Notícies

Un estudi de la Càtedra Unesco fa la primera radiografia global del sector cultural a les comarques gironines

Foto : Un estudi de la Càtedra Unesco fa la primera radiografia global del sector cultural a les comarques gironines

Un estudi de la Càtedra Unesco de la Universitat de Girona analitza per primera vegada el sector cultural de les comarques gironines en conjunt. L’estudi, elaborat entre 2007 i 2010 per encàrrec de la Diputació de Girona i presentat en el marc de Giroscopi, la fira de les iniciatives culturals organitzada per la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, remarca el caràcter divers, canviant i innovador del sector cultural de les comarques gironines, amb un dinamisme molt particular i específic, de difícil delimitació.

L’estudi, que van presentar Alfons Martinell i Gemma Carbó i és consultable en línia a la web www.casadecultura.cat, remarca també que el sector cultural de les comarques de Girona presenta, d’una banda, un alt grau de professionalització en la gestió pública i una alta taxa de creativitat. Paradoxalment, es denota una manca de competències professionals i de gestió en les empreses culturals i l’alta taxa de creativitat no es correspon amb uns índexs equivalents d’innovació i emprenedoria, amb una tendència molt menys significativa a la creació d’empreses.

Si el fet cultural a Girona és, segons l’estudi, un fenomen molt heterogeni i vinculat als municipis i a la singularitat del territori, el paper dels Ajuntaments és fonamental. L’informe  de la Càtedra Unesco afirma que els ajuntaments són veritables motors de la vida cultural malgrat els dèficits de finançament que tenen.

També és remarcable que la dicotomia tradicional professional-amateur no expressa la realitat del sector. D’una banda hi ha elevat nombre d’agents, productors i creadors (escriptors, guionistes, músics, artistes i voluntaris culturals en entitats) amb una producció d’un alt nivell de qualitat que no es consideren amateurs, però que tampoc no viuen professionalment d’aquesta activitat o s’hi dediquen només a temps parcial.  També un percentatge significatiu dels agents que treballen en cultura als municipis gironins fan una opció de participació en la vida cultural i social com a exercici de ciutadania i societat civil complementària a la seva activitat habitual. 

L’estudi l’ha realitzat un equip de la Càtedra Unesco de Polítiques Culturals i Cooperació de la Universitat de Girona constituït per Gemma Carbó, Taína López, Alfaons Martinell i Clara Martinell. L'objectiu de l'estudi és valorar el pes i la distribució dels equipaments, infraestructures i sobretot dels agents que fan possible el dinamisme cultural que avui es percep de manera evident, però del que no disposem de mesures ni indicadors fiables.

A partir d'enquestes, entrevistes, estudis de casos concrets i treballs en grup amb els agents implicats, es va definir el sector cultural en les comarques gironines, la seva dinàmica específica, la imatge que projecta i la percepció que en té la ciutadania.

L'estudi, des d'una perspectiva quantitativa, econòmica i social, ha de servir de base per a futures accions i polítiques públiques, així com per al disseny d'estratègies de desenvolupament territorial lligades a la cultura.

La jornada d’ahir de Giroscopì va continuar amb un màpping, una espectacular projecció àudiovisual sobre la façana de l’edifici del Govern de la Generalitat, concebuda i dissenyada específicament per aquest edifici. La projecció va anar a càrrec del col·lectiu PalNoise.

La primera jornada de Giroscopi es va cloure amb un concert a càrrec de The Gruixuts i Màrmara. La proposta formativa per a tècnics de cultura ha continuat en la jornada d'avui.

 

Més informació: