Notícies

S'ha publicat el quaranta-sisè volum de la col·lecció "Josep Pla", dedicat a la crítica literària de Joan Teixidor

Foto : S'ha publicat el quaranta-sisè volum de la col·lecció "Josep Pla", dedicat a la crítica literària de Joan Teixidor</p

Ja ha sortit al carrer el quaranta-sisè volum de la col·lecció "Josep Pla" que edita de la Diputació de Girona, el qual aplega l'obra de crítica literària de Joan Teixidor (Olot, 1913 - Barcelona, 1992), una de les figures més emblemàtiques de la cultura catalana del segle XX.

Créixer i esperar, a cura de D. Sam Abrams, se centra en els dos reculls de crítica literària que Joan Teixidor va voler publicar en vida: Entre les Lletres i les Arts (1957) i Cinc poetes (1969). Aquest llibre s'ha editat amb l'objectiu de donar a conèixer Joan Teixidor, una gran figura de la literatura catalana fins ara "injustament marginada" en paraules del curador. Per D. Sam Abrams, Teixidor "ja té assignat el lloc que ocupa a la tradició literària catalana com a poeta que formava part d'una generació molt destacada, en què figures com Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Salvador Espriu o Joan Vinyoli l'havien deixat més aviat a l'ombra". Això no obstant, segons Abrams, "el seu perfil real és molt més complet i matisat", ja que "era poeta, crític, prosista, editor, activista cultural"; en suma, una figura "que estem ben lluny de conèixer adequadament".

Al llarg de la seva carrera artística, Teixidor sempre va combinar la creació poètica amb la crítica literària i d'art. Abans de la Guerra Civil, entre 1932 i 1936, va ser una personalitat clau en el desplegament del gran projecte de la modernitat cultural al país i, entre 1939 i 1989, va tenir un paper essencial en la represa cultural.

Sense un bon coneixement de l'obra crítica de Joan Teixidor no es pot avaluar correctament la marxa i l'evolució de la literatura catalana durant el període esperançador i turbulent que li va tocar viure.


El llibre

El curador d'aquesta edició, D. Sam Abrams, explica a la presentació del llibre que "és imprescindible recuperar les veus de la crítica literària del passat que han estat determinants", i cita com a cas indubtable el de Joan Teixidor. Aquest literat va exercir de crític literari i d'art durant unes sis dècades, entre 1932 i 1989. I la seva tasca com a crític es va manifestar de moltes formes diferents: monografies, reculls d'assaigs, d'articles o de conferències, pròlegs per a llibres, textos de catàlegs d'exposicions, amb la direcció literària d'Ediciones / Edicions Destino i la participació en nombrosos jurats de premis literaris.

Aquest volum de la col·lecció "Josep Pla" recull les obres més emblemàtiques de la crítica literària de Joan Teixidor: Entre les Lletres i les Arts (1957) i Cinc poetes (1969). A través d'aquests textos, s'ofereix al lector la possibilitat d'acostar-se molt de prop a la figura de Teixidor, sobretot com a crític literari. D. Sam Abrams explica a la presentació que aquestes dues obres estan "vertebrades a partir d'una sèrie de nocions transversals que formen, en el fons, l'ideari crític fonamental de Teixidor": la pluralitat estètica inclusiva i irrenunciable de la tradició o el lligam infrangible entre la realitat i l'obra d'art literària i la tensió constant entre realitat i imaginació creativa, el profund sentit de compromís i lleialtat de l'autor i l'obra amb el món o la importància del context històric, cultural i literari de l'autor.


El curador

D. Sam Abrams (Beckley, Virgínia de l'Oest, Estats Units, 1952). És poeta, crític literari, assagista, investigador, articulista, traductor i professor. S'ha dedicat a l'estudi de la literatura catalana i la literatura anglosaxona del segle XX, sobretot la poesia. És especialista en la vida i l'obra de Joan Teixidor. L'any 2012 va rebre la beca Miquel Martí i Pol de la Fundació Valvi per reeditar l'obra completa de l'autor: Una veu et crida. Obra poètica (1931-1989), publicada per Curbet Edicions l'any 2013.


La col·lecció

La col·lecció "Josep Pla" va néixer l'any 1986 amb l'objectiu de constituir una biblioteca de treballs literaris i periodístics d'autors gironins en format d'antologies i assaigs, Avui us parlaré, d'Aurora Bertrana, és el volum número quaranta-cinquè de la col·lecció, el penúltim publicat. Al llarg dels quaranta-sis números publicats, hi ha tres etapes diferenciades: un primer període, comprès entre els anys 1986-2008, en què es publiquen vint-i-un títols; una segona etapa, iniciada l'any 2008 amb el nomenament de Lluís Muntada com a director i la creació d'un consell extern d'assessorament, en la qual s'editen vint títols més, i una tercera etapa, que comença de Joan-Lluís Lluís com a director, amb un nou disseny de la portada i un nou logotip.