Notícies

La Diputació de Girona publica Guaitant enrere: Escrits esparsos i conferències, de la col·lecció «Josep Pla»

Foto : La Diputació de Girona publica Guaitant enrere: Escrits esparsos i conferències, de la col·lecció «

La Diputació de Girona  ha publicat Guaitant enrere: Escrits esparsos i conferències, amb textos de Víctor Català. L'edició ha estat a cura d'Irene Muñoz Pairet.

El llibre, que correspon al número 50 de la col·lecció «Josep Pla», descobreix al lector els textos de Víctor Català apareguts en diferents diaris i revistes durant les primeres dècades del segle xx.

Són poemes, retrats, records personals, articles, fragments de novel·la inèdita, cartes i crítiques literàries. Els escrits dispersos que aquest volum recull permeten tenir una visió més propera de Víctor Català i també de Caterina Albert, ja que en aquests textos l'autora de Solitud tot sovint es deixa entreveure sense filtres.

L'obra inclou també conferències (dues de les quals, inèdites fins avui), que encara accentuen més la sensació de proximitat amb l'autora que els textos aplegats transmeten.

El títol de l'obra, Guaitant enrere, fa referència a una secció que Josep Maria López-Picó va publicar a La Revista amb motiu del centenari de la Renaixença, en la qual demanava el record del moment més important de la vida a diverses personalitats. Víctor Català, amb el seu text, hi encapçala les respostes.

El treball d'Irene Muñoz manté en rigorós estudi i aprofundiment l'obra de Caterina Albert. Irene Muñoz afirma que no es pot considerar que Víctor Català fos una escriptora «periodista», però sí que cal constatar que va col·laborar en moltes publicacions de l'època.

En aquest llibre s'editen setanta-tres textos seus que fins ara no s'havien recollit mai en un sol volum i que es van anar publicant en trenta publicacions periòdiques.

Les autores

Caterina Albert i Paradís (l'Escala, 1869-1966)

Coneguda literàriament amb el pseudònim de Víctor Català, va ser poeta, narradora, dramaturga i pintora. A final del segle xix, va començar la carrera literària col·laborant en diverses publicacions periòdiques, i el 1902 es va donar a conèixer com a narradora amb el recull de contes Drames rurals.

La novel·la Solitud, publicada el 1905, va consagrar la seva fama. Avui és legítimament considerada una de les veus més importants de la literatura catalana.

Irene Muñoz Pairet (Girona, 1979)

És professora de literatura catalana a la Universitat de Perpinyà i de llengua catalana a l'institut de Vilafant.

Ha publicat els dos volums de l'Epistolari de Víctor Català (2005 i 2009), sota la direcció de Jordi Castellanos, i Caterina Albert - Víctor Català (1869-1966) (2016) i Teatre reunit: Víctor Català (2021).

Ha dedicat la seva tesi doctoral a la biografia de Caterina Albert / Víctor Català.

La col·lecció «Josep Pla»

La col·lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona està concebuda per publicar obres literàries de qualitat que estableixin una relació entre la cultura i les terres de Girona. En aquest sentit, aquesta col·lecció treballa en una línia de publicació centrada, d'una banda, en la recuperació d'obres literàries ja exhaurides o descatalogades i, de l'altra, en la voluntat d'editar materials literaris que, per les seves condicions específiques, difícilment són atesos pel mercat editorial. 

La col·lecció «Josep Pla» presenta dues etapes: un primer període comprès entre els anys 1986-2008, en què es publiquen vint títols, i una segona etapa, iniciada l'any 2009, amb el nomenament d'un director, d'un consell assessor i d'un equip d'edició que assumeixen la voluntat d'assentar un projecte editorial capaç de posar a l'abast del públic unes obres literàries que formen part del nostre patrimoni cultural.