Notícies

L'atleta Jana Brusés i la pilot de motocròs Daniela Guillén, ambaixadores de la Jornada de l'Esport Femení 2023

Foto : L'atleta Jana Brusés i la pilot de motocròs Daniela Guillén,&nbsp;ambaixadores de la Jornada de l'Esport Femení 2023<

L'esdeveniment tindrà lloc aquest diumenge, 5 de març, a la plaça de Salvador Espriu, a la plaça de Calvet i Rubalcaba, a la llera del riu Onyar i a la plaça de Catalunya

L'atleta Jana Brusés i la pilot de motocròs Daniela Guillén són dues de les ambaixadores de l'onzena Jornada de l'Esport Femení, que tindrà lloc aquest diumenge, 5 de març, a la plaça de Salvador Espriu, a la plaça de Calvet i Rubalcaba, a la llera del riu Onyar i a la plaça de Catalunya. Les dues esportistes completen la llista d'ambaixadores d'aquesta edició juntament amb l'esportista de rem Aina Arteman i l'exentrenadora de gimnàstica artística Montse Hugas.

Jana Brusés (Figueres), de divuit anys, competeix en el Club Atletisme Figueres en les modalitats de 60 i 100 m tanques. Fa sis anys va iniciar-se en l'atletisme, i tal com ella diu va començar «tard», però amb esforç i ganes ha arribat a ser reconeguda com a esportista d'alt nivell, tant en l'àmbit espanyol com en el català.  Ha competit tant amb la Federació Catalana d'Atletisme com amb la Federació Espanyola, i és campiona de Catalunya i d'Espanya sub 18.

Actualment, estudia becada als Estats Units i competeix en la University of Pittsburgh (Pennsilvània), a Divisió I de l'NCAA. Tanmateix, s'està recuperant d'una lesió per sobrecàrrega i ha hagut de renunciar a la temporada de pista coberta i centrar-se en la pista a l'aire lliure.

«És molt important donar visibilitat a l'esport femení i posar-lo en valor. Les esportistes ens dediquem en cos i ànima a la nostra disciplina. Constància, sacrifici, frustracions... valors que està molt bé posar en comú entre nosaltres i amb les petites esportistes que vindran a la jornada, que espero que siguin moltes», afirma Jana Brusés sobre la Jornada de l'Esport Femení. «Aquest esdeveniment fa comunitat, i això sempre és benvingut. És molt important poder transmetre a les nenes el que hem viscut i après i el que poden aconseguir, i a la vegada donar-los ales per fer l'esport que vulguin, sense prejudicis», ha afegit la jove esportista. 

L'atleta relata que actualment l'esport femení es troba en un moment de creixement i d'expansió, gràcies a l'empenta del futbol femení. «En el cas de l'atletisme ja fa uns anys que s'han anat fent passes bastant interessants, com incloure els relleus mixtos als Jocs Olímpics», explica. Tanmateix, afirma que encara hi ha desigualtats entre esportistes. «Viure de l'esport en el cas de les dones encara és molt difícil, perquè suposa un doble sacrifici que estem massa acostumades a permetre. A més, el cicle menstrual a la vida de l'esportista no es té en compte; a moltes atletes els desapareix la menstruació a causa dels entrenaments i a això no es presta atenció», afirma.

Per la seva banda, Daniela Guillén (Lloret de Mar) competeix com a pilot de motocròs a Lloret de Mar. Des que va pujar a una moto per primera vegada amb tres anys, no n'ha tornat a baixar. Actualment i amb disset anys, ostenta el títol de campiona d'Europa per haver guanyat el Motocròs de les Nacions 2022. Guillén ha marcat un abans i un després en aquesta disciplina pel fet de ser la primera espanyola que ha aconseguit guanyar una mànega en un mundial i pujar al podi dels grans premis d'Espanya i de Sardenya. Actualment, és la campiona d'Espanya de motocròs, i s'està preparant per al Campionat del Món, on té possibilitats de guanyar. 

Sobre la Jornada de l'Esport Femení, la jove opina que l'esdeveniment «dona visibilitat a l'esport femení i fa que se't conegui en aquest àmbit, que durant tants anys ha sigut tradicionalment masculí». «Gràcies a esdeveniments com la Jornada de l'Esport Femení estem millorant en igualtat, però encara hi ha molta desigualtat, sobretot en els salaris quan les esportistes són professionals», afegeix. 

La Jornada de l'Esport Femení, que va néixer el 2013, està organitzada per l'Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i el Consell Esportiu del Gironès. L'objectiu de la proposta és posar a l'abast de la ciutadania un seguit d'actes, accions i activitats físiques i esportives, així com formatives i divulgatives, per fer visible l'esport femení i fomentar la pràctica esportiva entre les nenes, les noies i les dones.