Notícies

Presentació del llibre Poder, religió i territori: Una nova mirada als orígens del monacat al Ripollès (segles IX-X)

Foto : Presentació del llibre Poder, religió i territori: Una nova mirada als orígens del monacat al Ripollès (segles IX

L'acte va tenir lloc a l'atri del monestir de Santa Maria de Ripoll, amb la participació del diputat de la Diputació de Girona Lluís Amat

El llibre inicia la col·lecció «MVNERVA», d'Edicions de la Universitat de Barcelona 

El divendres 3 de febrer va tenir lloc a Ripoll la presentació del llibre de recerca històrica Poder, religió i territori: Una nova mirada als orígens del monacat al Ripollès (segles IX-X). L'acte va consistir en uns breus parlaments inicials seguits d'una conversa entre Xavier Costa Badia, l'autor del llibre, i Joaquim Nadal i Farreras, conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya.

El llibre parteix d'una recerca sobre el poder i el territori en el període històric comprès entre els segles IX i X, i pren com a objecte d'estudi el conjunt de tres monestirs: Santa Maria de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Sant Pere de Camprodon.

L'obra pretén donar resposta a qüestions encara no resoltes sobre la creació i els orígens del monacat al Ripollès: Per què es van fundar tres monestirs en un espai tan reduït? Quins eren els interessos que tenien els seus promotors? I potser la pregunta més important: Quin impacte va tenir el seu establiment en el territori i per què van tenir una evolució tan dispar?

La voluntat de l'obra, però, no és aprofundir en l'estudi particular dels tres monestirs, sinó encarar-lo des d'una perspectiva de conjunt que analitzi tant les dinàmiques que comparteixen els tres centres com les seves divergències. A partir d'aquí, s'analitzen les relacions establertes entre els monestirs i el poder del Casal de Barcelona, i el paper que aquest va tenir en la construcció i l'assentament del poder comtal. Costa va destacar en la seva intervenció que «són molt pocs els territoris on es veu amb tanta claredat la interacció i la dependència mútua entre ambdues institucions».

Els parlaments inicials van comptar amb la participació del diputat Lluís Amat, que va destacar l'encert tant del títol del llibre com del subtítol, que posa l'accent en l'aportació de l'obra a la historiografia dels monestirs i a la imbricació d'aquests amb el seu entorn; una nova mirada als orígens del monacat del Ripollès.

Xavier Costa Badia és graduat en història (2013), màster en cultures medievals (2015) i, des del 2019, doctor per la Universitat de Barcelona, amb la tesi «Paisatges monàstics. El monacat altmedieval als comtats catalans (segles IX-X)». Ha publicat diversos treballs, especialment sobre el monacat femení i sobre el monestir de Sant Joan de les Abadesses i la formació del seu patrimoni durant l'abadiat d'Emma i la seva evolució posterior.

El llibre inicia la col·lecció «MVNERVA», d'Edicions de la Universitat de Barcelona, dirigida per Marta Sancho, doctora en història medieval i màster en arqueologia medieval per la Universitat de Barcelona, secretària de l'Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM) i editora de la revista SVMMA, Revista de Cultures Medievals, i Meritxell Simó, professora titular de filologia romànica i directora de l'IRCVM, la recerca de la qual s'ha centrat primordialment en la recepció europea dels trobadors i en la creació i la representació literàries de les dones.

L'obra ha comptat amb el suport de la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Ripoll, el Bisbat de Vic i l'Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM) de la Universitat de Barcelona.