La Diputació de Girona ha presentat aquest dimarts una nova monografia dedicada a Pedret i Marzà, de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», escrita conjuntament per Mònica Nadal Pairó i Antoni Egea Codina.
L'acte de presentació va tenir al local social de Pedret i Marzà i va comptar amb la participació del vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; l'alcalde de Pedret i Marzà, Daniel Valencia; els dos autors de l'obra, Mònica Nadal i Antoni Egea, i la directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», Rosa Maria Gil.
La Diputació de Girona presenta una monografia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» dedicada a Pedret i MarzàAquesta monografia és una síntesi del que ha estat i del que és Pedret i Marzà, municipi situat a l'extrem nord-occidental de la plana de l'Alt Empordà, prop de les serralades de Verdera i de l'Albera.
La història d'aquesta petita població, fins fa poc apartada de les principals vies de comunicació de la comarca, ha estat marcada per la influència del monestir de Sant Pere de Rodes, per la seva situació, pels seus terrenys fèrtils però fàcilment inundables i per l'esforç constant per adaptar-se a les exigències canviants del sector agropecuari, principal font de riquesa del poble.
Els autors
Mònica Nadal Pairó (Pedret i Marzà, 1972) és una persona interessada, des de ben jove, per tot el que fa referència a la història de Pedret i Marzà. Ha preparat exposicions sobre l'escola, la segregació de Vilanova de la Muga, l'any del fred, els trenta anys de Festa Major i els quaranta anys de l'església de Sant Isidre i diverses exposicions de fotografies antigues. Ha escrit articles d'història en tots els números de la revista local El Còrrec.
Antoni Egea Codina (Girona, 1957) és autor de diversos articles i llibres sobre la història de l'Empordà. Recentment ha publicat el llibre Toponímia històrica del terme de Figueres.
Dins de la col·lecció de «Quaderns de la Revista de Girona», ha escrit el volum dedicat a Llers i és coautor dels de Capmany, Vilanant, Siurana d'Empordà, Pau i el Far d'Empordà.
La col·lecció
El volum Pedret i Marzà és el número 219 de la sèrie de monografies locals dels «Quaderns de la Revista de Girona», una col·lecció divulgativa i plural dedicada a la difusió del coneixement multidisciplinari sobre les terres gironines. Consta de dues sèries: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a temes d'abast general).
Iniciada l'any 1985, la col·lecció s'ha convertit en una veritable enciclopèdia popular de les terres gironines. Es tracta d'un model original de col·lecció que pretén arribar a tots els lectors, i per això utilitza un estil planer i no especialitzat, sense que això suposi renunciar al rigor i la qualitat. En cada títol hi té cabuda la investigació, convenientment sintetitzada, i també el testimoni personal, el saber popular i l'anècdota local.