Notícies

La Casa de Cultura de Girona acull l'exposició «Accions culturals per a la Casa de la República»

Foto : Fotos: M. Artalejo

Fins al dissabte 4 de novembre, s'hi podran veure una part de les donacions artístiques que Carles Puigdemont ha rebut a Waterloo 

«Accions culturals per a la Casa de la República» és el títol de la nova exposició a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, que s'ha inaugurat aquest dissabte al migdia. Ubicada a la planta baixa, la mostra permet veure algunes de les donacions de tota mena, des de peces d'art fins a documents o objectes sense valor crematístic però sí sentimental, que ciutadans d'arreu han fet arribar al 130è president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, a l'exili a Waterloo (Bèlgica). 

En l'acte, hi han intervingut el mateix Carles Puigdemont, per via telemàtica; el vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps; el cinquè tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Girona, Sergi Font; el membre de la Casa de la República Josep Maria Matamala, i el coordinador de l'exposició, Manel Cassú. Hi han assistit un centenar de persones, entre les quals hi ha la diputada Vanessa Peiró. 

L'objectiu de l'exposició, organitzada per la Casa de la República, és mostrar el moviment de solidaritat espontani que es va originar arran dels fets de l'octubre del 2017. Les pintures, els dibuixos i les escultures entregats també reflecteixen al·legories i expressions dedicades els darrers anys a Catalunya, a Carles Puigdemont i a la llibertat d'un poble, o bé mostren el territori a través dels seus paisatges rurals o urbans. 

Dividida en dos grans blocs, l'exposició té una primera part amb un component més artístic, amb escultures i quadres de pintors, alguns dels quals de les comarques gironines, com Enric Ansesa, Lluís Roura, Joan de Palau, Pep Camps o Domènec Fita, traspassat poc després de fer la donació, per citar-ne només alguns. 

La segona part, en canvi, mostra obres més reivindicatives que no només volen ser un record del passat, sinó que pretenen adreçar la mirada cap al futur. 

«Activitats culturals per a la Casa de la República» es podrà veure a la Casa de Cultura de Girona fins al proper 4 de novembre. L'espai estarà obert de dilluns a divendres d'11 a 20 h i els dissabtes, a partir de la setmana que ve, d'11 a 18 h. La voluntat és que, un cop acabi l'exposició en aquest espai, iniciï una itinerància arreu del territori.