Notícies

«Quaderns de la Revista de Girona» presenta la guia Espais literaris

Foto : «Quaderns de la Revista de Girona» presenta la guia Espais literaris

La Diputació de Girona i l'Obra Social "la Caixa" han presentat, a la Fundació Pla de Palafrugell, una nova guia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», Espais literaris, de Victòria Ricart i Delgà.

A l'acte hi van participar el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; el secretari de la Fundació Josep Pla, Albert Gómez; l'autora d'Espais literaris, Victòria Ricart; el director de Banca d'Institucions de CaixaBank, Ferran Llach Mallart, i la directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», Rosa Maria Gil Tort.

Espais literaris correspon al número 206 de la col·lecció que edita la Diputació conjuntament amb l'Obra Social "la Caixa" i que porta per nom «Quaderns de la Revista de Girona».

La guia Espais literaris mostra els llocs i els paisatges gironins més destacats que han sigut font d'inspiració de molts escriptors, des de Ramon Muntaner, al segle XIV, fins als autors contemporanis, com Joan Maragall, Prudenci Bertrana, Mercè Rodoreda o Josep Pla.

Aquest llibre ens mostra que són molts els escriptors que han convertit la geografia social i física del territori gironí en espais literaturitzats.

L'autora del llibre, Victòria Ricart, professora de llengua i literatura catalanes en l'ensenyament secundari, ha dividit l'obra en 38 capítols, a través dels quals ha anat desplegant tot un univers literari.

En la introducció, la mateixa autora explica que «la gran diversitat de paisatges d'aquest territori, que comprèn des d'escenaris d'alta muntanya fins a la bellesa única de la costa mediterrània, ha estat un factor determinant en la tria que han fet molts escriptors d'aquesta zona».

Així, hi trobem capítols com ara «El cronista de Peralada», «L'Alta Garrotxa de Marian Vayreda», «Sant Feliu de Guíxols vuitcentista», «Rosa Leveroni i Cadaqués», «Romanyà, l'últim jardí de Mercè Rodoreda», «Els indrets en la poesia de Comadira», «La Girona medieval de Fañanàs» o «El passat recreat de Martí Gironell».

Al costat dels grans noms de la literatura catalana, apareixen escriptors no tan coneguts, però que també contribueixen a configurar un llibre amb un mosaic literari ric i complex. Així mateix, Ricart no només s'interessa pels autors, sinó també per la presència social que té avui el fenomen literari en les noves tecnologies, la museística o el lleure cultural.