Notícies

El paisatge, rural o urbà, i la seva transformació, centra tres exposicions a la Casa de Cultura

Foto : El paisatge, rural o urbà, i la seva transformació, centra tres exposicions a la Casa de Cultura

La Casa de Cultura de Girona inaugura aquesta setmana tres exposicions que reflexionen, des de diferents punts de vista, sobre el paisatge i sobre la relació de la societat amb l’entorn, ja sigui rural o urbà, i la seva transformació. Les tres exposicions centren la mirada en territoris i activitats concretes: Pagesos. home i paisatge al Baix Ter és una mostra divulgativa sobre la definició d’un paisatge a partir de l’explotació d’un territori;  Velocitat V=e/t és una reflexió artística i antropològica sobre la transformació d’un espai a partir de les obres de la línia d’alta velocitat a l’Alt Empordà; i Dos carrers, una plaça es un recorregut per actuacions urbanístiques que han conjugat la transformació dels espais amb el respecte a la seva personalitat històrica.

Pagesos. home i paisatge al Baix Ter és una producció del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí que fixa l’atenció sobre el paisatge, però sobretot en el pagès, que hi dialoga constantment, a partir d’un treball fotogràfic de Jordi Gamero. El fotògraf ha apuntat l’objectiu de la càmera en aquells punts del Baix Ter que tenim al subconscient. Els camps de pomeres despullats a l’hivern, els arrossars, la verdor del blat a la primavera,... però sobretot els homes i dones que cada dia treballen la terra. Sense caure en una mirada nostàlgica cap a un passat ancorat i fossilitzat, el Museu de la Mediterrània vol retre homenatge a la gent que viu al camp i del camp, i que amb el seu treball anònim al llarg de generacions ha donat forma al paisatge que ens envolta, el paisatge del Baix Ter. La mostra es podrà veure a les sales d’exposicions de  la planta baixa de la Casa de Cultura del 4 de març fins al 2 d’abril, de dilluns a dissabte, de 10 a 14 h i de 16 a 20 h (festius, tancat).

Coincidint amb aquest mateix període expositiu, es podrà visitar, també a les sales de la planta baixa de la Casa de Cultura, Velocitat V=e/t, una reflexió artística d’Ivó Vinuesa sobre la transformació del paisatge a partir de les obres de construcció de la línia de l’AVE a l’Alt Empordà. La mostra, una coproducció de la casa de Cultura i el Museu de l’Empordà, és el treball d’observació del canvi i les seves repercussions a través del seguiment de la construcció de la línia fèrria d’alta velocitat i de la recopilació de filmacions de les obres i dels obrers. L’exposició vol deixar un testimoni antropològic de la modernització de les línies ferroviàries, així com mostrar la transformació del paisatge interior de les persones, en la quotidianitat i la intimitat, que escapa a la nostra percepció. Un testimoni del canvi de paradigma d’un territori en temps real i a escala humana. La mostra també es podrà veure del 4 de març fins al 2 d’abril en el mateix horari que Pagesos. home i paisatge al Baix Ter.

Dos carrers, una plaça és una mostra divulgativa sobre actuacions urbanístiques que han conjugat amb èxit la transformació d’espais amb el respecte a la seva càrrega històrica, paisatgística, patrimonial i cultural a les comarques gironines i a la Catalunya Nord. La mostra recull quaranta projectes que s’agrupen en quatre categories:

  • Centres i nuclis històrics
  • Places urbanes
  • Parcs, jardins i altres espais exteriors
  • Litoral i front marítim

S’han definit deu projectes per a cada una de les catego­ries (cinc que pertanyen a la regió de Girona i els altres cinc al departament dels Pirineus Orientals). Cada una de les actuacions queda definida per una fitxa amb informació gràfica i escrita. Entre els projectes figuren la restauració i recuperació de la muralla de Girona, els nuclis antics de Banyoles, Monells, Cruïlles, Ullastret, i Perpinyà, el tractament dels espais públics de Cotlliure, les places de la Independència de Girona i de Campdenmàs d’Olot, el parc de la Draga de Banyoles o el passeig marítim de Sant Pol (Sant Feliu de Guíxols) i el de la Fosca (Palamós).

La mostra és fruit de la col·laboració de la Generalitat i el Consell General dels Pirineus Orientals en projectes transfronterers, que s'ha traduït en la creació del Fòrum d'Intercanvis d'Experiències i Pràctiques Urbanístiques en el territori de l'eurodistricte de l'Espai Català, en el qual participen l'Agència d'Urbanisme Catalana per Catalunya Nord (AURCA) i la  Fundació Privada de la Universitat de Girona.

L'exposició, instal·lada a la Sala Domènec Fita (a la primera planta de la Casa de Cultura), estarà oberta al públic de l'1 al 31 de març. L’horari és de dilluns a divendres, de 10 a 14h i de 16 a 20h (festius tancat).

Més informació: