Notícies

Els presidents de la Diputació de Girona i la Diputació de Barcelona anuncien noves mesures per regular els accessos al Parc Natural del Montseny

Foto : Els presidents de la Diputació de Girona i la Diputació de Barcelona anuncien noves mesures per regular els accessos

Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona, i Núria Marín, presidenta de la Diputació de Barcelona, han participat en aquest acte per donar a conèixer les mesures de control d'accés al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny que s'aplicaran a partir d'aquest cap de setmana

Les vies principals d'accés a la zona es tallaran un cop s'hagin omplert les 1.323 places d'aparcament habilitades per als visitants. L'objectiu principal d'aquesta mesura és preservar l'entorn natural i protegir-ne els valors naturals

Aquest matí, mitjançant via telemàtica, s'han donat a conèixer les noves mesures per regular els accessos al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. A l'acte hi han intervingut el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín. A més, hi han estat presents la diputada de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Anna Barnadas, i el diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d'Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Josep Tarín.

Des de fa algunes setmanes el Parc Natural del Montseny veu desbordada la seva capacitat d'acollida degut al gran nombre de persones que el visiten. Aquest fet ha preocupat tant als divuit municipis presents en aquesta zona com a la Diputació de Girona i a la Diputació de Barcelona, ens gestors del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. Per aquest motiu s'ha decidit controlar l'accés a aquest espai natural. Es pretén tallar l'accés, per diverses vies principals i pistes forestals, un cop els aparcaments habilitats per als visitants estiguin plens.

El president de la Diputació, Miquel Noguer, ha assenyalat que, «per mantenir l'equilibri als parcs naturals i aturar els problemes provocats per la sobreafluència de visitants, cal regular de manera conjunta l'accés als vehicles» i ha afegit que aquesta «resposta és consensuada» entre la Diputació de Girona, la Diputació de Barcelona, els divuit municipis implicats i la Generalitat de Catalunya. «Evitarem que es repeteixin imatges com les d'aquest cap de setmana al Parc Natural del Montseny», ha puntualitzat.

Una de les carreteres on es vol fer aquest tancament és gestionada per la Diputació de Girona. Concretament, es tracta de la carretera de Sant Marçal, GIV-5201, al coll de Gomara.


Gran afluència de visitants a la zona

Aquestes solen ser unes dates en què, coincidint amb la tardor, el Parc Natural del Montseny rep nombrosos visitants. Es tracta de l'època de l'any en què aquesta zona acull més gent. La tardor convida els visitants a gaudir de la natura i d'activitats que, com la recerca de bolets i castanyes, s'han fet populars en aquestes dates. Això, sumat al fet que es tracta d'una zona situada a prop de l'àrea metropolitana de Barcelona, ha donat com a resultat un augment molt notable de les visites en aquesta època.

Enguany, amb la crisi produïda per la pandèmia de la COVID-19, aquesta situació s'ha agreujat molt. Per contrarestar-ho, s'han anat reforçant les mesures d'accés setmana rere setmana fins a arribar a set persones addicionals, entre guardes i informadors que anualment es posen a disposició dels visitants en aquestes dates, per atendre els ciutadans.

Malgrat aquestes mesures, la problemàtica a la zona ha anat en augment i s'ha anat duplicant el nombre de ciutadans que decideixen gaudir d'aquest entorn natural. Per aquest motiu s'ha decidit prendre'n de noves, principalment per ajudar a conservar i protegir aquests valors naturals. Així mateix, es vol contribuir a la contenció de la pandèmia de la COVID-19, atès que la gran afluència de gent fa difícil el compliment de les mesures de seguretat, i també a millorar la convivència entre els visitants que fan un ús social de l'espai natural i les persones que hi viuen i hi treballen.

L'objectiu final és poder fer compatible el gaudi social dels espais naturals amb la preservació d'aquestes entorns.


La Diputació de Girona, cogestora del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny

La Diputació de Girona és un dels ens gestors del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, conjuntament amb la Diputació de Barcelona. Dels divuit municipis que es  troben en aquesta zona, cinc són de la demarcació de Girona: Arbúcies, Breda, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu i Viladrau.

La Diputació de Girona està molt conscienciada de la necessitat de protegir el patrimoni natural del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i del tot el territori gironí en general. Per això anualment atorga ajudes per promoure'n la conservació.

En aquest sentit, en el darrer ple, celebrat el passat 20 d'octubre, es van aprovar per unanimitat ajudes per al desenvolupament d'actuacions de conservació, seguiment, millora i restauració del patrimoni natural del territori gironí. Així mateix, es van aprovar per unanimitat les bases reguladores de subvencions per a la realització de projectes dins del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

Aquestes últimes ajudes, que van adreçades a l'àmbit territorial gironí del parc, es convoquen anualment amb l'objectiu de conservar la seva diversitat biològica, reduir riscos que l'amenacin (com és el cas dels incendis), potenciar les activitats econòmiques que contribueixin a impulsar el model territorial proposat pel Pla Especial del Parc Natural del Montseny i conservar-ne el patrimoni arquitectònic, arqueològic històric i etnològic, entre d'altres.