Notícies

Domènec Fita torna a casa i inaugura la nova seu

Foto : Domènec Fita torna a casa i inaugura la nova seu

La Fundació Fita va inaugurar ahir al vespre la seva nova seu, que s’ha ubicat a la Casa de Cultura de Girona, amb la presentació d’una exposició d’obra recent de l’artista titulada “Retorn”. El títol de l’exposició al·ludeix a la vinculació de Fita (que va néixer a Girona el 1927) amb la Casa de Cultura, on va residir fins al 1943, i on es va iniciar també en l’art quan estava internat a l’antic hospici, ubicat a l’edifici fins a mitjan segle XX. Per a Domènec Fita, el trasllat de la seu de la Fundació al nou emplaçament és, en aquest sentit, un retorn a la casa de la infantesa.

L’acte va ser encapçalat pel president de la Diputació de Girona, Pere Vila; per l’artista, Domènec Fita; pel secretari de la Fundació Fita, Pep Radresa, i pel director en funcions de la Casa de Cultura, Lluís Freixas.

L’exposició inaugural reuneix obra creada entre 2014 i 2015 que s’agrupa en quatre sèries (Bon caire, Segueix, Sécs i Pautes) que desenvolupen les línies d’experimentació que ha explorat l’artista en els darrers temps. Segons Kim Bover, arquitecte i vocal de la Fundació, en aquests treballs s’hi afirmen “unes imatges coherents i lliures, lluny dels codis reguladors clàssics [...]. La complexa distribució de formes, intervingudes amb destresa perquè [Fita]  sap dominar el buit i el ple, el clar i el fosc, crea noves estructures plàstiques independents que s’interrelacionen en unes coordenades d’equilibri compositiu plaents”.

La sala d’exposicions Domènec Fita de la Casa de Cultura de Girona, situada a la primera planta del centre cultural, porta el nom de l’artista des de 1991, coincidint amb una exposició d’obra que va donar a la Diputació i amb l’atorgament a l’artista de la Medalla d’Or de la institució. Aquesta va ser la primera de diverses donacions successives d’obra a la Diputació de Girona, entre les quals figurava l’oli Pati de l’hospici (1946), que evoca una escena infantil en un pati de l’orfenat avui desaparegut i convertit en l’actual plaça de la Diputació.

La Fundació Fita es va constituir l’any 2000 per impuls de la Diputació de Girona i compta amb un pressupost anual de 60.000 €, aportats per la mateixa Diputació. En els quinze anys de trajectòria, la Fundació ha treballat intensament en l’inventari, la catalogació i la documentació de l’obra de Domènec Fita, així com en l’enregistrament fotogràfic d’aquesta per a l’elaboració de fitxes i documents audiovisuals, i la publicació de catàlegs i llibres dels diversos apartats de l’obra. A més de la difusió de l’obra de Fita, la Fundació té com a objectiu la difusió de l’art i la cultura en general, tal com consta en els seus estatuts, per la qual cosa ha creat beques, cursos, conferències, presentacions i exposicions de col•lectius del món de l’art i la cultura.

Actualment la Fundació gestiona un fons de més d’onze mil obres (pintures, escultures i vitralls, entre d’altres) i quaranta mil dibuixos. Domènec Fita ha fet més d’un centenar d’exposicions individuals, gairebé mig miler de col•lectives i ha realitzat un important nombre d’obres d’encàrrec, algunes de tan rellevants com són ara els vitralls dels quatre evangelistes del temple de la Sagrada Família, la capella del Sant Sepulcre de la catedral de Girona o la decoració dels hotels Sport de Soldeu, a Andorra.

A partir d’un academicisme inicial i de treballs essencialment religiosos, Domènec Fita ha construït al llarg de la seva dilatada trajectòria artística una obra polièdrica i de difícil qualificació que ha derivat cap a una abstracció radical i cap a la recerca sistemàtica de noves formes i motius que defugen qualsevol etiqueta. Igualment ha conreat tant la pintura com el dibuix i l’escultura, i ha treballat amb tota mena de materials, tècniques i suports: dibuix, ceràmica, ciment, vitralls, poliuretà, pedra, alabastre, ferro, acer o fusta, entre d’altres.