Notícies

S'edita un manual de bones pràctiques en bioseguretat dins el projecte Life Tritó Montseny

Foto : S'edita un manual de bones pràctiques en bioseguretat dins el projecte Life Tritó Montseny

El document, dirigit a entitats d'educació ambiental, escoles de natura i centres educatius, pretén divulgar la problemàtica de les malalties infeccioses en els amfibis i sensibilitzar-ne la població perquè pugui realitzar activitats educatives sense introduir patògens al medi

En el marc del projecte Life Tritó Montseny, s'ha redactat un manual de bones pràctiques en matèria de bioseguretat per a la descoberta dels amfibis, destinat a les entitats d'educació ambiental, les escoles de natura i els centres educatius. Es tracta d'una eina, editada tant en format digital com en paper, encaminada a evitar la transmissió de malalties infeccioses ocasionades per fongs i virus, que afecten greument moltes espècies d'aquest grup faunístic.

El document és el resultat de dues taules de treball organitzades sota el títol  «Les malalties emergents en amfibis: directrius i pautes de bioseguretat per les activitats educatives en el medi aquàtic del Montseny», en les quals van participar entitats d'educació ambiental, de conservació i de voluntariat, així com centres educatius.

Segons dades d'aquest 2020 de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, el 41% de les espècies conegudes d'amfibis a escala mundial estan amenaçades. Un dels principals factors que ho ha motivat són les malalties infeccioses provocades per fongs, virus i altres patògens, que poden arribar a ocasionar morts massives d'individus.

Al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny hi habita un amfibi únic al món catalogat en perill d'extinció, el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi). L'entrada de patògens causants d'aquestes malalties mortíferes és, doncs, una greu amenaça per a les poblacions salvatges d'aquesta espècie tan singular. Conscients d'aquest fet, s'ha gestat, des del projecte Life Tritó Montseny, aquest manual de bones pràctiques per divulgar la problemàtica d'aquestes malalties i sensibilitzar-ne la població perquè pugui realitzar les activitats d'educació ambiental de descoberta sense introduir patògens al medi. I és que aquest tipus d'activitats són considerades un recurs didàctic molt valuós i atractiu per apropar-se a la natura, conèixer-la i, sobretot, respectar-la.

En el document, s'hi inclouen continguts com ara les mesures a adoptar en la descoberta d'una riera o punt d'aigua i la manipulació d'amfibis; el protocol de desinfecció dels materials per a la recollida de mostres a camp; el kit de mostreig necessari per tenir en compte la desinfecció del material, i un apartat de prevenció (mala praxi per desconeixement, alliberament d'espècies exòtiques), entre d'altres.

El manual, les recomanacions del qual poden ser d'utilitat tant al Montseny com en qualsevol altre territori, es tanca amb un decàleg que descriu resumidament què es pot fer i què no en relació amb l'estudi i la manipulació dels amfibis per evitar la transmissió de malalties infeccioses. El disseny gràfic, molt didàctic i atractiu, ha anat a càrrec de Lucas Wainer; el contingut tècnic, a càrrec de Daniel Fernández i Albert Montori i la coordinació, a càrrec del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

Els 5.000 exemplars impresos es distribuiran entre els socis del projecte Life Tritó Montseny -la Diputació de Barcelona, que el coordina; la Diputació de Girona; la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Territori i Sostenibilitat i de Forestal Catalana, i el Zoo de Barcelona-, els centres educatius del parc, els equipaments d'educació ambiental del territori i les entitats participants a la taula de treball. El projecte Life Tritó Montseny, que està cofinançat pel programa Life de la Unió Europea, va iniciar-se l'1 d'octubre de 2016 davant la necessitat de protegir el tritó del Montseny.

Documentació