Notícies

La Diputació de Girona inverteix prop de 600.000 euros en millores a l'edifici del Conservatori i en el banc d'instruments

Foto : La Diputació de Girona inverteix prop de 600.000 euros en millores a l'edifici del Conservatori i en el banc d'instru

El vicepresident segon i diputat de Cultura, Albert Piñeira, ha presentat aquest matí quatre noves aules del Conservatori de Girona

La inversió també ha tingut en compte l'aïllament acústic i la insonorització de diferents espais del Conservatori

El Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona s'ubica a l'històric edifici de la Casa de Cultura des del 9 de desembre de 1999. Durant aquest temps han estat diverses les reclamacions per adequar les instal·lacions a una institució d'aquestes característiques. En aquest sentit, recentment la Diputació de Girona ha fet diverses actuacions. En concret, entre desembre de 2018 i novembre de 2019 es va reformar una de les ales del costat esquerre del primer pis de la Casa de Cultura, amb un total de 601,56 m2 construïts. La pandèmia va obligar a demorar la inauguració d'aquest espai fins ara. 

Aquestes obres van suposar una inversió de 261.797,15 €    , que inclouen la creació de quatre aules per al Conservatori amb especificitat acústica (B0, B11, B12 i B13), tres per al Consorci de Normalització Lingüística i el bloc dels lavabos. Les obres d'aquestes aules del Conservatori van ser les següents: 

  • Aula B0, de 53,90 m2, amb un entarimat i aïllament acústic a les parets noves i al sostre
  • Aula B11, de 37,60 m2, amb aïllament acústic a les parets noves i al sostre
  • Aula B12, de 22,20 m2, amb aïllament acústic a les parets noves i al sostre
  • Aula B13, de 18,65 m2, amb gran aïllament acústic a les parets noves i triple capa acústica al sostre 
  • Tres aules destinades al Consorci de Normalització Lingüística, de 44,55 m2, 36,05 m2 i 34,95 m2

Les noves aules del Conservatori es destinen principalment a les classes d'instruments que requereixen més aïllament acústic, com són les de percussió i les de vent metall. A l'aula B0, s'hi imparteixen classes de cant coral, cobla, violí, clarinet, piano i composició. És un espai també per a audicions. L'aula B11 està destinada a les classes de percussió. A l'aula B12  es fan classes de trombó, oboè i tenora. L'aula B13 s'ha convertit en una aula d'estudi amb instruments de percussió. 

Tal com ha assenyalat el vicepresident segon i diputat de Cultura, Albert Piñeira, «és especialment important el tractament de l'aïllament acústic i la insonorització per facilitar l'estudi dels instruments i sobretot des del punt de vista de salut auditiva de professorat i alumnat». I és que el centre compta amb un gran flux de moviment, amb prop de cinc-cents alumnes i vuitanta professionals (professors i personal d'administració i serveis). Per altra banda, la protecció de la salut auditiva del professorat i l'alumnat és un requeriment imprescindible en un centre d'aquestes característiques. 

Més actuacions

Després d'aquestes obres, el ple de la Diputació de Girona del 21 de juliol de 2020 va aprovar destinar 315.000 €     més a millorar els equipaments del Conservatori i a ampliar el banc d'instruments. Això ha inclòs la instal·lació de panells acústics, cortines i moquetes en diferents espais. 

La primera inversió s'ha destinat a la instal·lació de panells acústics i a la insonorització d'alguns espais. És per això que l'aïllament acústic que es va fer inicialment a les aules B11 i B13 s'ha reforçat, ja que són espais destinats a classes de percussió. En concret, a les aules B11 i B13 s'han instal·lat difusors de fusta i fibra mineral per al fals sostre i elements a la paret per minimitzar els ecos flotants. A banda d'això, s'han instal·lat noves portes en diferents aules del primer i el segon pis, de manera que també garanteixin un major aïllament acústic. La construcció d'alguns envans entre aules també afavoreix aquest aïllament. 

Una altra de les mesures adoptades ha estat la renovació del mobiliari, a més de les cortines i les moquetes de les aules, malmeses pel pas dels anys. Cal tenir present, també, que el cortinatge té una funció important a l'hora de protegir de la llum solar els instruments del centre.  El mobiliari per a aules i oficines es renovarà properament. 

Tot plegat, segons el diputat Albert Piñeira, ha suposat «una inversió significativa de prop de 600.000 €     entre renovació d'aules, compra d'instruments, aïllaments acústics, mobiliari, cortinatges i moquetes, per intentar millorar unes aules per les quals passa tanta gent i poder oferir amb una mica més de qualitat els nostres ensenyaments musicals aquí al Conservatori». 

La resta de pressupost aprovat en el ple de juliol de 2020 es destina a la reparació i ampliació del banc d'instruments, de manera que l'alumnat dels cursos inicials tingui l'oportunitat de provar l'instrument abans d'adquirir-ne un de propi.