Notícies

Les epidèmies i la salut pública, eixos de la XXVII Trobada de Centres d'Estudis Locals i Comarcals de les Terres de Girona

Foto : Les epidèmies i la salut pública, eixos de la XXVII Trobada de Centres d'Estudis Locals i Comarcals de les Terres de

El vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, va intervenir en l'obertura de la jornada, que va tenir lloc dissabte a Can Trincheria (Olot)

«Epidèmies, mortalitat i salut pública. Passat i present», aquest és el títol sobre el qual va gravitar aquest dissabte al migdia la XXVII Trobada de Centres d'Estudis Locals i Comarcals de les Terres de Girona. Una temàtica d'actualitat i molt recurrent després d'haver viscut dos anys absolutament condicionats per la pandèmia de la covid-19. 

Aquesta trobada itinerant va portar-se a terme en aquesta ocasió a Can Trincheria, a Olot, amb el Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca com a amfitrió. Els investigadors de les comarques gironines presents a la jornada van poder reflexionar, debatre i presentar projectes relacionats amb la temàtica escollida després d'escoltar les dues conferències programades: «Mortalitat: mortalitat infantil i mortalitat catastròfica a Catalunya (segles XVII-XIX)», a càrrec de Llorenç Ferrer (Universitat de Barcelona), i «1918-2019: dues amenaces a la humanitat», del metge jubilat i historiador José Luis Bóveda. 

Prèviament, el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, va participar en l'acte d'obertura. «Aquesta trobada promou, una vegada a l'any, la interactivitat i la relació entre els investigadors locals d'arreu de la demarcació. A la Diputació de Girona, posem molt en valor la tasca dels centres d'estudis en investigació i recerca», va subratllar.

El vicepresident Albert Piñeira va posar èmfasi en el fet que el suport de l'ens supramunicipal «va molt més enllà d'aquesta trobada». En aquest sentit, va recordar les dues línies de subvencions anuals. La primera, adreçada als centres i instituts d'estudis locals i comarcals, per al 2023, destina 50.000 euros per a publicacions i 20.000 per a activitats; en aquest darrer cas, 2.000 euros més que aquest últim any. La segona, l'impuls a les beques de recerca Francesc Eiximenis, es fa conjuntament amb l'Institut Ramon Muntaner. 

Aquesta edició de la Trobada de Centres d'Estudis Locals i Comarcals de les Terres de Girona  està organitzada per la Diputació de Girona, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC), l'Institut Ramon Muntaner i el Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca, amb el suport de l'Ajuntament d'Olot.