Notícies

La Diputació subvencionarà calderes i xarxes de calor de biomassa a set municipis gironins aquest 2020

Foto : La Diputació subvencionarà calderes i xarxes de calor de biomassa a set municipis gironins aquest 2020

L'organisme invertirà un total de 382.447,55 euros en projectes a Espinelves, Massanes, Sant Joan les Fonts, Salt, Sant Feliu de Pallerols, Palafrugell i Sant Joan de les Abadesses

La Junta de Govern de la Diputació de Girona ha concedit les subvencions de la campanya anual de calderes i xarxes de calor de biomassa municipals. Enguany, set poblacions de les comarques gironines rebran una ajuda econòmica per tirar endavant els seus projectes. Es tracta d'Espinelves, Massanes, Sant Joan les Fonts, Salt, Sant Feliu de Pallerols, Palafrugell i Sant Joan de les Abadesses.

L'organisme destinarà a aquesta campanya subvencions per valor de 382.447,54 euros, amb una mobilització global d'inversions d'1.670.761,09 euros.

Les calderes i xarxes de calor de biomassa representen un sistema de calefacció sostenible que té un balanç neutre d'emissió de CO2 a l'atmosfera. En aquestes actuacions del 2020, es preveu reduir el consum de combustible fòssil en 1.900 megawatts hora (MWh) anuals, fet que suposa un estalvi de 440 tones de CO2 a l'atmosfera. A més, està previst que es mobilitzin 660 tones de biomassa forestal que contribuiran a la gestió sostenible dels boscos i a la prevenció d'incendis.

La diputada de Medi Ambient, Anna Barnadas, ha destacat la importància d'aquestes línies de subvencions: "La transició energètica és una necessitat i, per a les administracions públiques, és una obligació. Per això, la Diputació de Girona va garantint a través del seu pla de serveis i les seves línies de subvenció que tots els municipis tinguin el suport tècnic i econòmic per poder realitzar el canvi d'energies fòssils a energies renovables".

"Aquestes instal·lacions representen una oportunitat per potenciar la multifuncionalitat del bosc, dinamitzar el sector primari, promoure la gestió forestal, reduir els combustibles fòssils, crear noves empreses i generar ocupació. Tot això, garantint la conservació dels valors naturals del bosc. Està garantit per contracte que l'estella d'aquestes instal·lacions provingui de boscos amb gestió forestal sostenible i de boscos locals, amb la menor petjada de CO2 en el transport possible", ha subratllat Anna Barnadas, que hi ha afegit: "Per tot això, el sistema de xarxes de biomassa és un exemple clar d'economia circular social i sostenible". 

En el bienni 2017-2019, hi ha hagut una producció anual de 3.275 MWh/any, amb una reducció de 793 tones de CO2, de les quals 773 s'han estalviat de combustibles fòssils. S'han consumit 903 tones d'estella de quilòmetre zero, obtingudes amb la gestió sostenible dels boscos propers als municipis i fetes per empreses del tercer sector social.