Notícies

Fermí Santamaria, a la inauguració de l'espai Pletera

Foto : Autoria: E. Kelele
El vicepresident de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria, va assistir ahir a la inauguració de l'espai Pletera a Torroella de Montgrí. L'acte va consistir en una jornada de portes obertes a l'espai restaurat, per donar a conèixer i celebrar simbòlicament la finalització de l'actuació, i va comptar amb l'assistència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; la vicerectora de la UDG, Laura Vall-llosera; el gerent de zona de Barcelona i Girona de l'Empresa de Transformació Agrària (TRAGSA), Carlos Coiduras; el delegat del Govern a Girona, Pere Vila; l'alcalde de Torroella de Montgrí, Josep Maria Rufí, i la regidora de Medi Ambient, Sandra Bartomeus.

L'acte va consistir en una passejada per la nova xarxa d'itineraris, parlaments institucionals i visita al nou observatori d'ocells. Durant la presentació, el vicepresident de la Diputació va destacar que «després de gairebé quatre anys i mig d'intensos treballs, el Life Pletera ha arribat al final del seu trajecte». Aquest  projecte ha permès recuperar l'antiga maresma de la Pletera (parcialment urbanitzada a finals dels anys vuitanta), un cop completades totes les actuacions planificades. En aquest sentit, Fermí Santamaria va expressar que «des de la Diputació celebrem la finalització del projecte. Life Pletera significa la millora d'hàbitats d'interès del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, un dels espais naturals protegits més rellevants de les comarques gironines».

L'objectiu primordial del projecte era tornar l'entorn de la Pletera al seu estat original, el d'abans de la construcció del passeig marítim, el 1986. Les actuacions realitzades són un èxit en l'àmbit del medi ambient i s'han aconseguit dos objectius: el primer, la restauració integral i definitiva del sistema de llacunes costaneres de la Pletera, amb la finalitat de recuperar-ne la funcionalitat ecològica; el segon té a veure amb la difusió, ja que, d'una banda, es vol mostrar al públic local i als turistes la importància de la conservació d'aquests ecosistemes per reduir l'empremta ecològica, i, de l'altra, que és possible restaurar zones naturals parcialment urbanitzades o alterades (encara que es tracti de zones fortament castigades per la pressió urbanística).

El projecte ha estat coordinat per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i per a l'execució ha comptat amb els socis següents: Generalitat de Catalunya (a través del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter), Universitat de Girona (mitjançant la Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterranis), l'empresa pública TRAGSA i el suport econòmic de la Diputació de Girona. L'actuació ha tingut un pressupost de 2.528.148 euros, dels quals un 75 % ha estat finançat a través del programa Life, l'instrument financer de la Comissió Europea per a la preservació del medi ambient a Europa, i el 25 % restant ha resultat de l'aportació dels socis.