Notícies

La Diputació destina més de mig milió d'euros a finançar actuacions municipals per nevades i glaçades durant el 2021

Foto : La Diputació destina més de mig milió d'euros a finançar actuacions municipals per nevades i glaçades durant el

El Servei d'Assistència i Cooperació als Municipis n'ha ampliat enguany la dotació en 150.000 euros, i es cobriran actuacions per a despeses corrents i/o inversions de quaranta-tres municipis de la demarcació

El diputat de Suport a Entitats Locals, Josep Maria Bagot, ha explicat que «aquest és l'any que hem rebut més demanda d'ajudes i que a la vegada arribaran a més municipis i amb percentatges més alts, perquè hem aconseguit destinar-hi més recursos»

La Diputació de Girona, a través del Servei d'Assistència i Cooperació als Municipis, destinarà 523.571,58 euros durant aquest 2021 a finançar actuacions municipals derivades de les nevades i les glaçades. La Junta de Govern de l'organisme ha acordat resoldre aquestes ajudes, que es divideixen en dues línies d'actuacions, les dirigides a despeses corrents i les dirigides a inversions, de les quals es beneficiaran quaranta-tres municipis de les comarques gironines.

El diputat de Suport a Entitats Locals, Josep Maria Bagot, ha remarcat que aquest import és el més important que s'ha atorgat per aquest concepte des del Servei. En aquest sentit, enguany se n'ha ampliat la dotació en 150.000 euros per tal de poder donar resposta al màxim de sol·licituds rebudes. «Aquest és l'any que hem rebut més demanda d'ajudes i que a la vegada arribaran a més municipis i amb percentatges més alts, perquè hem aconseguit destinar-hi més recursos», ha incidit Josep Maria Bagot. 

Quant a les actuacions que fan referència a les despeses corrents (retirada de neu i de brancatge dels camins i espais públics, reparació i manteniment de la maquinària o compra de potassa, entre d'altres), s'hi destinaran un total de 231.000 euros, que cobreixen com a màxim el 55 % del cost total. Els beneficiaris són trenta-sis municipis de la demarcació, principalment de poblacions properes al Pirineu. Són els següents: 

  • L'Alt Empordà: Albanyà.
  • La Cerdanya: Alp, Bolvir, Fontanals de Cerdanya, Ger, Guils de Cerdanya, Llívia, Meranges, Puigcerdà i Urús.
  • La Garrotxa: Olot, les Preses, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols, Sant Joan les Fonts, Santa Pau, Vall d'en Bas i Vall de Bianya.
  • La Selva: Arbúcies i Sant Hilari Sacalm.
  • El Ripollès: Camprodon, Gombrèn, Llanars, Molló, Ogassa, Pardines, Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Sant Pau de Segúries, Setcases, Toses, Vallfogona de Ripollès i Vilallonga de Ter. 
  • Osona: Vidrà i Viladrau.

Les actuacions per inversions són de 292.571,58 euros, que arriben fins al 80 % del cost total subvencionable. «Per arribar a aquests percentatges de cobertura més alts, hem aprovat el suplement de crèdit de 150.000 euros. I especialment en inversió perquè, si no, es fa difícil assolir les necessitats dels ajuntaments, que majoritàriament són de municipis petits o molt petits», ha remarcat Josep Maria Bagot. 

D'aquesta segona línia d'ajuts, se'n beneficiaran vint-i-un municipis. Catorze d'aquests municipis (Alp, Bolvir, Guils de Cerdanya, Meranges, Molló, Olot, Pardines, Puigcerdà, Queralbs, Ribes de Freser, Sant Pau de Segúries, Setcases, Urús i Vilallonga de Ter) també havien sol·licitat i rebut la subvenció per a despeses corrents. Els altres set són els següents, distribuïts per comarques:

  • Alt Empordà: Siurana.
  • La Cerdanya. Das.
  • La Garrotxa: Riudaura.
  • La Selva: Riells i Viabrea.
  • El Ripollès: Campelles, les Llosses i Ripoll. 

El diputat de Suport a Entitats Locals ha explicat que «l'objectiu és anar minorant el percentatge en inversió perquè, amb els anys, més municipis ho tindran cobert. Per tant, el que hem d'anar incrementant és la part subvencionable de despesa corrent».