Notícies

La Diputació de Girona impulsa la creació de comunitats locals d'energia als municipis gironins

Foto : La Diputació de Girona impulsa la creació de comunitats locals d'energia als municipis gironins

El projecte, pioner en l'àmbit estatal, començarà a aplicar-se a Amer, la Cellera de Ter, Cornellà del Terri i Rupià després que la Diputació n'hagi redactat els informes tècnics i hagi concedit una subvenció de 40.000 euros a cada població per executar la primera fase

S'instal·laran plaques solars fotovoltaiques en equipaments municipals, les quals abastiran d'energia diferents edificis municipals, habitatges en situació de pobresa energètica i també llars que optin per sumar-se a la iniciativa

Amer, la Cellera de Ter, Cornellà del Terri i Rupià són els primers quatre municipis de les comarques gironines que executaran un projecte impulsat per la Diputació de Girona i pioner a Catalunya i a l'Estat. Es tracta de la creació de comunitats locals d'energia per fomentar la transició energètica en l'àmbit local a través dels seus ciutadans.

El finançament global de la Diputació serà de 160.000 euros (40.000 per a cada municipi), mitjançant la seva línia de subvencions «Del pla a l'acció», per a l'execució de la primera fase del projecte. Aquesta primera fase consisteix en la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a la teulada d'equipaments municipals, les quals permetran subministrar energia a les instal·lacions municipals, als habitatges en situació de pobresa energètica i a les llars que s'hagin sumat al projecte, dins un radi d'acció de 500 metres. A banda dels municipis esmentats, la Diputació de Girona ja ofereix també assessorament tècnic per implantar aquestes comunitats a Breda, la Vall d'en Bas i Vilafant.

La diputada de Medi Ambient, Anna Barnadas, ha participat aquest dimecres en la presentació del projecte, que ha tingut lloc al recinte esportiu de Rupià. «Fins ara, les polítiques energètiques de la Diputació s'han centrat en accions per a la millora de l'eficiència energètica d'edificis i instal·lacions municipals, com l'enllumenat públic. Ara, fem un nou salt per promoure polítiques energètiques que permeten, per primera vegada, posar els ciutadans al centre de l'esquema energètic. Els ciutadans deixen de ser actors passius, que només paguen la factura, i passen a ser actors actius (productors, consumidors i gestors)». I hi ha afegit: «El nombre de municipis interessats en aquestes comunitats va creixent, i un cop hàgim estandarditzat el model, el creixement serà exponencial».

Eva Viñolas, diputada d'Assistència als Petits Municipis de la Diputació de Girona, ha subratllat que «la transició energètica passa pels petits municipis, que poden produir energia i compartir-la. I la Diputació hi som per ajudar-los sempre que ho necessitin». També han assistit a l'acte Daniel Serrano, alcalde de Rupià; Badreix Tarragó, regidor per a la Transició Energètica i la Igualtat de Gènere de Rupià; Anna Camp, coordinadora del Pacte dels Alcaldes per a l'Energia i el Clima de la Diputació de Girona, i Xavier Massa, consultor de Km0 Energy.


Un nou model

Som davant d'un canvi de paradigma, denominat transició energètica, que consisteix, d'una banda, en la substitució de les energies fòssils per energies renovables i, de l'altra, d'un model centralitzat, de grans plantes de generació i unidireccional, per un model distribuït, en què el desplegament de recursos es dona en tots els nivells i en què els fluxos energètics són bidireccionals. Aquest nou model distribuït situa el consumidor al centre del sistema, com un element actiu i determinant que no només consumeix de la xarxa, sinó que genera la seva pròpia energia, l'emmagatzema en bateries i al seu vehicle elèctric, i que pot oferir serveis al sistema per dotar la xarxa de la flexibilitat necessària per arribar a un model renovable al cent per cent.

Aquest nou model, en què els consumidors se situen directament al centre del sistema, identifica els municipis com a actors principals a l'hora de promoure la transició energètica entre els ciutadans i de ser elements partícips i exemplificatius amb els seus propis consums. El sistema energètic pren una nova dimensió local i el paper dels ens locals és fer-ho possible. Les comunitats locals d'energia (CLE) són un instrument, en mans d'ajuntaments i ens públics, per possibilitar aquesta transició energètica d'acord amb la innovació tecnològica però també organitzativa i procedimental.


L'autoconsum compartit

La transició energètica en l'àmbit local planteja una sèrie de reptes, i el primer i més urgent és el desplegament de recursos distribuïts. En concret, instal·lacions de generació d'energia solar, bateries, punts de recàrrega de vehicle elèctric estàndard i bidireccionals, equips de submesura per als consums elèctrics i també per a la generació i les bateries. Aquests elements són els recursos de què disposa inicialment la comunitat i que han de funcionar de manera orquestrada. Tots generaran informació sobre la mateixa plataforma, que permetrà gestionar dades i informar els membres de la comunitat sobre el consum i la producció.

La ciutadania s'incorpora a la comunitat a través de l'autoconsum compartit de les instal·lacions solars que instal·li l'ajuntament i es dota els membres de la comunitat d'equips de submesura que aportin informació a la plataforma. Tota aquesta informació serà tractada de manera conjunta amb objectius com coordinar tots els recursos per treballar conjuntament en favor de la comunitat i estudiar el comportament dels consumidors per assessorar-los en el consum d'energia en els moments de més producció.

Els quatre plans pilot s'activaran a Amer, la Cellera de Ter, Cornellà del Terri i Rupià amb el suport dels ajuntaments, però el plantejament és que les comunitats s'obrin a la participació més activa dels recursos distribuïts dels ciutadans en etapes posteriors. La idea és integrar cada cop més recursos distribuïts de ciutadans del municipi per orquestrar-los i en benefici de la comunitat. El projecte preveu que es puguin produir 724.378 kWh/any d'energia renovable produïda i consumida localment i estalviar 343.615,8 tn de CO2.

La comunitat local d'energia es nodrirà de dades dels consums dels equipaments participants així com de la producció de recursos desplegats mitjançant equips de submesura connectats a Internet. Aquesta informació, que serà accessible als diferents usuaris mitjançant una aplicació mòbil, alimentaria la plataforma de gestió energètica al núvol. Aquestes dades seran explotades per un equip tècnic que estudiarà els fluxos energètics dins la comunitat i buscarà extreure'n valor i coneixement sobre els consums, la generació, l'ús de bateries i el comportament dels diferents consumidors, de cara a explotar la flexibilitat dins la comunitat.

La presentació d'aquest projecte també s'ha fet a Cornellà del Terri, i avui, dijous 2 de juliol, tindrà lloc a la Cellera de Ter i a Amer.