Notícies

La Diputació de Girona crea el Servei de Desenvolupament Sostenible

Foto : La Diputació de Girona crea el Servei de Desenvolupament Sostenible

 

Aquest nou servei permetrà a l’ens supramunicipal alinear tota la seva acció política amb els disset objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i l’Agenda 2030.

El Ple aprova el Fons de Cooperació Econòmica i Cultural, que és la principal línia de subvencions per a les entitats locals gironines, així com la nova subvenció per cobrir despeses municipals extraordinàries derivades de fenòmens catastròfics o excepcionals.

Es fomenta la cultura de la demarcació de Girona a través del Premi Joves Fotògraf(e)s i el programa Exposicions Viatgeres.


La Diputació de Girona ha aprovat avui, amb el vot a favor dels grups JxCAT, ERC, IdS i Txl’E, l’abstenció del PSC i el vot en contra de la CUP, la creació del nou Servei de Desenvolupament Sostenible, el qual neix amb la finalitat d’alinear els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i l’Agenda 2030 a les polítiques que impulsa la institució arran de l’Acord de govern 2019-2023.

La lluita contra el canvi climàtic mitjançant polítiques de desenvolupament sostenible i mediambientals centra una de les principals línies estratègiques del nou mandat 2019-2023. D’aquesta manera, i amb l’objectiu de dur a terme una acció de govern amb una visió verda, socialment justa i respectuosa amb les persones i l’entorn, es du a terme la creació d’aquest nou servei, el qual es basarà en una perspectiva transversal que englobarà totes les àrees de la corporació.

El president de la Diputació, Miquel Noguer, ha assenyalat que «volem que hi hagi algú que coordini totes les actuacions que ja s’estan implementant» i ha remarcat la importància que la Diputació «com a ajuntament d’ajuntaments, pugui aportar la col·laboració dels 221 municipis gironins».

El diputat Joan Fàbrega ha explicat que a la Diputació de Girona “estem connectats amb d’altres administracions, com ara la Generalitat de Catalunya, a través del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, que és l’organisme responsable de l'elaboració del Pla Nacional per a la Implementació de l’Agenda 2030”.

L’Agenda 2030 és el full de ruta aprovat per l’ONU l’any 2015 per avançar en el desenvolupament sostenible i inclou disset ODS que s’han d’assolir l’any 2030. Aquests objectius inclouen des de l’eliminació de la pobresa fins al combat contra el canvi climàtic, i incideixen en aspectes com l’educació, la igualtat de la dona, la defensa del medi ambient o el disseny de les ciutats.

Assistència a les entitats locals gironines

La Diputació de Girona també ha aprovat durant el ple ordinari del mes de gener el Fons de Cooperació Econòmica i Cultural per a l’anualitat del 2020, així com diverses línies d’assistència i col·laboració amb les entitats locals gironines, entre les quals destaca la nova línia de subvenció per a despeses municipals extraordinàries del servei d’Assistència i Cooperació als Municipis.

El Fons de Cooperació Econòmica i Cultural és la principal línia de subvenció que la Diputació de Girona atorga a les entitats locals de la demarcació de Girona. Aprovat per tots els grups polítics a excepció de la CUP, que s’ha abstingut, el Fons compta novament amb una dotació de 20.171.000 € i la seva finalitat és assegurar la prestació integral i adequada dels serveis de competència municipal a tot el territori gironí. Enguany, el Fons de Cooperació inclou també el Fons de Cooperació Cultural, amb l’objectiu de promoure les activitats de caràcter cultural, així com la línia de subvencions per facilitar l’accés a les noves tecnologies i la línia de subvencions per a actuacions en camins.

Durant la sessió plenària d’avui també s’ha aprovat, per unanimitat, una línia de subvencions per assistir els municipis en cas d’urgències derivades per desastres naturals i situacions d’emergència o bé que suposin un perill per a la salut pública. Aquesta nova línia està dotada amb 600.000 € per a l’anualitat del 2020 i s’atorgarà per concurrència competitiva.

