Notícies

La Diputació de Girona presenta el primer volum de la col·lecció «Llamps i Tintes!»: El Bròfec

Foto : Foto: Miquel Millan

La Diputació de Girona ha presentat el primer volum de la col·lecció de novel·la gràfica «Llamps i Tintes!», que arrenca amb el títol El Bròfec, amb guió de l'escriptor Adrià Pujol i dibuixos de la il·lustradora Laia Baldevey.

El Bròfec s'ha presentat en el marc de la Fira Girocòmic, fira del còmic, el manga i l'entreteniment de Girona que té lloc al Palau de Fires de Girona, i la presentació ha anat a càrrec del vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira.

La història se situa a l'hivern de l'any 2033. Fa dies que a banda i banda de la serra de l'Albera apareixen tot d'animals morts: senglars, guilles, ovelles i ocells. Els agents rurals especulen sobre la presència d'un os pirinenc que s'ha desplaçat massa cap a l'est.

La Francina Comalada, de Cantallops, descobreix que es tracta del Bròfec, una mena d'humanoide que viu en coves subterrànies i que hiberna durant períodes de cent cinquanta anys. Al mateix temps, el matrimoni Kurtz ha vingut a caçar-lo. Es planteja una incògnita: qui en sortirà il·lès i qui no. 

L'historiador Josep Pella i Forgas sosté que el Bròfec encara és viu perquè ha estudiat els períodes d'hibernació, i els moments en què el Bròfec es desperta coincideixen amb grans matances a la zona. Assegura que viu dormint sota el castell de Requesens o sota el monestir de Sant Pere de Rodes.

De fet, a les notes diu tenir-ne proves diverses: un túnel que connecta el castell amb el monestir, uns quants ossaris i testimonis de la zona des de l'any 1633 fins al moment que ell escriu la ressenya, i notícies cada segle i mig.

 

Els autors

Adrià Pujol (Begur, 1974). Escriptor i antropòleg. Ha estat docent a la Universitat de Barcelona i a l'Escola Universitària ELISAVA. Ha comissariat diferents exposicions (al Museu Etnològic i de Cultures del Món -el MUEC-, al Museu Diocesà de Solsona i a la sala Bòlit de Girona) i ha publicat obres d'assaig, de ficció i memorials. Els seus darrers llibres són La carpeta és blava (Labreu, 2017), El fill del corrector / Arre, arre, corrector (amb Rubén Martín Giráldez, a Hurtado y Ortega Editores, 2018), Míster Folch (Empúries, 2019) i Els llocs on ha dormit Jonàs (Empúries, 2021). Ha traduït, entre d'altres, obres de Pierre Michon i Boris Vian. 

Laia Baldevey (Sant Vicenç de Montalt, 1991). Il·lustradora. Llicenciada en belles arts per la Universitat de Barcelona i especialitzada en animació i art conceptual a la Universitat Pompeu Fabra i al CG Spectrum College of Digital Art & Animation. Ha treballat el 3D com a il·lustradora i dissenyadora de mons fantàstics, que ara transporta als llibres (editorials Obscura, Orciny Press...) i a la música (grups El Pony Pisador, Obeses...). És, a més, una divulgadora incansable del folklore i de la mitologia dels Països Catalans, activitat que desenvolupa a les xarxes socials, a la ràdio i al món editorial. 

 

«Llamps i Tintes!»

La Diputació de Girona inicia aquesta nova col·lecció corporativa, dedicada a la publicació d'obres de novel·la gràfica i titulada «Llamps i Tintes!», amb l'objectiu de contribuir a l'edició d'obres de novel·la gràfica en llengua catalana i incentivar la creació entre els autors d'aquest gènere.

Amb la creació d'aquesta nova línia editorial, impulsada a proposta del Consell Assessor de la col·lecció «Josep Pla», la Diputació de Girona es proposa donar a conèixer obres inèdites de qualitat, produïdes per autors novells o bé per creadors ja consolidats que tenen difícil editar les seves obres.

Es tracta, a més, d'un projecte innovador que pot acostar la cultura gironina a un públic molt ampli i transversal, especialment al públic més jove i als col·lectius que tenen més dificultats per accedir a la cultura.

A partir d'aquest any es convocarà anualment un concurs públic adreçat a creadors, tant dibuixants com guionistes, i els projectes que en surtin seleccionats es publicaran dins d'aquesta col·lecció amb una contraprestació de 6.000 euros pels drets d'autor cedits. En cas de projectes presentats per un equip, aquest import es distribuirà de la manera següent: el 40 % per a l'autor del guió i el 60 % per a l'autor de les il·lustracions.

S'hi poden presentar persones aficionades o professionals de la novel·la gràfica majors de 18 anys i que hagin nascut o resideixin a les comarques gironines, o bé que no compleixin aquest supòsit però que presentin una proposta que estigui relacionada temàticament amb aquestes comarques.

S'editarà, per tant, un títol per any de la nova col·lecció. Els volums seran de quaranta-vuit i setanta pàgines, impreses en color o en blanc i negre segons la proposta del projecte guanyador. La portada, en tot cas, serà sempre en color.