Notícies

La Fundació Valvi celebra els vint anys de la seva creació amb una gran exposició col·lectiva a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona

Foto : Fotògraf: Miquel Millan

«120 artistes. Fons d'art de la Fundació Valvi» s'ha inaugurat aquest dimarts amb una intervenció de l'artista Xavi Lloses a l'auditori Josep Viader

S'hi mostren un total de 130 obres de 122 artistes que han passat per la Fundació Valvi, dels quals més d'un centenar són de les comarques gironines i 15 estan establerts a l'estranger

Aquest dimarts al vespre ha tingut lloc la celebració del vintè aniversari de la Fundació Valvi amb la inauguració de la gran exposició col·lectiva «120 artistes. Fons d'art de la Fundació Valvi». A l'acte hi ha participat el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el president de la Fundació Valvi, Joaquim Vidal; l'alcalde de Girona, Lluc Salellas; el conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal, i la directora de la Fundació Valvi i comissària de l'exposició, Maguí Noguer. També hi han assistit Jordi Camps, vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Gemma Geis, vicealcaldessa, primera tinenta d'Alcaldia i regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Girona; Núria Riquelme, sisena tinenta d'Alcaldia i regidora de Servei a les Persones i de Llengua Catalana de l'Ajuntament de Girona; Josep Calataiud, director dels Serveis Territorials de Cultura; Laia Cañigueral, delegada del Govern de la Generalitat a Girona, i Albert Bramon, subdelegat del Govern espanyol a Girona, a més dels diferents artistes i altres assistents de la societat civil. Ha presentat l'acte Lídia Vidal.

Des que la Fundació Valvi va obrir el març del 2004, fins al març del 2024 s'hi han celebrat un total de cent vint exposicions d'artistes emergents i d'artistes amb una llarga carrera. Durant aquest temps la fundació s'ha consolidat com un espai de referència per als artistes visuals de la demarcació. Coincidint amb la celebració dels vint anys de l'obertura, la Fundació ho celebra amb una gran mostra del seu fons d'art a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, que obrirà les seves portes el 23 de gener a l'Auditori Josep Viader, amb una intervenció visual i musical de l'artista Xavi Llosas i la presència de molts dels artistes que hi han exposat i que formen part d'aquesta gran mostra. L'exposició es podrà visitar fins al 2 de març a les sales d'exposicions de la planta baixa de la Casa de Cultura i a l'antiga biblioteca del mateix edifici.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha assenyalat en la seva intervenció: «Girona és una ciutat que, per motius molt diversos, en els darrers anys ha anat perdent espais privats on poder exposar. Per aquest motiu, el fet de ser avui a la Casa de Cultura celebrant aquesta brillant exposició els 20 anys de la Fundació Valvi és per a mi un honor, i considero que és motiu de celebració col·lectiva. És gràcies a mecenes com Joaquim Vidal que durant les darreres dècades els artistes gironins han trobat un lloc on exposar i créixer».

El president ha afegit: «La Fundació Valvi ens ha permès descobrir nous talents i confirmar que a les comarques de Girona, també pel que fa a les arts plàstiques, hi tenim grans artistes avui, més enllà dels noms dels segles anteriors que ja figuren per mèrits propis a la història de l'art de Catalunya i del món. Els que integren aquesta mostra són alguns dels que han escrit les pàgines més reconegudes de l'art gironí de les dues primeres dècades del segle XXI, i han assolit reconeixement nacional, espanyol i internacional, en els casos més destacats».

20 anys de la Fundació Valvi
Amb seu a Girona, durant aquests anys d'història la Fundació ha organitzat exposicions antològiques, de maduresa, de memòria personal, de joves talents, noves mirades i propostes arriscades... Totes amb l'objectiu de visualitzar l'art que neix a les comarques gironines en totes les seves disciplines i estils. Des de la figuració a l'abstracció passant per la instal·lació i el vídeo. 

La Fundació Valvi va néixer sota el nom de STUDIUM per l'esport, l'ecologisme i la cultura. És una fundació privada que té com a objectiu ser una porta oberta a la ciutat de cara a la cultura. La seu actual, situada a l'avinguda de Jaume I, va obrir el març del 2004, amb tres locals comunicats: l'Espai d'Art Mercè Huerta, una sala d'exposicions, i un auditori amb un aforament per a cent persones. 

Durant aquests 20 anys de trajectòria s'hi han fet 120 exposicions i s'ha editat un catàleg per a cadascuna:

  • 14 exposicions antològiques dedicades a artistes traspassats (Josep Amat, Josep Albertí, Isidre Vicens, Domènech Fita, Mercè Huerta, J. Puig Manera, Alberto Fabra, Joan Sidrach, Manel Bea, Casademont "le vieux", John Morrison, Miquel Plana, Josep Niebla i Bonaventura Anson). 
  • 28 exposicions retrospectives d'artistes amb una trajectòria de més de cinquanta anys. 
  • 36 exposicions de memòria personal seguint un fil conductor de l'obra feta fins al moment de l'exposició.
  • 17 exposicions del cicle «Joves Talents», dedicat a promocionar figures emergents.
  • 17 exposicions del cicle «Duets». Es tracta de dues exposicions individuals independents de dos artistes que exposen al mateix temps en dues sales diferents i que permeten a l'espectador contraposar les seves visions d'art.
  • 5 exposicions del cicle «Noves mirades». Artistes multidisciplinaris, sobretot en el camp de les arts musicals, el videoart o les performance.
  • 3 exposicions col·lectives o documentals amb col·laboració de les institucions.

Mostra del fons d'Art de la Fundació Valvi a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona
L'exposició de la Casa de Cultura està formada per 130 obres de 122 artistes que han exposat a la Fundació Valvi en diferents disciplines. A les sales d'exposicions de la planta baixa s'hi poden veure obres de pintura i escultura, i en un dels espais de l'antiga biblioteca, obres de fotografia, dibuix i gravat, i també alguna escultura. En total, 130 obres repartides entre les dues sales.

L'acte d'inauguració, que ha tingut lloc avui dimarts, ha comptat amb una actuació visual i musical de l'artista Xavi Llosas. Més de noranta artistes han confirmat l'assistència a l'acte.

Amb motiu de l'exposició s'ha editat un catàleg que es presentarà el 27 de febrer a la Fundació Valvi. L'exposició és el punt de partida per celebrar aquesta efemèride amb un seguit d'activitats que tindran lloc al llarg de l'any.

L'exposició es podrà visitar fins al 2 de març, de dilluns a divendres, d'11 a 20 h, i els dissabtes d'11 a 18 h.
 

Documentació