Notícies

Sessions participatives sobre la candidatura de la Costa Brava com a Reserva de la Biosfera

Foto : Sessions participatives sobre la candidatura de la Costa Brava com a Reserva de la Biosfera
El diputat de Medi Ambient, Lluís Costabella, ha presentat aquest matí en roda de premsa el balanç de les actuacions realitzades fins avui en relació amb les sessions participatives sobre la candidatura de la Costa Brava com a Reserva de la Biosfera. En la presentació també hi han estat presents Josep Vila, professor de la UdG; Miquel Ventura, director de la Fundació Mar, i Marc Marí, tècnic de Medi Ambient de la Diputació de Girona.

La Diputació de Girona i el Patronat de Turisme de la Costa Brava, amb la participació de la Universitat de Girona i la Fundació Mar, estan preparant la candidatura per obtenir la designació com a Reserva de la Biosfera per part de la UNESCO, dins del programa «Home i biosfera», per al territori de la Costa Brava i les seves aigües marines.

En el marc del procés de candidatura de la Costa Brava a la designació com a Reserva de la Biosfera per part de la UNESCO, s'han realitzat diverses sessions de participació. En una primera fase, s'ha definit una diagnosi de percepcions i actualment s'ha iniciat una segona fase de sessions i aportacions via web de la Diputació que estan obertes fins al final del mes de març. Les sessions tenen com a objectiu definir les gran línies del Pla d'Acció que presentarà la Costa Brava per esdevenir Reserva de la Biosfera. El fet d'elaborar el Pla d'Acció de forma participada per part d'administracions i agents socioeconòmics permetrà que tingui els suports i el consens necessari per poder ser una realitat.

Amb l'objectiu de facilitar la participació del màxim nombre d'agents locals i de la ciutadania, la sessió s'ha dut a terme en diferents poblacions: Costa Brava sud, centre i nord. La sessió inicial del procés participatiu va tenir lloc el passat mes d'octubre a Torroella de Montgrí i també es varen realitzar altres sessions durant el mes de novembre a La Bisbal d'Empordà, Figueres i Lloret de Mar. Enguany, el dilluns passat, 11 de febrer, a Palamós; i les properes tindran lloc el divendres vinent, dia 15 de febrer, n'hi haurà una a Roses, i l'última sessió, dilluns, 18 de febrer, s'organitzarà a Llagostera.

Tal com ha expressat el diputat de Medi Ambient, «la finalitat és consensuar, a través d'aquestes trobades, les grans línies d'acció en què la Costa Brava ha de treballar per assolir el desenvolupament sostenible que caracteritza les reserves de la biosfera».

La candidatura compromet la Costa Brava a adoptar una sèrie de mesures per afavorir que sigui un territori sostenible. Aquestes intervencions hauran de ser consensuades i definides per les administracions i els agents socials i econòmics de la zona. La documentació de la proposta s'espera que es pugui presentar al llarg del 2019, per tal que sigui avaluada el 2020.

Durant la seva intervenció, Josep Vila, professor de Geografia de la UdG, ha explicat que s'han definit deu eixos prioritaris d'actuació que són els que es tracten en aquestes taules participatives. En concret són: aigua; energies renovables; model territorial i mobilitat; residus; ecosistemes i biodiversitat; patrimoni; innovació, investigació i educació; model socioeconòmic i ciutadania; turisme sostenible i medi marí i litoral. Per la seva banda, Miquel Ventura, director de la Fundació Mar, pel que fa a aquest últim eix de medi marí i litoral, ha destacat que és fonamental: "Tenim unes normes que hem de complir però també cal ser conscients de les lleis que tenim i de sensibilitzar la gent en aquest àmbit.»

Finalment, Marc Marí, cap de servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona, ha comentat que «un cop s'obtinguin els resultats d'aquestes sessions participatives s'elaborarà un pla d'acció de la futura Reserva de la Biosfera de la Costa Brava amb un horitzó a deu anys. Aquest document, juntament amb la memòria descriptiva i la proposta de delimitació i zonificació, s'incorporarà al dossier de la candidatura, que serà exposat a informació pública durant la segona meitat del 2019, amb l'objectiu de poder presentar-lo al Comitè MAB perquè l'avaluï abans de trametre'l a la UNESCO, a París».

Les reserves de biosfera són territoris que han de comptar amb uns espais naturals que ja estiguin protegits per la legislació pròpia del territori i han de demostrar la voluntat per part de la societat de treballar d'acord amb els objectius de desenvolupament sostenible i en xarxa amb altres territoris, per tal de compartir coneixements i fomentar la recerca i l'educació. Es treballa, doncs, des del convenciment que la Costa Brava compleix aquestes condicions i que, per tant, pot merèixer el reconeixement internacional que significa obtenir aquesta designació.