Notícies

Sis municipis de la demarcació de Girona acolliran el 2025 el mundial de veterans de curses d'orientació

Foto : Sis municipis de la demarcació de Girona acolliran el 2025 el mundial de veterans de curses d'orientació

La presentació de l'esdeveniment ha tingut lloc a la seu de la Generalitat a Girona, amb la participació de la vicepresidenta quarta, Maria Àngels Planas

La Diputació col·laborarà en aquesta cita, que durarà vuit dies i que portarà uns quatre mil corredors de més de trenta-cinc anys a Girona, Banyoles, Besalú, l'Escala, Pals i Torroella de Montgrí

La vicepresidenta quarta de la Diputació de Girona, Maria Àngels Planas, ha participat aquest divendres al matí en la presentació del mundial de veterans de curses d'orientació, que tindrà lloc entre els dies 8 i 15 d'agost de 2025 a les comarques de Girona. El juliol passat, la International Orienteering Federation (IOF) els va concedir l'organització de l'esdeveniment, en detriment de la candidatura de la ciutat polonesa de Rzeszów, que també hi aspirava. 

L'epicentre de l'esdeveniment serà al pavelló de Fontajau i al parc de les Ribes del Ter de Girona, però les diferents proves es distribuiran per cinc municipis més de la demarcació. Es tracta de Banyoles (Pla de l'Estany), Besalú (Garrotxa), l'Escala (Alt Empordà) i Pals i Torroella de Montgrí (Baix Empordà). 

La previsió és que hi participin uns quatre mil corredors de més de trenta-cinc anys i d'arreu del món, distribuïts en categories oficials en franges de cinc anys i fins a la categoria de més de noranta-cinc anys. En aquest sentit, hi haurà un fort impacte econòmic sobre el territori: des de l'organització es calcula que rondaria els vint milions d'euros, tenint en compte que es podria arribar a uns deu mil visitants si es comptabilitzen els acompanyants dels esportistes. 

«Aquest mundial servirà per reforçar encara més la imatge i la projecció internacional de la demarcació de Girona com una destinació idíl·lica per a la pràctica esportiva», ha subratllat la vicepresidenta Maria Àngels Planas, que ha afegit: «És una oportunitat òptima per donar a conèixer encara més aquesta disciplina al nostre territori. Una tasca que, des de fa dues dècades, ja estan desenvolupant d'una forma magnífica els Aligots, una entitat gironina que, a més de participar en curses a àmbit nacional i internacional, cuida molt la base». 

En l'acte, que ha tingut lloc a la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona, s'hi ha donat a conèixer oficialment el logotip de la competició. També hi han estat presents l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la secretària general de l'Esport, Anna Caula; el president de la Federació de Curses d'Orientació de Catalunya, Josep Maria Santiago; el president de la Federación Española de Orientación, Francisco Gómez Cobas, i representants institucionals d'alguns dels municipis que acolliran les proves. 

La Federació de Curses d'Orientació de Catalunya ha estat la gran impulsora de la candidatura i s'encarregarà de l'organització de l'esdeveniment, juntament amb els seus vint-i-set clubs membres. La Diputació de Girona també hi donarà suport. 

Sobre les curses d'orientació

Les curses d'orientació són una activitat esportiva individual, camp a través o en entorn urbà, contra rellotge i sense itinerari prefixat, en què el participant ha de passar per uns controls assenyalats en un mapa en el menor temps possible i amb l'ajuda d'una brúixola. 

Qui en menys temps passa tots els controls seguint l'ordre assenyalat, guanya. En funció de la categoria en la qual es participi -les categories es reparteixen per edat i nivell tècnic-, cada orientador buscarà unes fites diferents. És a dir, tindrà una disposició i numeració de controls diferents en el mapa. 

L'any 2023, el mundial de veterans de curses d'orientació tindrà lloc a Kosice (Eslovàquia), i el 2024, a Turku (Finlàndia).