Notícies

Igor Kostin i Tomàs Alcoverro guanyen la dotzena edició del Premi LiberPress 2010

Foto : Carles Mac Cragh, representant de l'Associació LiberPress i Pep Torner, director de la Casa de Cultura.

Igor Kostin rep el Premi LiberPress pel conjunt de la seva obra, però també molt especialment per haver estat, jugant-se la salut i la vida, l'únic i valerós testimoni, amb les seves fotografies, de la gran catàstrofe de Txernòbil, en denunciar, davant el silenci oficial i les mentides, aquest immens drama humà i desastre ecològic.

Tomás Alcoverro rep el Premi LiberPress pel conjunt de la seva immensa obra periodística, realitzada des del rigor exacte, l'estudi detallat, l'anàlisi just, la immensurable erudició i uns profunds coneixements, acompanyat tot d'un magnífic llenguatge; pel seu humanisme i pel seu seny, perquè és un estre del periodisme dels nostres temps, un humà obert, a cavall d'Orient i Occident, un corresponsal valent i esplèndid, i un home intel·ligent, divertit, tendre i absolutament necessari.

Els Premis LiberPress tenen com a objectiu premiar els personatges d’àmbit mundial, especialment periodistes, que hagin destacat per la seva tasca independent, democràtica i solidària; i implicar-hi associacions humanitàries, per tal que aquestes aconsegueixin ampliar el seu suport econòmic i mediàtic.

La cerimònia de lliurament dels Premis LiberPress 2010, que organitzen conjuntament l’Associació LiberPress i la Diputació de Girona, se celebrarà el proper dijous, 7 d’octubre, a les 20.00 hores, a l’Auditori de Girona. L’acte comptarà amb l’actuació del grup musical P.P’inG.

Els noms dels premiats s’han anunciat avui durant una roda de premsa que ha portat a terme l’Associació LiberPress a través del seu representant, Carles Mac Cragh, a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, juntament amb el director de la Casa de Cultura, Pep Torner.

Els guardonats en les altres categories dels Premis LiberPress 2010, que organitzen conjuntament l’Associació LiberPress i la Diputació de Girona, són:

  • Ramiro Pinilla (Premi Literatura)
    Ramiro Pinilla rep el Premi LiberPress Literatura per la seva magnífica obra literària, en la qual, sempre des de valors humanitaris i solidaris, explica amb una llengua plena de riquesa la senzilla vida de la gent vençuda, humil i dissortada; els horrors de la Guerra Civil i la màgica història recent d'Euskal Herria.
  • Claude Martí (Premi Cançó)
    Marti rep el Premi LiberPress Cançó perquè és el cantautor capdavanter en la defensa i recuperació de la llengua i la cançó occitana, escrivint, composant i cantant sempre dins uns valors de llibertat, de reivindicació dels drets, de defensa de la Terra i d'ideals democràtics i humanitaris, però sense deixar en cap cas de banda la tendresa i la poesia, ja que és, com bé deia Nougaro, "un gran camperol de l'ànima".
  • Leonard Mlodinow (Premi Camins)
    Leonard Mladinow rep el Premi LiberPress Camins per la seva incansable feina, divertida, generosa, rica i variada en un munt de camps; per la seva passió envers una vida científica, artística i literària plena d'èxits, treballant a gran nivell en nombrosos àmbits, obrint els camins de la ciència, la física i les matemàtiques a àmbits populars, i analitzant, amb ulls intel·ligents i astuts de científic i amb l'humor i la profunditat de l'home savi, molts dels misteris i de les directrius que envolten la nostra vida.
  • Associació Amel (Premi Associació)
    S'atorga el Premi LiberPress Associacions a Amel pel seu infatigable i efectiu treball humanitari envers la gent més desfavorida, especialment en els suburbis i l'àmbit rural del Líban; per la seva gran tasca mèdica i hospitalària, i per la seva decidida i valent defensa i lluita pels drets humans.
  • Maria Nowak (Premi Catalunya)
    Maria Nowak rep el LiberPress Catalunya, perquè utilitzant la intel·ligència i la imaginació al servei dels pobres i dels exclosos, i avançant-se a les crisis econòmiques i morals capitalistes, ha dissenyat i creat eines per al desenvolupament individual i col·lectiu dels marginats, defensant una economia racional i allunyada de la influència i del poder bancari tradicionals, i treballant, doncs, per la igualtat d'oportunitats, per la democratització dels recursos i, en suma, per una millora global més justa i humanitària de l'economia i del món.
  • Població civil de Marjayoun morta a la guerra del Líban 2006 (Premi Memorial)
    En record de tots aquells morts innocents, dels membres de la Creu Roja assassinats, en record de tots els caiguts a la zona, LiberPress lliura el Premi Memorial a la vila de Marjayún, perquè sempre sigui recordada i respectada la seva gent, el seu sacrifici i la seva memòria.
  • Centro Buñuel de Calanda (Premi Cinema)
    El Centre Buñuel de Calanda rep el LiberPress Cinema per la seva magnífica trajectòria i projecció internacional en només deu anys, per l'esplèndida tasca realitzada per difondre la figura d'un cineasta genial i únic, Luis Buñuel, i per tota la immensa feina en pro d'un cinema original, intel·ligent, culte i compromès, demostrant que tot i que s'estigui lluny dels grans centres culturals, amb imaginació, treball i passió es pot desenvolupar un centre cinematogràfic i cultural de primer ordre on el visitant també pot participar.