Notícies

La demanda per entrar a estudiar música al Conservatori de Girona creix un 50 per cent i 55 alumnes es queden sense plaça

Foto : La demanda per entrar a estudiar música al Conservatori de Girona creix un 50 per cent i 55 alumnes es queden

133 estudiants de música han fet aquests any les proves d’accés als estudis de grau professional del Conservatori de Girona. Si bé alguns d’ells ho fan només com a prova de nivell, bona part intenten, d’aquesta manera, accedir als estudis de grau professional. És el cas de 109 d’aquests alumnes, 55 dels quals s’han quedat sense plaça. Es dóna el cas que en els darrers dos anys es queden sense plaça un bon nombre d’alumnes, mentre que anteriorment, aquest era un fet insòlit. I és que el nombre de persones que volen estudiar al Conservatori s’ha incrementat un 50 % si comparem xifres des de l’any 2006.


Durant la roda de premsa que ha tingut lloc aquest dijous, el director acadèmic del Conservatori, Salvador Parron, ha atribuït l’increment de la demanda d’accés al Conservatori a diferents factors. D’una banda, s’ha referit al fet que aquest és l’únic Conservatori de les comarques gironines. Les 180 places que s’atorguen, ha dit, les determina el Departament d’Ensenyament de la Generalitat. En aquest sentit, el vicepresident i president de la Comissió de Cooperació Local, Cultural i d’Acció Social de la Diputació de Girona, Xavier Soy, ha manifestat que des de la Diputació de Girona s’ha començat a treballar per ampliar-ne el nombre de places.


Parron ha manifestat que l’increment també “obeeix a un reconeixement de la tasca feta per conduir els alumnes al estudis superiors així com a les diferents activitats que s’han programat en sintonia amb la Diputació de Girona per obrir-se al territori”, ja que el Conservatori pot aportar els recursos humans i materials que habitualment no es poden oferir des de les escoles de música. Entre les activitats que s’han portat a terme per obrir-se al territori destaquen:


Orquestrada de les comarques de Girona

Les orquestrades van néixer l’any 2009 amb la finalitat d’oferir una experiència musical de primer ordre als alumnes de nivell elemental i dels primers cursos de grau professional de les comarques gironines. La vocació de l’Orquestrada és donar suport a la tasca dels professors d’instrument i a la de les escoles de música, amb una activitat oberta i participativa en què els alumnes més joves puguin compartir vivències i motivacions per a l’estudi del seu instrument. En la quarta edició, l’any 2012, l’Orquestrada ha batut el rècord de participació: ha duplicat el nombre de participants de les edicions anteriors amb prop de 300 alumnes d’entre 8 i 16 anys, procedents de diferents escoles de música gironines.


Giraconcert

El curs 2011-2012, Giraconcert ha arribat a la tercera edició. Igual que en anteriors edicions, ha comptat amb la coordinació del Conservatori i la participació de quatre escoles de música. A més de les de Torroella de Montgrí, Olot i l’Escola de música del Gironès, aquest any s’hi ha incorporat La Flauta Màgica, de Figueres. D’aquesta manera, els alumnes, després de passar una prova de selecció, tenen l’oportunitat de participar en una gira de concerts que passa per Torroella, Olot, Cervià de Ter, Figueres i Girona. Aquesta és una manera de motivar els petits músics perquè siguin capaços de continuar estudiant. La idea és que es presentin sis concerts arreu del territori amb la finalitat que agafin seguretat, sàpiguen estar en un escenari, toquin i superin la por. L’objectiu d’aquesta iniciativa és donar una oportunitat als estudiants solistes que no participen en orquestres, a més d’oferir-los una plataforma per tocar en públic i fer un treball de superació. Al llarg de les tres edicions s’ha anat observant un important increment en el nombre d’inscripcions.

2012: 102 inscrits

2011: 67 inscrits

2010: 43 inscrits


Premis d’Interpretació


Els Premis d’Interpretació Musical i Composició, organitzats pel Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona, han arribat l’any 2012 a l’onzena edició amb l’objectiu de motivar i promocionar els joves talents de la música del nostre país. Hi han participat 130 estudiants de música de 6 a 23 anys. En els darrers 5 anys, els premis s’han obert a estudiants de música d’arreu dels Països Catalans, fet que ha obert el Conservatori a l’exterior. Hi han participat alumnes, catalans, valencians i també andorrans.


2012: 130 inscripcions

2011: 150 inscripcions

2010: 90 inscripcions

2009: 130 inscripcions


Pel que fa a l’oferta formativa, Parron també s’ha referit al Cicle de Classes Magistrals. Durant aquest curs han tingut lloc 10 classes magistrals de respiració, piano, educació corporal, trompeta, enregistraments musicals, fagot, percussió, guitarra i trompa, a càrrec de professors i músics en actiu de reconeguda vàlua. Hi han assistit 120 alumnes i 30 professors del Conservatori i de diferents escoles de música gironines.


En aquest apartat Parron ha destacat també els nombrosos intercanvis que es realitzen amb d’altres centres de música del país i d’Europa amb l’objectiu de completar la tasca formativa del Conservatori. El curs 2011-2012 s’han realitzat 8 intercanvis amb d’altres centres, que han servit per ampliar la formació i interactuar amb altres estudiants amb les mateixes inquietuds. Hi ha hagut intercanvis amb Ceret (orquestra), Cassà de la Selva (orquestra), Estònia (guitarra), Reus (banda), la Garriga (escola coral), Granada (piano), València (orquestra) i Perpinyà (viola da gamba).


Pel què fa a l’accés als estudis de grau superior, que ja no s’imparteixen a Girona, Parron ha volgut fer menció del fet que amb la implantació el 2007 de la LOE, ha millorat el nivell acadèmic. Si bé abans del 2007, durant l’aplicació de la LOGSE, tot just entre un 5 % i un 10 % d’alumnes accedien al grau superior, amb la LOE s’han incrementat aquests valors i el 2012 es preveu que ho faci un 43 % dels alumnes de 6è curs de grau professional del Conservatori. La mitjana de nota dels alumnes és d’entre 7 i 8. Xavier Soy ha valorat aquestes dades tot agraint al Conservatori i també al director acadèmic la seva tasca, ara que acaba un cicle i que de cara al proper curs hi haurà un nou equip directiu.


Pel que fa als estudis de nivell elemental (a partir de 4 anys), dels 126 alumnes que han fet la preinscripció per al curs 2012-2013, 74 s’han quedat sense plaça. Al mateix temps, s’observa un repartiment més equilibrat de les especialitats instrumentals des que es van començar les classes de nivell elemental. Mentre que el curs 2006-2007 s’estudiava només violí (33 %) i piano (66 %), actualment l’estudi es reparteix entre 14 especialitats: arpa, clarinet, contrabaix, fagot, flauta de bec, flauta travessera, guitarra, oboè, percussió, piano, trompeta, violí, viola i violoncel. Parron ha destacat la voluntat de l’equip directiu d’oferir totes les especialitats d’instrument, fins i tot els més minoritaris, amb l’objectiu de donar-los sortida i, alhora, nodrir els conjunts instrumentals, especialment la Banda i l’Orquestra Simfònica del Conservatori.