Notícies

Alliberats a la natura 235 tritons del Montseny

Foto : Alliberats a la natura 235 tritons del Montseny

En el marc del projecte Life Tritó Montseny, en què hi participa la Diputació de Girona, aquesta primavera s'han deixat anar dos centenars d'exemplars criats al centre de fauna de Torreferrussa, del Pont de Suert i del Zoo de Barcelona al Parc Natural - Reserva de la Biosfera del Montseny

El seguiment posterior dels exemplars alliberats ha permès constatar la bona adaptació dels tritons nascuts als centres de cria i les larves a les condicions dels torrents del Montseny, la qual cosa confirma les possibilitats d'èxit dels alliberaments en les diverses etapes dels individus

Personal tècnic del projecte Life Tritó Montseny ha alliberat aquesta primavera un total de 235 exemplars de tritons del Montseny en torrents del Parc Natural - Reserva de la Biosfera del Montseny, amb l'objectiu de continuar incrementant l'àrea de distribució d'aquesta espècie endèmica del massís, catalogada en perill crític.

En concret, s'han deixat anar 107 individus de la varietat occidental i 128 de l'oriental, en 4 torrents de diversos sectors de l'espai. Es tracta d'exemplars provinents del programa de cria en captivitat que es du a terme als centres de fauna de Torreferrussa i Pont de Suert de la Generalitat, i al Zoo de Barcelona. Gràcies a aquest programa, que també inclou el Zoo de Chester, la  cria de l'espècie s'ha multiplicat  en els últims anys, i actualment es poden arribar a produir unes 500 larves l'any. L'objectiu, d'una banda, és mantenir un reservori genètic als centres per garantir el futur de l'espècie davant la critica situació a la natura de les poblacions originals. De l'altra, es vol augmentar la seva àrea de distribució amb l'alliberament d'exemplars en nous torrents.

Dins del projecte Life Tritó Montseny, aquest és el segon alliberament, després del que es va efectuar el 2019. En total, des del 2010 s'han deixat anar més d'un miler d'exemplars en sis torrents diferents.


Reforçar poblacions

Al sector occidental, aquest alliberament ha permès reforçar la població d'un torrent on es van alliberar exemplars per primer cop l'any passat, amb bons resultats de supervivència. A més, en un altre torrent d'aquest sector, s'ha reforçat la primera població que es va crear a partir dels exemplars nascuts a Torreferrussa entre els anys 2010 i 2014. Aquí, la consolidació de la població amb una bona supervivència i la seva reproducció.

Finalment, al sector oriental, s'han alliberat exemplars en dos torrents molt propers. En un d'ells ja s'havien alliberat larves el 2015, i s'espera que amb futurs alliberaments aquestes dues poblacions es puguin arribar a connectar entre elles formant-ne una d'única.


Bona adaptació de les larves

El seguiment de la població sobre el terreny ha permès també constatar la supervivència de les larves alliberades el 2015 en un altre torrent. Això confirma la bona adaptació a les condicions dels torrents dels exemplars independentment de la seva etapa, tant si s'alliberen de subadults com de larves.

Amb l'experiència obtinguda aquests primers anys i els esforços realitzats dins el programa Life Tritó Montseny, s'ha demostrat la possibilitat d'augmentar l'àrea de distribució de l'espècie a partir d'exemplars criats en els centres de cria, ja que l'adaptació dels exemplars alliberats és bona i la producció actual dels centres es elevada.

Actualment, el principal punt feble en la conservació de l'espècie i l'increment de la seva distribució és la qualitat dels torrents potencials. Així, el projecte comprèn també la millora dels hàbitats dels diferents torrents i actuacions de conservació i restauració.


Una espècie extremadament vulnerable

Des de l'octubre de 2016, la Diputació de Barcelona coordina el projecte Life Tritó Montseny, en què participa la Generalitat, mitjançant el Departament de Territori i Sostenibilitat i  Forestal Catalana, i també la Diputació de Girona i el Zoo de Barcelona.

La vulnerabilitat d'aquest tritó i la fragilitat de l'hàbitat on viu fan totalment necessari evitar visitar els torrents per observar exemplars. Per conèixer-los, es recomana anar al Zoo de Barcelona, on es pot visitar l'exposició permanent del projecte i les instal·lacions on es crien exemplars de tritó del Montseny per la seva futura reintroducció.

www.lifetritomontseny.eu
#LifeTritoMontseny