Notícies

La vuitena edició de la Biennal premia l’artista Quico Estivill per l’obra “Ab Intra”

Foto : La vuitena edici&oacute; de la Biennal premia l&rsquo;artista Quico Estivill per l&rsquo;obra &ldquo;Ab Intra&rdquo;<

L’obra de l’artista s’exposarà a la Casa de Cultura de Girona juntament amb vint obres més seleccionades entre les 303 que es van presentar a la convocatòria.

El jurat també va atorgar una Menció Especial a l’obra “Ese día que fuimos” de l’artista Cristina Fontsaré.

La Casa de Cultura adquireix les obres guanyadores i el jurat proposa també la compra d’obres de Job Ramos i Adrià Ciurana.

Girona, març de 2015

L’artista Quico Estivill (l’Espluga de Francolí, 1954 | www.quicoestivill.es) ha estat el guanyador de la vuitena edició de la Biennal convocada per la Casa de Cultura de la Diputació de Girona amb l’obra titulada Ab Intra.

El jurat, integrat per Carme Sais, directora del Bòlit, centre d’art contemporani; Rosa Gil, periodista, crítica d’art i directora de Caixafòrum Girona; Dolors Ventós, galerista; Eudald Camps, crític d’art; i l’artista Manel Bayo, també ha recomanat la compra d’obres presentades pels artistes Job Ramos i Adrià Ciurana. La Biennal té una dotació de quinze mil euros, cinc mil per a l’obra guanyadora, i deu mil més per a l’adquisició de l’obra recomanada pel jurat. Enguany, per primera  vegada en la història de la Biennal i per unanimitat del jurat, s’ha concedit una menció especial dotada amb 4.000 euros a l’obra Ese día que fuimos de l’artista Cristina Fontsaré (Barcelona, 1970).

A la convocatòria de la Casa de Cultura de Girona s’hi van presentar 104 artistes amb un total de 304 obres. El jurat ha seleccionat vint obres de vint artistes (inclosos Quico Estivill i Cristina Fontsaré) que formaran part de l’exposició col·lectiva que es podrà visitar a la Casa de Cultura entre els dies 24 d’abril i 30 de maig (de dimarts a dissabte, de 13 a 21h. Festius, tancat).

Els artistes seleccionats són Adrià Ciurana, Job Ramos, Àlex Nogué, Carles Congost, Carmen Díaz Alías, Esther Pi Gómez, Gerard Encabo, Helena Carbonell, Jordi Armengol, Jordi Mitjà, Jordi Morell, Jordi Puig, Maria Paola Coda, Marta Negre, Marta Vergonyós, Núria Güell, Pep Camps, Pere Bellès i Sebi Subirós.

L’obra presentada per Quico Estivill està composta per un quadre (16 ambrotips obtinguts mitjançant el procés de col·lodió humit), diversos objectes a dintre d’una vitrina de metacrilat (una mà de guix, un llum de carbur banyat en or i unes robes plegades).

El jurat ha valorat la formalització de l’obra, capaç d’integrar en una mateixa unitat de sentit elements escultòrics, fotogràfics i instal·latius, i ha valorat la dilatada trajectòria de l’artista i la coherència mantinguda al llarg dels anys.

Quico Estivill combina la seva faceta d’artista amb la de professor. Actualment imparteix tallers d’iniciació al dibuix, pintura, model i gravat. També ha impartit tallers de gravat i escultura alternativa al centre cultural La Mercè de Girona i és professor de pintura escenogràfica a l’escola taller de teatre Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat.

Es proclama autodidacte, tot i tenir estudis de Belles Arts a l’escola Sant Jordi de Barcelona, a l’escola Massana i de gravat i litografia amb Manolo Gómez i Prim Fullà. L’artista compta amb un bon nombre d’exposicions individuals (des de 1983) i col·lectives a les comarques gironines i arreu de Catalunya.

Per primera vegada, el jurat també ha estat unànime a l’hora d’atorgar una Menció Especial a l’obra Ese día que fuimos de Cristina Fontsaré. El jurat ha valorat l’habilitat de l’autora per generar imatges d’inquietant bellesa i, al mateix temps, denunciar de manera poètica algunes de les paradoxes paisatgístiques que afecten el nostre territori (amb el seu correlat humà).

Les darreres edicions de la Biennal d’Art han distingit artistes com Manel Bayo (2013), Job Ramos (2010), Núria Güell (2008) o Xavier Escribà i Pep Aymerich (guanyadors ex aequo de l’any 2006).

Des del 2006, la Casa de Cultura de Girona ha adquirit (a banda dels guanyadors), un total de 23 obres dels artistes Kenneth Russo, manu vb tintoré, Isabel Banal, Denys Blacker, Joaquim Cantalozella, Irene Visa, Cristina Fontsaré, Lluís Hortalà, Marc Palau i Gibert, Sergi Oller Obis, Esteve Subirah, Charo Santana Gil, Òscar Amorós, Carme Pujol, Marta Negre, Anna Bahí, Lluís Sabadell, Isabel Banal o Manel Bayo.

La participació al llarg dels anys s’ha mantingut al voltant de més d’un centenar d’artistes: 160 artistes amb 228 obres el 2006; 129 artistes amb 385 obres el 2008; 85 artistes i 268 obres el 2010 i 127 artistes amb 317 obres el 2013. Enguany, la participació ha estat de 104 artistes amb 304 obres.

Per a més informació o obtenir fotografies de les obres o de l’acte de presentació podeu trucar al telèfon 972.20.20.13.

Obres i artistes seleccionats a la Biennal 2015

OBRA GUANYADORA

  • Conjunt 2 - Quico Estivill

MENCIÓ ESPECIAL JURAT

  • Ese día que fuimos - Cristina Fontsarè

OBRA COMPRADA

  • Unes línies enmig del bosc - Job Ramos
  • Expulsió - Adrià Ciurana

OBRA SELECCIONADA

  • Tríptic de l'espai Votiu - Àlex Nogué
  • Art Education #1 - Carles Congost
  • Qualitat Extra - Carmen Díaz Alías
  • La serp - Esther Pi Gómez
  • Blau i groc sobre gris - Gerard Encabo
  • Relicarios II - diario de una melena - Helena Carbonell Varea
  • Paràbola - Jordi Armengol
  • El territori dels metalls pesants - Jordi Mitjà
  • S/T (2015) - Sèrie forats (des de 2006) - Jordi Morell
  • Cap i pota - Jordi Puig Castellano
  • 2579 - Maria Paola Coda
  • Full de serveis (campament) - Marta Negre Bussó
  • Transmissions 1 - Marta Vergonyós Cabratosa
  • Negro sobre blanco _ Análisis sobre el discurso - Núria Güell
  • U.B.M.R. IV - Pep Camps torner
  • E50 UCD ALR - Pere Bellès Gras
  • Geòmetra - Sebi Subirós