Notícies

La setena edició de la Biennal de Girona s'inaugura amb l'exposició de 33 peces de 29 artistes

Foto : Més de dues-centes persones varen assistir a la inauguració

La setena edició de la Biennal de Girona es va inaugurar ahir dimarts amb l’exposició de 33 peces de 29 artistes diferents. Les obres són una selecció dels 396 treballs que han estat presentats pels 125 artistes participants. L’exposició, que vol ser una mostra del moment actual de creació artística gironina, es pot visitar a la Casa de Cultura fins al 3 de maig, de dimarts a dissabte, de 13 a 21h. Els dilluns i festius és tancada.

Durant la inauguració, Xavier Soy, vicepresident segon i president de la Comissió de Cooperació Local, Cultural i d'Acció Social de la Diputació de Girona ha destacat l'elevat poder de convocatòria d’aquesta edició, que és la que ha tingut més participació de les set que s'han fet fins ara. Xavier Soy també ha assenyalat que “un cop més aquesta Biennal serveix per posar en relleu el talent immens que hi ha arreu de la demarcació de Girona” i ha destacat que “n’és un testimoni clar el fet que per a aquesta Biennal s’han rebut creacions de les nostres vuit comarques, així com obres d’artistes gironins que actualment viuen en altres llocs de la Península.”

La mostra inclou la peça guanyadora, de Manel Bayo, amb altres obres seleccionades pel jurat. La instal·lació guanyadora, 16 bales per a l’ADAG, està formada per un vídeo i un objecte, mitjançant els quals l’artista integra un referent històric i artístic local (l’Assemblea Democràtica d’Artistes de Girona) amb un relat d’abast molt més global que fa referència a l’aïllament fàctic de l’individu en la societat contemporània i, també, amb les diferents formes que adopta l’obsessió pel control i la seguretat enfront d’un seguit d’amenaces sovint més imaginàries que reals.

Manel Bayo combina la seva faceta d’artista visual amb la de professor multimèdia de l’Escola Municipal d’Art del Centre Cultural de la Mercè, i amb diverses activitats de gestió, promoció i reivindicació culturals. Ha participat en diversos festivals d’àmbit nacional i internacional i ha obtingut reconeixements, entre els quals destaca el primer premi del Festival de Vídeo i Art Digitals, VAD 2006. Ha exposat de forma individual a les sales municipals d’exposició de Girona, al Centre Cultural La Mercè, a Espais, al Museu d’Història de Girona, al Museu de la Pell de Vic, a l’Espai Zero de Mataró, al Museu de l’Ebre de Tortosa, a Lingen i Regensburg (Alemanya), Lamppaaranta (Finlàndia) i l’Institut Superior d’Art de l’Havana, entre altres. Manel Bayo també va exposar a la Casa de Cultura de Girona com a artista seleccionat a la primera Biennal d’Art de Girona.

Els artistes seleccionats en la setena edició són Andrés Siri, Joan Vilajoana, Kenneth Russo, Núria Güell, M. Dolors Rusiñol, Sebi Subirós, Ivó Vinuesa, Esteve Subirah, Pere Bellès, Jordi Mitjà, Adrià Ciurana, Manu vb Tintoré, Manel Quintana, Isabel Banal, Denys Blacker, Pep Camps, Jordi Morell, Joaquim Cantalozella, Leonard Beard, Mariona Puigbaldoyra, Laia Bedós, Lisa Bos, Carles Torrent Pagès, Josep Maria Oliveras, Roger Serrat-Calvó, Irene Visa, Marta Negre i Omar Al-Aljani.

La Casa de Cultura ofereix a l’artista guanyador la possibilitat de fer una exposició individual al centre, de la mateixa manera que ho van fer artistes premiats en edicions anteriors, com ara Job Ramos, que va exposar-hi al llarg de l’any 2010, i Núria Güell, que ho farà el 2013.

Les darreres edicions de la Biennal d’Art han distingit artistes com són ara Job Ramos (2010), Núria Güell (2008) o Xavier Escribà i Pep Aymerich (guanyadors ex aequo l’any 2006). Escribà i Aymerich van exposar a la Casa de Cultura al llarg dels anys 2008 i 2009, Job Ramos el 2011 i Núria Güell ho farà el 2013.

En la darrera edició el jurat de la Biennal va seleccionar 20 obres de les 267 presentades, les quals van formar part de l’exposició. A banda de les peces guanyadores, en les tres darreres edicions la Fundació Casa de Cultura ha adquirit obra de diversos artistes: Cristina Fontsaré, Lluís Hortalà, Marc Palau i Gibert, Sergi Oller Obis, Esteve Subirah, Charo Santana Gil, Òscar Amorós, Carme Pujol, Marta Negre, Anna Bahí, Lluís Sabadell, Isabel Banal i Manel Bayo.

La mostra es pot visitar fins al 3 de maig, de dimarts a dissabte, de 13 a 21 h. Els dilluns i festius és tancada.