Notícies

El diputat Jordi Masquef presenta a Figueres el volum Encara no sé com soc de la col·lecció «Josep Pla»

Foto : El diputat Jordi Masquef presenta a Figueres el volum Encara no sé com soc de la col·lecció «Josep Pla»

Aquest divendres, 16 de setembre, va tenir lloc a Figueres la presentació del volum  Encara no sé com soc de la col·lecció «Josep Pla», un llibre de Maria dels Àngels Vayreda, amb edició i estudi introductori a cura d'Enric Pujol Casademont.

L'aparició d'aquesta obra, el 1970, va suscitar un gran interès en la crítica del moment i l'any següent, Encara no sé com soc va obtenir el premi Fastenrhat als Jocs Florals de Barcelona.

S'ha publicat amb el pròleg del poeta Carles Fages de Climent, que la va considerar la millor novel·la «feta la grandiosa excepció de Solitud» que ha tingut com a escenari les terres de l'Empordà i la Garrotxa.

El llibre es va presentar a la biblioteca Fages de Climent de Figueres i hi van participar Jordi Masquef, diputat de la Diputació de Girona; Alfons Martínez, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Figueres; Enric Pujol, editor i autor de l'estudi introductori del llibre; Joan Vallès, net de Maria dels Àngels Vayreda; Anna Maria Velaz, filòloga i presentadora de l'acte.

Encara no sé com soc podria ser considerada autoficció, perquè novel·la la vida de l'autora, una figuerenca republicana, nascuda en una família conservadora, que va haver de fugir durant la guerra i més tard seguir el seu marit a l'exili mexicà.

És volgudament una narració que condensa tota una vida, escrita en una etapa de maduresa humana, i que vol ser «la història vulgar d'una dona d'aquest país.

En l'estudi estudi introductori, Enric Pujol Casademont escriu: "aquesta novel·la és un exemple paradigmàtic de narració en què es combinen perfectament vivència personal, història col·lectiva (especialment la Guerra Civil del 1936-1939 i l'exili republicà)  i ficció literària. Es fa força difícil poder destriar la trajectòria personal de l'autora, Maria dels Àngels Vayreda, de la peripècia vital de la protagonista, Teresa, tant pel que fa als traumàtics fets històrics que li toca viure com pel que fa als sentiments més íntims".

L'autora

Maria dels Àngels Vayreda (Lladó, Alt Empordà, 1910 - Figueres, 1977).

Va començar a escriure ja de ben petita gràcies a l'estímul familiar. Durant la seva expatriació a Mèxic, va publicar contes en català a diferents revistes de l'exili i va escriure guions cinematogràfics.

Quan va tornar a Catalunya, va ser premiada repetidament als Jocs Florals de la Ginesta d'Or de Perpinyà. El 1964 va publicar el llarg poema El testament d'Amèlia, inspirat en la famosa cançó popular homònima. La novel·la Els defraudats i el poemari La boira als ulls, escrit sota l'impacte que li produí la mort de la seva filla Adela, es van publicar pòstumament.

La col·lecció

La col·lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona està concebuda per publicar obres literàries i assagístiques de qualitat que estableixin una relació entre la cultura i les terres de Girona.

En aquest sentit, aquesta col·lecció treballa en una línia de publicació centrada, d'una banda, en la recuperació d'obres literàries que estan exhaurides i que no es troben en els circuits comercials, i, de l'altra, en la voluntat d'editar materials literaris que, per les seves condicions específiques, difícilment són atesos pel mercat editorial.