deu anys). Progressivament, i fins al 2015, s’hauran d’inspeccionar tots els edificis de més de 45 anys (19.563 en la demarcació de Girona).
En la primera sessió del curs, s’han tractat els continguts principals de les inspeccions tècniques per tal d’entendre d’on provenen aquestes polítiques de manteniment i conservació del parc d’habitatge. De fet, aquesta classe de planificacions sempre s’han iniciat com a conseqüència d’accidents que han afectat la població, i concretament a casa nostra varen començar arran dels problemes creats per l’aluminosi.
Aquesta primera jornada, a la qual ha assistit una cinquantena de persones, ha estat presentada per la tècnica d’Habitatge de la Diputació de Girona, Anna Pla, i pel director del curs, Ramon Muñoz. Els continguts tractats han estat principalment els protocols d’inspecció, les recomanacions per a la inspecció visual dels edificis d’habitatge i la presentació d’un cas pràctic que serà estudiat.
El curs consta de tres jornades més, que es complementaran amb una darrera individual per a persones no tècniques, que comptarà amb la participació de tècnics de la Generalitat de Catalunya que donaran informació sobre el funcionament d’aquest nou sistema de control de l’estat del parc d’habitatges. El curs està impulsat pel Servei d’Habitatge de la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) gràcies a un acord de col·laboració entre les dues institucions que vol apropar la formació tècnica als treballadors de l’Administració.
Més informació: