Notícies

Les diputacions de Girona i Barcelona, el Parc Natural del Montseny i Aigua Viladrau fomenten la sostenibilitat dels recursos hidrològics

Foto : Les diputacions de Girona i Barcelona, el Parc Natural del Montseny i Aigua Viladrau fomenten la sostenibilitat dels

S'ha signat un acord de col·laboració entre la Diputació de Girona, la Diputació de Barcelona i Nestlé Waters per a la conservació dels recursos hidrològics del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny

El Pla de Conservació del Parc impulsarà la divulgació mediambiental i la recerca mitjançant estudis específics per fomentar-ne la sostenibilitat

Per a Anna Barnadas, diputada delegada de Medi Ambient de la Diputació de Girona, la conservació de l'aigua, els sistemes hidrogeològics, son valors fonamentals del patrimoni natural del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny

Amb l'objectiu de seguir fomentant la conservació dels recursos hidrològics del Parc Natural i Reserva de la Biosfera (PN-RB) del Montseny, la Diputació de Girona, la Diputació de Barcelona i Nestlé Waters han signat un acord de col·laboració.

El PN-RB del Montseny és un espai protegit pels seus valors naturals, ecològics, paisatgístics i culturals que disposa d'un pla de gestió que té per objectiu integrar la conservació dels valors del parc, l'activitat socioeconòmica i l'ús públic.

Una de les línies de treball destacades que porta a terme el PN-RB del Montseny és la de millorar la conservació dels sistemes hidrològics del Montseny i el seu hàbitat de ribera, en el marc del qual s'estan desenvolupant.

La formalització d'aquest acord permet, en el marc del Pla de Conservació del Parc Natural - Reserva de la Biosfera del Montseny, la col·laboració de Viladrau, que té la planta d'aigua mineral natural en aquest entorn natural, amb les diputacions de Girona i Barcelona, institucions que gestionen aquest espai natural.

D'aquesta manera, institucions i empresa gestionaran els hàbitats amb un alt interès de conservació, i hi aplicaran bones pràctiques ambientals per assegurar un ús sostenible i respectuós pel que fa als ecosistemes i els recursos naturals del Montseny. Les accions de Viladrau al Parc Natural del Montseny se centren en la recerca de l'espai, la intervenció del terreny per a la cura i la millora de les condicions mediambientals i la comunicació sobre l'estat del parc. La coordinació d'actuacions i l'aplicació de bones pràctiques de gestió es basaran en informacions tècniques i científiques, rigoroses i objectives, que cadascun dels implicats obtinguin i comparteixin de manera àgil i transparent.


Conservació del patrimoni natural

La diputada delegada de Medi Ambient de la Diputació de Girona ha destacat que «des de la nostra institució se seguirà vetllant per la conservació de l'aigua, els sistemes hidrogeològics, com a valor fonamental del patrimoni natural del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. I també per la sostenibilitat de l'aigua com a recurs, tenint en compte els escenaris de canvi climàtic».

Sobre el conveni de col·laboració que s'ha formalitzat, Anna Barnadas ha dit que «pot suposar una bona oportunitat per fomentar la recerca científica i aplicada orientada a un millor coneixement de les dinàmiques dels sistemes hidrològics del Montseny», al qual ha afegit que «l'obtenció de dades quantitatives i qualitatives de les aigües superficials i subterrànies i la seva interacció, i també de les d'explotació, és imprescindible per a una millor gestió dels hàbitats i la conservació de la biodiversitat i de l'aigua com a recursos fonamentals per a la població local».

Per la seva banda, el diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d'Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Josep Tarín, ha remarcat en relació amb aquest conveni que «contribueix a potenciar la recerca científica que s'està fent al Parc Natural, de gran importància per conèixer l'estat i l'evolució del medi natural, i poder avaluar el grau de compliment dels objectius de gestió». Josep Tarín també ha destacat que aquest conveni «permetrà reforçar els programes de divulgació i educació ambiental que estem duent a terme des de fa més de 40 anys al Montseny, així com el seguiment d'indicadors hídrics, de gran importància per a la conservació de la biodiversitat dels hàbitats de ribera, especialment d'espècies com el tritó del Montseny, un amfibi endèmic del parc que es troba en perill d'extinció, i assegurar-ne l'ús sostenible dels recursos hidrològics».

El director a Espanya de Nestlé Waters, Philippe de Maillardoz, ha manifestat que estan molt satisfets de col·laborar amb el Parc Natural del Montseny per mitjà d'aquest conveni amb el qual ara s'inicia una col·laboració a llarg termini. De Maillardoz ha dit que aquest acord «constata la nostra conscienciació envers els recursos naturals», al qual ha afegit que «la nostra companyia porta a terme un ús sostenible dels recursos hídrics sobre els quals té competència en la seva planta d'aigua mineral natural de Viladrau, ubicada a l'entorn del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, la qual disposa d'un pla de gestió i millora de l'àrea i d'un pla de gestió forestal». Segons el director de Nestlé Waters, «amb aquesta col·laboració sumarem sinergies per assegurar la conservació del patrimoni natural del Montseny, amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones i contribuir a un futur més saludable; un propòsit que s'uneix al compromís de Nestlé Waters que totes les ampolles d'aigua mineral, reciclables al cent per cent, continguin un percentatge més alt de plàstic reciclat».


Recerca i sensibilització

Un seguiment hidrològic amb dades quantitatives i qualitatives és essencial per a la conservació i la millora continuada de l'estat dels ecosistemes aquàtics i per garantir la qualitat i l'ús sostenible de l'aigua. Per això, a través d'aquesta col·laboració es portaran a terme estudis específics de recerca sobre les actuacions sobre el terreny. D'aquesta manera es realitzaran seguiments de determinats indicadors hídrics i es fomentarà l'intercanvi de dades entre el PN-RB del Montseny i Viladrau, per garantir la sostenibilitat del Montseny i dels seus recursos naturals.

Així mateix, les entitats signants treballaran en la comunicació, sensibilització i educació ambiental mitjançant la divulgació dels valors abiòtics de la Reserva de la Biosfera, l'elaboració i difusió de documents de bones pràctiques en l'ús de l'aigua, el foment de l'estalvi, l'impuls de fonts alternatives d'abastament i la valoració d'aquest recurs tan important per als hàbitats del Montseny. Així, aquest treball serà clau per involucrar la societat en la conservació del patrimoni natural del parc.