El diputat Josep Maria Bagot ha explicat que «Aprovem aquesta nova línia de subvencions per a urgències municipals mitjançant concurrència competitiva perquè treballem per fer de la Diputació una administració més transparent i per fomentar la igualtat d’oportunitats a l’hora d’optar a les subvencions que atorga aquest organisme».

L’import de cada subvenció concedida no podrà ser inferior a 3.000 € ni superior a 50.000 €. Així mateix, també estarà determinat pel nombre d’habitants de les poblacions. Se subvencionarà des del 95 % per a municipis amb menys de 1.000 habitants fins al 50 % per a aquells municipis on hi viuen més de 20.000 persones.


Foment i difusió de la cultura al territori

La sessió plenària també ha dut a terme l’aprovació per unanimitat de dues bases reguladores que segons ha comentat el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, «tenen com a objectiu principal apropar la cultura a la ciutadania, així com promoure la creació artística».

D’altra banda, s’ha dut a terme l’aprovació inicial de les bases reguladores de la nova edició del Premi Joves Fotògraf(e)s. Es tracta d’un premi de caràcter anual convocat per INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, que té com a finalitat principal la promoció de la creació fotogràfica, així com la difusió dels treballs dels nous talents fotogràfics d’arreu de Catalunya.

Es poden presentar a aquest guardó els joves de divuit a trenta anys que hagin nascut en qualsevol municipi català o que hi estiguin empadronats. Com en edicions anteriors, s’atorgarà l’import de 1.250 € al treball que en surti premiat. A més, el projecte seleccionat també podrà beneficiar-se de diverses activitats de difusió i promoció, com, per exemple, la producció d’una exposició i l’edició d’un catàleg, el recorregut itinerant de la mostra pels ajuntaments o centres culturals de les comarques gironines que hi estiguin interessats i l’exposició virtual al lloc web d’INSPAI, entre d’altres.

També s’han aprovat les bases per seleccionar dos projectes expositius per al programa Exposicions Viatgeres per al període 2020-2021. El programa pretén apropar l’art als ciutadans de les comarques gironines a través de la prestació d’aquest servei als municipis de la demarcació i, així, dinamitzar la seva programació cultural. La Diputació de Girona es fa càrrec de les despeses de transport i muntatge de les exposicions, així com de la difusió, l’edició dels catàlegs i les presentacions.

El programa seleccionarà dos projectes expositius d’entre els pintors, dibuixants i escultors gironins que s’hi presentin. Ambdós seran premiats amb 1.500 € i faran un recorregut itinerant d’un any per la demarcació de Girona: l’un durant el 2020-2021 i l’altre durant el 2021-2022.


Moció a favor d’ocupació

Aquest matí també s’ha aprovat per unanimitat una moció proposada pel grup del PSC que s’ha centrat en les polítiques de promoció de l’ocupabilitat. L’acord proposa la creació d’un programa de plans locals d’ocupació que sigui plurianual per poder incrementar el percentatge d’ocupació a les comarques gironines, especialment per a les persones que per edat, gènere o falta de formació es troben en una situació de més vulnerabilitat.

Aquest programa, que tindrà una dotació anual de 1.000.000 €, vol reforçar el paper estratègic dels ens locals per contribuir al desenvolupament econòmic, al foment de l’ocupació i al benestar de la ciutadania, així com millorar la capacitació i qualificació professional de les persones en situació d’atur.
 

Moció de rebuig a la Junta Electoral Central

La Junta de Portaveus també ha presentat una moció proposada pels grups J×Cat i ERC que té per finalitat mostrar el rebuig de la Diputació de Girona davant, d’una banda, la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) per la qual es pretén inhabilitar el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i, de l’altra, la resolució de la mateixa JEC en què es nega la condició d’eurodiputat a Oriol Junqueras.

A més, la moció, que ha estat aprovada amb el vot en contra del PSC, també acorda instar l’Estat espanyol a trobar una solució política a la situació catalana i reclama de nou la posada en llibertat dels presos i preses polítics, així com la plena garantia en l’exercici i defensa dels drets civils i polítics de la ciutadania catalana.