Notícies

La Diputació de Girona impulsa recursos pedagògics en línia per a alumnes i docents de les comarques gironines

Foto : La Diputació de Girona impulsa recursos pedagògics en línia per a alumnes i docents de les comarques gironines

Són activitats complementàries a les que s'ofereixen en els programes «Indika», «Identitats, arrels i tradicions» i «Del mar als cims», amb l'objectiu de donar a conèixer el patrimoni cultural i natural de la demarcació

En aquests recursos virtuals, totalment gratuïts, s'hi poden trobar jocs interactius, treballs manuals, exercicis de lògica

La Diputació de Girona, a través dels serveis de Cooperació Cultural i Medi Ambient, promou la creació de recursos pedagògics en línia per a alumnes i personal docent de les comarques gironines. El seu objectiu és aproximar el patrimoni cultural i natural de la demarcació sense necessitat de moure's dels centres educatius com a complement de les activitats de descoberta i coneixement in situ. 

La situació de pandèmia provocada per la COVID-19, amb els confinaments i les limitacions de mobilitat, ha generat la necessitat d'iniciar línies de treball digital a les escoles, fent ús de les noves tecnologies, per continuar garantint-ne l'aprenentatge. 

En aquest sentit, la Diputació de Girona, en el seu compromís de fer costat i donar suport a l'educació en el territori, ha impulsat una línia de subvencions per crear aquests continguts virtuals totalment gratuïts. Les entitats beneficiàries dels programes «Indika», «Identitats, arrels i tradicions» i «Del mar als cims» són les que s'han encarregat de desenvolupar-los i posar-los en funcionament.

Els recursos pedagògics en línia són itineraris i visites virtuals, jocs interactius, treballs manuals, exercicis de lògica, càpsules audiovisuals i mapes virtuals, entre moltes altres activitats. La voluntat és complementar els tallers i les activitats que formen part habitualment dels programes pedagògics i divulgatius de l'ens supramunicipal.

Des de l'any 2008, la Diputació de Girona aposta pels Programes Pedagògics amb la finalitat de promocionar la cultura i la natura a les aules de les comarques gironines. L'any passat van participar un total de 35.665 alumnes en alguna de les activitats proposades dins els programes. Aquests són els cinc programes pedagògics que la Diputació de Girona té en funcionament en l'actualitat:

  • «Indika» té com a objectiu apropar els escolars als centres de conservació, difusió i interpretació del patrimoni cultural gironí. Les activitats pedagògiques d'aquest programa incorporen valors per aconseguir la sensibilització i la responsabilitat envers el patrimoni cultural.
  • «Identitats, arrels i tradicions» està focalitzat en la cultural popular i les tradicions catalanes de les comarques gironines. L'objectiu de les activitats d'aquest programa és acostar l'associacionisme i les entitats culturals locals als centres educatius.
  • «Del mar als cims» ofereix activitats educatives en els diferents espais naturals del territori, com visites virtuals a museus dels principals àmbits biogeogràfics de la demarcació de Girona. Aquestes activitats estan dissenyades per professionals de l'educació ambiental.
  • «Els tallers ambientals» planteja tallers i activitats per fer a les aules o l'entorn proper dels centres educatius en què es treballa sobre l'acció per al clima, l'eficiència energètica i l'energia neta, la minimització dels residus, la mobilitat o biodiversitat sota el paraigua dels objectius de desenvolupament sostenible d'acció pel al clima, vida dels ecosistemes terrestres i vida submarina.
  • «La descoberta de l'entorn natural de l'escola» ofereix diferents unitats didàctiques d'estudi dels ecosistemes fluvials, forestals, litorals i natura urbans que s'adapten a cada centre escolar per tal que l'alumnat conegui el seu entorn natural immediat.

VIII Concurs «Això pinta bé»
Dins el marc d'aquests Programes Pedagògics, ja s'ha obert la vuitena edició del concurs de pintura i relat «Això pinta bé». Les escoles que hi participin tenen fins a l'1 de maig per presentar els treballs, i hi poden participar aquells centres educatius que hagin realitzat alguna activitat en el marc dels programes «Indika» i »Del mar als cims». 

Els relats guanyadors estaran disponibles al web dels Programes Pedagògics de la Diputació de Girona i se'n distribuirà un exemplar en paper a totes les escoles de la demarcació, així com a les biblioteques públiques de les comarques de Girona. També se'n farà una edició digital, amb elocució, subtitulació i traducció a la llengua de signes en català. A més, un dels treballs guardonats en el concurs artístic serà la imatge gràfica de la nova edició del concurs «Això pinta bé» per al curs escolar vinent. La imatge de l'obra seleccionada s'utilitzarà al web dels Programes Pedagògics de la Diputació de Girona i al tríptic informatiu.

La Diputació de Girona organitza el concurs «Això pinta bé» per potenciar la reflexió posterior de l'activitat subvencionada a l'aula i el treball cooperatiu en el marc escolar.

Llibre Pau Casals: El col·leccionista de pipes
D'altra banda, la Fundació Pau Casals, amb la col·laboració de la Diputació de Girona, ha editat el llibre Pau Casals: El col·leccionista de pipes amb l'objectiu de difondre el llegat musical i cívic del compositor català. Es tracta d'un petit conte il·lustrat de 32 pàgines que inclou un CD. El llibre ja s'està repartint a tots els centres educatius de primària i als centres d'educació especial de la demarcació de Girona.