Del 2 al 4 de juny, a Girona, el festival Inund’ART celebra el seu dotzè aniversari amb una cinquantena de propostes de diverses disciplines artístiques: pintura, fotografia, escultura, audiovisual, instal•lacions al carrer, dansa, música, performances, poesia o accions. En aquesta dotzena edició, el festival ha registrat un rècord de propostes artístiques que han optat a ser seleccionades, amb més de 400 projectes artístics que s’han presentat a la convocatòria d’aquest any. El 70 % dels projectes presentats a la convocatòria del 2017 són obra d’artistes catalans; el 20 %, d’espanyols, i un 10 %, d’internacionals. Aquestes dades consoliden Inund’ART com a una de les propostes de referència dins del mapa artístic de Catalunya.
L’acte de presentació del festival ha tingut lloc avui a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, en un acte que ha comptat amb la participació d’Albert Piñeira, vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Carles Ribas, tinent d’alcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona; Agnès Fàbrega, coordinadora territorial de Joventut a Girona; Raquel Morón, directora d’Inund’ART, i Lluís Freixas, director en funcions de la Casa de Cultura de Girona.
Una de les principals novetats d’aquest any és la potenciació del treball en xarxa, amb l’augment de les col•laboracions d’entitats culturals, artístiques i socials gironines, catalanes i internacionals. En total són més d’una vintena; la xifra més alta de les edicions que s’han fet fins ara. Amb aquesta filosofia de treball en xarxa, enguany es posa en marxa el projecte transfronterer «Art pertot», amb la col•laboració de l’Agència Catalana de Joventut, l’Institut de Joventut de les Illes Balears i els festivals Shandynamiques (França) i Inund’ART. S’han seleccionat projectes relacionats amb la intervenció en l’espai públic, que es presentaran a diferents territoris (Girona, Illes Balears i França), i es crearan residències perquè els artistes puguin treballar amb entitats culturals i socials de la zona d’intervenció.
En aquesta primera edició d’«Art pertot» es podran veure els treballs de la mallorquina Alona Vinç, que desenvolupa la proposta A dins, amb la col•laboració del projecte «Sempre acompanyats» de l’Obra Social “la Caixa” i Creu Roja Girona; dels artistes catalans LHRC, que proposen la instal•lació Membrana House, amb la col•laboració de l’entitat #GironaAcull, i de la francesa Rébecca Konforti, amb dues instal•lacions als ponts de la ciutat: Per a viatgers de les profunditats i El túnel d’Umbrea, en què reinterpreta el paisatge gironí a través de la pintura com a intervenció en l’espai públic.
Gran varietat de propostes
Inund’ART programa una cinquantena d’accions durant els tres dies del festival. Els espectadors podran visitar una trentena d’exposicions, individuals i col•lectives, sis instal•lacions exteriors i cinc instal•lacions participatives que mostren obres d’una gran varietat de disciplines, principalment pintura, escultura i audiovisual. Inund’ART combina en el seu programa artistes consolidats i de gran qualitat artística, com Jordi Isern, i d’altres més emergents que cerquen nous espais on mostrar la seva obra, com el col•lectiu Lighthing Lab, Laura Bergillos o Anna Llimós, entre d’altres. Aquesta combinació d’artistes consagrats i emergents és un valor afegit del festival, que actua com a plataforma d’intercanvi de creadors i aporta una varietat de mirades i propostes.
El programa Inund’ART 2017 es completa amb una vintena d’activitats i propostes de diferents disciplines artístiques, com ara dansa, música, perfomances, poesia o accions, que tindran lloc al llarg dels tres dies. El festival «inunda» d’art diversos espais de Girona, amb propostes artístiques a la Rambla, a la plaça de la Castanya, dels Mercaders o de les Voltes, al carrer de les Olles, als ponts de la ciutat, a la Casa de Cultura, a la Fundació Fita, a la Carbonera o a la Fundació Valvi.