Notícies

Surt al carrer un nou número de la Revista de Girona, amb un dossier sobre l'arribada del progrés a les comarques gironines

Foto : Surt al carrer un nou número de la Revista de Girona, amb un dossier sobre l'arribada del progrés a les coma

Ja ha sortit al carrer un nou número de la Revista de Girona, que edita la Diputació de Girona, el 321, corresponent als mesos de juliol i agost de 2020, i ho ha fet amb un dossier dedicat a com es va viure l'arribada del progrés a les comarques gironines a finals del segle XIX i principis del segle XX.

Coordinat per l'historiador i periodista Pere Bosch, el dossier presenta un ampli espectre dels canvis i innovacions que van tenir lloc al llarg de tot aquest període de temps i es concentra a exposar com es van viure a les comarques de Girona. «En alguns casos, com ara en l'adopció del telèfon o de l'enllumenat públic, [les comarques] van ser pioneres, en bona part pel paper que van tenir alguns promotors», explica Bosch, que afegeix: «En d'altres, en canvi, com ara en el del ferrocarril, van fer-ho a remolc o, fins i tot, amb retard».

Bosch s'ha rodejat de diferents col·laboradors per a la redacció dels vuit articles que formen el dossier, que contenen informació no només d'innovacions tecnològiques, sinó també del terreny de la indústria i del sector primari. D'una banda, la periodista Ure Comas dedica el seu article a explicar l'arribada del tren procedent de Barcelona a Girona i, a més, entrevista Ignasi Griñón, president de l'Associació d'Amics del Ferrocarril de les Comarques Gironines; el també periodista Jordi Camps ens fa partícips de l'arribada del cinematògraf a Girona l'any 1897; el mateix Pere Bosch és l'autor d'un article sobre l'arribada del telèfon, i el periodista Dani Vivern ens explica com a Girona «els nostres avis van ser els primers ciutadans d'Europa que van veure els carrers enllumenats per l'electricitat». D'altra banda, l'historiador Ángel Jiménez ens parla del primer vol, que va tenir lloc l'any 1913 a Sant Pol; la historiadora Rosa Maria Gil se centra a analitzar el canvi que es va dur a terme en el terreny de l'assistència a les persones amb discapacitat, i finalment l'historiador Enric Saguer explica les noves rotacions de cultius a inicis del segle XX.

Altres temes. Aquest número de la Revista de Girona inclou diferents articles relacionats amb la història i l'actualitat cultural i social de les comarques gironines. En destaquen el reportatge fotogràfic titulat «Plantant cara a la COVID-19» i d'altres d'històrics escrits per Evarist Puig, Josep Clara i Francesc Burgas: «La grip del 1918 i Josep Pla», «El general Ríos Capapé» i «La derrota de la coterie Roig», respectivament. També cal subratllar el tribut a Enric Mirambell amb un article escrit per Joaquim Nadal i Jordi Dalmau, les biografies dedicades a Gabriel Alcalde i a Fèlix José, o l'article dedicat a l'artista Jordi Mitjà, que ha escrit Cristina Masanés.