Notícies

Girona acull el primer congrés internacional de síndics i defensors locals de Catalunya

Foto : Girona acull el primer congrés internacional de síndics i defensors locals de Catalunya

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha assistit aquest matí a la inauguració del fòrum de síndics i defensors locals de Catalunya. En l’acte, que ha tingut lloc a l’Auditori de Girona, també hi ha estat present Carles Puigdemont, president de la Generalitat de Catalunya; Marta Madrenas, alcaldessa de Girona; Ramon Llorente, president del FòrumSD i defensor de la ciutadania de Girona, i Rafael Ribó, síndic de Greuges de Catalunya, entre altres personalitats.

En l’acte, Pere Vila ha destacat que «la figura dels síndics i defensors és polièdrica: tant poden atendre una demanda cívica i resoldre-la ells mateixos com poden tenir un important paper de mediadors entre les parts, cosa que soluciona molts conflictes». Vila ha continuat dient que els síndics i defensors «ens ajuden, als servidors públics, a focalitzar la nostra atenció en situacions a voltes injustes amb les quals no havíem estat prou sensibles, tot recordant-nos que el nostre primer deure és escoltar els nostres ciutadans. Ens fan tocar de peus a terra». Tal com ha destacat el president de la Diputació, «és per aquest motiu que és tan important que des de l’àmbit públic reforcem les eines materials i jurídiques que els posem a disposició per fer una feina que és vital per a la bona salut dels nostres municipis».

Aquest és el primer cop que Catalunya acull un congrés internacional que reuneix defensors locals d’arreu del món.  En concret, Girona serà tot el dia d’avui el centre d’aquesta iniciativa d’abast mundial impulsada pel Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya. El paper dels síndics i defensors de la ciutadania cada cop ha adquirit més rellevància, perquè en moltes ocasions són els que reben la primera entrada de problemes de gran transcendència social, com pot ser per exemple el tema dels refugiats. I no únicament tenen un paper clau en aquest problema d’àmbit internacional, sinó que són també receptors i detectors en primera instància dels estralls socials que ha produït el context econòmic que s’ha viscut en els últims anys.