Notícies

La Diputació de Girona presenta El món romà, una nova guia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona»

Foto : Fotòraf: Eddy Kelele

Aquest dimarts, 17 de gener, ha tingut lloc la presentació d'una nova guia dedicada al món romà de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», escrita conjuntament per Marc Bouzas, Ana Costa, Marc Prat i Jordi Vivo.

Aquest llibre presenta el llegat que van deixar els romans en el nord-est català després de set segles de dominació, un període transcorregut entre el desembarcament de l'exèrcit romà a Empúries, l'any 218 aC i la caiguda de l'Imperi romà d'Occident, l'any 476 dC, que han propiciat que els vestigis romans de les comarques gironines siguin molt abundants. 

Actualment, el territori gironí disposa d'un conjunt important de museus que destinen una part de les seves instal·lacions a explicar el món romà a través dels objectes i les restes arqueològiques localitzades a la regió.

Més enllà dels museus, a les comarques gironines hi ha un nodrit conjunt de jaciments arqueològics adequats i visitables, i s'hi fan mercats, fires i altres activitats que orbiten al voltant d'aquest període històric.

Amb aquesta publicació, els autors expliquen el llegat deixat en terres de la província de Girona, que en època romana va ser punt d'accés de la República a la península Ibèrica: les pervivències del món ibèric; les fonts escrites i l'epigrafia; la presència i el control militar; les vies de comunicació; l'organització territorial i la fundació de ciutats; el comerç; l'agricultura i els recursos forestals; la ramaderia, la caça i la pesca. 

Els autors també tracten la religió i el món funerari a les vil·les i ciutats, i fan una menció específica, com a nova organització territorial, de les ciutats fundades durant les primeres dècades del segle I aC: Emporiae (Empúries), Gerunda (Girona), Aquae Calidae (Caldes de Malavella), Blandae (Blanes), i Iulia Libica (Llívia), fundada a finals de la mateixa centúria. 

Els autors
Marc Bouzas (Girona, 1992) és llicenciat en història i doctor en arqueologia per la Universitat de Girona. És arqueòleg i participa en diversos projecte del Laboratori d'Arqueologia, Història Antiga i Prehistòria (LAHAP) de la UdG, i d'altres institucions, com el MAC-Empúries.
Ana Costa (Móra la Nova, 1982) és llicenciada en història per la Universitat Rovira i Virgili i doctora en història per la UdG. És membre del LAHAP i treballa com a arqueòloga dirigint l'excavació del Pla de l'Horta.
Marc Prat (Barcelona, 1990) és llicenciat en història i doctor en arqueologia per la UdG. És membre del LAHAP i participa en diversos projectes de recerca. Des de 2017, és director de les excavacions al Collet.
Jordi Vivo (Sant Feliu de Guíxols, 1981) és llicenciat en història i doctor en arqueologia per la UdG. És membre del LAHAP i participa en diversos projectes de recerca. Des de 2011, codirigeix l'excavació de l'antic cementiri de Sant Julià de Ramis.

La col·lecció
El volum El món romà és el número 224 de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», i el 96 de la sèrie «Guies». 
Aquesta col·lecció, que actualment dirigeix Rosa Maria Gil i Tort, es va crear l'any 1985, i ja compta amb més de dues-centes monografies locals i més de noranta guies de contingut específic.