Notícies

"Quaderns de la Revista de Girona" presenta una nova guia sobre els espais literaris de les comarques gironines

Foto : "Quaderns de la Revista de Girona" presenta una nova guia sobre els espais literaris de les comarques gironines

La Diputació de Girona ha publicat una nova guia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» que ja ha sortit al carrer. Porta per títol Espais literaris i fa un recorregut pels llocs i paisatges gironins més destacats que han sigut font d'inspiració de molts escriptors, des de Ramon Muntaner, al segle XIV, fins als autors contemporanis, com Joan Maragall, Prudenci Bertrana, Mercè Rodoreda o Josep Pla.

L'autora del llibre, Victòria Ricart, professora de llengua i literatura catalanes en l'ensenyament secundari, ha dividit l'obra en 38 capítols a través dels quals ha anat desplegant tot un univers literari. En la introducció, la mateixa autora explica que "la gran diversitat de paisatges d'aquest territori, que comprèn des d'escenaris d'alta muntanya fins a la bellesa única de la costa mediterrània, ha estat un factor determinant en la tria que han fet molts escriptors d'aquesta zona".

Així, hi trobem capítols com ara "El cronista de Peralada", "L'Alta Garrotxa de Marian Vayreda", "Sant Feliu de Guíxols vuitcentista", "Rosa Leveroni i Cadaqués", "Romanyà de Mercè Rodoreda, "Els indrets en la poesia de Comadira", la Girona medieval de Fañanàs" o "El passat recreat de Martí Gironell".

Al costat dels grans noms de la literatura catalana, apareixen escriptors no tant coneguts, però entre tots configuren un llibre amb un mosaic literari ric i complex. Així mateix, Ricart no només s'interessa pels autors, sinó també per la presència social que té avui el fenomen literari en les noves tecnologies, la museística o el lleure cultural.

L'autora. Victòria Ricart és professora de llengua i literatura catalanes en l'ensenyament secundari. Ha col·laborat com a coordinadora i autora en l'obra col·lectiva Cent anys de veterinària a Girona (2006) i ha publicat en aquesta mateixa col·lecció "Quaderns de la Revista de Girona" el volum titulat Les fagedes (2013).

La col·lecció. Espais literaris correspon al número 206 de la col·lecció que edita la Diputació conjuntament amb l'Obra Social "la Caixa" i que porta per nom «Quaderns de la Revista de Girona». La col·lecció ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines a través de les seves dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions generals).