Notícies

Aina Arteman i Montse Hugas, dues de les ambaixadores de l'onzena Jornada de l'Esport Femení de Girona

Foto : Foto: E. Kelele

L'esportista de rem banyolina ha participat en els World Rowing Junior Championships, i la fundadora del Salt Gimnàstic Club es va jubilar recentment després de quatre dècades dedicada a l'entitat

L'esportista de rem Aina Arteman i l'exentrenadora de gimnàstica artística Montse Hugas són dues de les ambaixadores que enguany formaran part de l'onzena Jornada de l'Esport Femení de Girona. Aquest any, l'esdeveniment esportiu tindrà lloc el diumenge 5 de març a la plaça de Salvador Espriu, a la plaça de Calvet i Rubalcaba, a la llera del riu Onyar i a la plaça de Catalunya de la ciutat.

Aina Arteman (Banyoles) va començar a practicar rem olímpic al Club Natació Banyoles amb només nou anys. Des de ben petita, va destacar en les diverses modalitats de la disciplina esportiva, fins a arribar a l'alt nivell a la categoria júnior. Recentment, ha participat en els World Rowing Junior Championships els anys 2021 i 2022 amb la Selecció Espanyola i, actualment, entrena al centre de concentració permanent de Banyoles. 

«La Jornada de l'Esport Femení dona l'oportunitat a moltes noies de provar diversos esports en un ambient en què, a banda de gaudir, pots conèixer gent nova. Ajuda a demostrar que l'esport no és un impediment o limitació per fer la resta de coses, sinó un complement. Personalment, em va sorprendre la gran varietat d'esports i tallers que s'ofereixen, i és el que em va animar a formar-ne part», ha explicat Aina Arteman.

L'esportista considera que «hem evolucionat molt en termes d'igualtat en els últims anys», però ha incidit en la importància de «continuar promocionant l'esport femení per tal que, amb el temps, les noies puguin tenir els seus referents i reduir diferències respecte a l'esport masculí».

Arteman també ha parlat sobre el repte i la satisfacció que suposa competir en l'elit esportiva. «Entrenar per entrar en la categoria sub23 està sent complex. Sempre m'he considerat una persona molt perfeccionista, i aprendre que no sempre surten les coses com una voldria també forma part de la vida i de l'esport en aquest cas», ha explicat, i ha deixat clar que, tot i les dificultats «el rem ha suposat un pilar fonamental en el meu desenvolupament tant físic com mental: m'ha permès adquirir una sèrie de valors i una disciplina que sé que en un futur m'ajudaran».

Una institució a Salt

Montse Hugas (Girona) ha dedicat tota la seva trajectòria professional a la gimnàstica artística. L'any 1970 es va iniciar en aquesta pràctica esportiva a l'antic «Gimnasio San Narciso» de Girona i només nou anys després, el 1979, va fundar el Salt Gimnàstic Club, que segueix en funcionament avui en dia. Al cap de tres anys, Hugas ja va portar dues gimnastes al Campionat d'Espanya, i l'any 1989 va aconseguir per primera vegada que una gimnasta del club es classifiqués en una competició. Com a entrenadora i directora tècnica, també ha acompanyat esportistes a copes del món, campionats europeus i mundials, i ha aconseguit que competeixin per la Selecció Catalana i Espanyola de gimnàstica.

Entre els anys 1981 i 1984, Hugas va combinar aquesta faceta amb la de tècnica a l'Ajuntament de Girona, dins el Servei d'Esports, un període durant el qual aquesta institució va donar un impuls a l'esport escolar. També va treballar onze anys a l'escola Eiximenis, quatre a l'escola Bisbe Lorenzana de Girona, l'actual col·legi Verd, i vint-i-nou anys a l'escola Immaculada Concepció de Lloret de Mar, com a professora d'educació física.

El desembre passat, Hugas es va jubilar com a directora tècnica del Salt Gimnàstic Club, però la seva tasca a l'entitat ha estat incansable fins al darrer moment. El 2022, dues gimnastes del club van competir en els Jocs Olímpics de Tòquio. Ha dut diverses gimnastes amb la Selecció Espanyola al darrer Campionat del Món de gimnàstica artística celebrat a Liverpool, i n'ha acompanyat esportivament d'altres que estan convocades a participar en competicions internacionals com el Mundial Júnior, la Copa del Món de Cottbus o el campionat europeu classificatori per als Jocs Olímpics de París 2024 a Turquia.

A banda de tota aquesta activitat, Hugas ha seguit fent créixer el club i vetllant pel desenvolupament de la gimnàstica al Salt Gimnàstic Club en tots els nivells. 

Actualment, l'exentrenadora es prepara per ser tutora de competicions escolars i poder puntuar tant en les competicions organitzades pels consells comarcals com en competicions federatives amb categoria de jutge. Hugas segueix col·laborant com a voluntària al Salt Gimnàstic Club, on aporta la seva experiència, i preveu viatjar arreu del món per poder veure els i les gimnastes del club en competicions internacionals.

«És molt interessant que la Jornada de l'Esport Femení permeti treure al carrer el que es fa dins del gimnàs cada dia, dins d'instal·lacions esportives, i que puguem compartir aquesta diversitat d'esports amb altres nenes, noies i dones», ha explicat Montse Hugas, qui ha destacat que «després d'haver format part de la proposta com a ciutadana i com a entitat esportiva participant, m'adono que cada dia hi ha més persones involucrades i més disciplines per practicar amb un nivell qualitatiu més alt».

Quant al paper de les dones en l'àmbit esportiu, Hugas considera que s'ha avançat molt en termes d'igualtat des que ella va començar: «Es nota que les institucions s'hi han implicat», però admet que «encara falta molt per fer» i que «cal més suport tant econòmic com per al personal tècnic especialitzat en esports minoritaris, així com una distribució més equilibrada de la informació en els mitjans de comunicació esportius, per donar realment un impuls a l'esport femení».

La Jornada de l'Esport Femení, que va néixer el 2013, està organitzada per l'Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i el Consell Esportiu del Gironès. L'objectiu d'aquest esdeveniment és posar a l'abast de la ciutadania un seguit d'actes, accions i activitats físiques i esportives, així com formatives i divulgatives, per fer visible l'esport femení i fomentar la pràctica esportiva entre les nenes, noies i dones.