Notícies

Unes 1.800 persones participen en l'onzena edició de la Jornada de l'Esport Femení de Girona

Foto : Fotos: E. Kelele

Les activitats han tingut lloc aquest diumenge en diferents espais del centre de la ciutat: la plaça de Salvador Espriu, la plaça de Francesc Calvet i Rubalcaba, la llera del riu Onyar, el passeig del General Mendoza i la plaça de Catalunya

Unes 1.800 nenes, joves i dones han participat aquest diumenge en les activitats esportives proposades amb motiu de l'onzena edició de la Jornada de l'Esport Femení, que ha tingut lloc a la plaça de Salvador Espriu, a la plaça de Francesc Calvet i Rubalcaba, a la llera del riu Onyar, al passeig del General Mendoza i a la plaça de Catalunya de Girona. Aquest 2023, l'esdeveniment ha tornat a la data habitual al mes de març, al voltant del Dia de la Dona, després de dos anys de traslladar-la en altres èpoques de l'any amb motiu de la pandèmia.

S'hi han pogut practicar vint-i-quatre disciplines, algunes de noves respecte d'edicions anteriors: hoquei sobre patins, tennis de taula, gimnàstica artística, voleibol, piragüisme, atletisme, rugbi, gimnàstica rítmica, halterofília, bàsquet, futbol, activitats subaquàtiques, handbol, patinatge artístic, escacs, judo, tennis, skate, marxa nòrdica, paleotraining, nàutica, curses d'orientació i bàsquet i tennis en cadira de rodes, a més del joc tradicional de les bitlles catalanes.

En paral·lel, també s'han organitzat activitats d'assessorament en fisioteràpia (secció territorial de Girona del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya) i tallers de psicologia (Grup de Treball de Prevenció i Intervenció en Psicologia de l'Esport, de la Delegació de Girona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya), de nutrició esportiva (Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya - CoDiNuCat), de perspectiva de gènere en l'àmbit esportiu (per part d'una educadora fisicoesportiva especialitzada en gènere) i de sensibilització i conscienciació sobre la realitat de les nenes, noies i dones en l'àmbit esportiu, organitzat per la Secretaria General de l'Esport i l'Activitat Física i els Serveis Territorials del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat a Girona.

Cal destacar l'èxit de la convocatòria als quatre circuits organitzats per practicar activitats físiques dirigides en grups tancats, que era una de les propostes noves d'aquesta edició. En aquest sentit, més de setanta dones (90 % d'ocupació de l'oferta) han format part de la iniciativa, que oferia sessions d'exercicis hipopressius, d'estiraments, de marxa nòrdica, de pilates i de paleotraining, una sortida de caminadores i corredores i la xerrada «Dona i esport: Com tenir un estil de vida actiu i saludable en totes les etapes de la vida», a càrrec del Col·legi de Professionals de l'Activitat Física i l'Esport de Catalunya (COPLEFC).

L'acte central s'ha fet al migdia a la plaça de Salvador Espriu i ha comptat amb la participació de representants de les entitats esportives i col·laboradores i d'autoritats. Entre altres autoritats, hi ha participat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la vicepresidenta quarta de la Diputació de Girona, Maria Àngels Planas; la secretària general de l'Esport i de l'Activitat Física, Anna Caula; el vicealcalde de Girona i diputat, Quim Ayats; el regidor d'Educació, Infància i Esports, Àdam Bertran; la regidora de Seguretat en el Treball i Salut, Eva Palau; la representant territorial de l'Esport a Girona, Anna Julià; la directora dels Serveis Territorials d'Hisenda i Economia, Raquel Robert. 

També hi han assistit dues de les quatre ambaixadores d'aquesta edició: l'esportista de rem Aina Arteman i l'exentrenadora de gimnàstica artística Montse Hugas. Les altres dues, l'atleta Jana Brusés i la pilot de motocròs Daniela Guillén, no hi han pogut ser presents per motius professionals. Durant la Jornada, l'artista gironina Laia Gómez ha creat un mural amb pintura plàstica que expressa la relació de les dones amb l'esport. 

La Jornada de l'Esport Femení, que va néixer el 2013, està organitzada per l'Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i el Consell Esportiu del Gironès. L'objectiu de la Jornada és posar a l'abast de la ciutadania un seguit d'actes, accions i activitats físiques i esportives, així com formatives i divulgatives, per fer visible l'esport femení i fomentar la pràctica esportiva entre les nenes, noies i dones.