Notícies

La Diputació de Girona publica El cinema, una nova guia de «Quaderns de la Revista de Girona»

Foto : La Diputació de Girona publica El cinema, una nova guia de «Quaderns de la Revista de Girona»

La Diputació de Girona ha publicat la guia dels «Quaderns de la Revista de Girona» titulada El cinema, escrita per Jordi Dorca Costa.

L'obra, editada conjuntament per la Diputació de Girona i la Fundació "la Caixa", tracta sobre l'art més popular del segle xx, del qual Girona no ha estat una excepció.

El cinema a les comarques gironines ha estat, com a tot arreu, un art central en els hàbits d'entreteniment dels espectadors. Els espectacles precinematogràfics, la incursió del cinematògraf, les projeccions ambulants, els pioners i els col·leccionistes, els museus, els festivals, la indústria, sales de tota mena i a tot arreu, i molts noms importants en moltes facetes de la creació, han tingut Girona com a escenari.

D'aquestes contrades han sorgit directors pioners, cineastes amateurs, documentalistes i directors reconeguts, presents i triomfants als grans festivals de cinema, i també col·leccionistes, festivals, productores, el Museu del Cinema i molts noms rellevants en moltes facetes de la creació.

Aquest quadern repassa tots aquests aspectes per fer palesa la importància que ha tingut i que continua tenint el setè art a les comarques gironines. Reuneix molts d'aquests aspectes i també intenta ser una panoràmica divulgativa del cinema i dels seus protagonistes i una petita demostració de la seva importància a les comarques gironines. Una història d'èxit, seducció i enlluernament.

 

L'autor 

Jordi Dorca Costa (Santa Pau, 1979) és llicenciat en història per la Universitat de Girona, màster en cultura històrica, comunicació i noves professions per la Universitat de Barcelona i postgrau en direcció i gestió d'institucions, empreses i plataformes culturals per la Universitat Pompeu Fabra. Treballa de programador d'activitats i de responsable de comunicació al Museu del Cinema. Va ser director del Curt.doc (Festival Internacional de Curtmetratge Documental de Vidreres). Escriu crítica cinematogràfica i televisiva al blog Els bastards (adscrit a El Punt Avui) i és membre del Consell de Redacció de la Revista de Girona.

 

La col·lecció 

El volum El cinema és el número 218 de la col·lecció dels «Quaderns de la Revista de Girona», i el 94 de la sèrie «Guies».

Des de la seva creació, l'any 1985, aquesta col·lecció, que dirigeix Rosa Maria Gil i Tort, compta ja amb més de dues-centes monografies locals i més de noranta guies de contingut específic, des del número 1 (sobre els jueus) fins a aquest número 218 (dedicat al cinema).