Notícies

La Diputació ofereix les seves últimes novetats editorials a la fira de Sant Jordi a Girona, enguany al Palau de Fires

Foto : Fotos: M. Millan

La previsió de pluja ha obligat a celebrar aquest any la fira de llibres i roses de Girona a cobert, al Palau de Fires, en lloc de fer-ho a l'esplanada de la Copa i la Devesa, tal com estava previst inicialment. Un any més, la Diputació de Girona hi torna a instal·lar la seva parada, en la qual es poden trobar les darreres novetats editorials de la institució, així com publicacions anteriors. També s'hi poden trobar punts de llibre de les setze sèries elaborades per INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació.

Aquestes són les darreres novetats editorials de la corporació:

  • El cinema, de Jordi Dorca i Costa, de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona». Aquest quadern fa èmfasi en la importància que ha tingut i que continua tenint el setè art a les comarques gironines. De la demarcació, n'han sorgit directors pioners, cineastes amateurs, documentalistes i directors reconeguts, presents i triomfants als grans festivals de cinema, i també col·leccionistes, festivals, productores, el Museu del Cinema i molts noms rellevants en moltes facetes de la creació.
  • Creus de terme, de Josep N. Pujol i Toni Cruanyes, de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona». Aquest estudi es proposa analitzar quina és la repercussió funcional, iconogràfica i artística del símbol de la creu en les marques termeneres del Bisbat de Girona, així com la vinculació que hi ha entre aquestes mostres d'art popular i les altres creus de caràcter commemoratiu i processional, i establir així un diàleg amb aquest símbol, dotat de funcions civils i religioses.
  • Entre cingleres i fonts: Castellfollit de la Roca i Sant Joan les Fonts, de Joan Alonso, Maria Galizia, Enric Martí, Roger Santaló i Maria Vidal, de la col·lecció «Guies de Patrimoni Local». Entre cingleres i fonts passeja, sense límits territorials, seguint el curs del riu, i ens guia per un trosset de la Garrotxa, un terreny aspre i de mala petja, diuen, però, pel que sembla, habitat des de la prehistòria. El patrimoni natural, ric en restes volcàniques, convida el visitant a passejar entre les cingleres i les fonts que esquitxen aquesta contrada, i a descobrir-ne la flora i la fauna autòctones.
  • L'astrònoma i l'escriptor: Cartes de Manolita Carreras a Carles Rahola (1908-1909), una edició a cura de Rosa Maria Gil i Tort, de la col·lecció «Josep Pla». La col·lecció de cartes dipositades a l'Arxiu Municipal de Girona d'una dona que fins aleshores era una autèntica desconeguda ens ha retornat la figura de Manuela Carreras Duran, una gironina amb una categoria intel·lectual molt estimulant en relació amb la cultura literària de la ciutat. Durant l'hivern i la primavera dels anys 1908 i 1909, Manuela, o Manolita Carreras, com signava ella, va mantenir una intensa relació epistolar amb Carles Rahola. El fet que es conservessin les seves cartes ens permet penetrar en una altra dimensió de l'obra de Carles Rahola. Al perfil autobiogràfic ja reconegut pels seus biògrafs s'afegeix ara la presència diàfana de qui va ser una amiga i inspiradora seva.
  • L'armament del castell de Rocabruna, amb Bibiana Agustí i Lluís Bayona com a coordinadors. El llibre presenta els estudis d'una selecció dels materials localitzats en el jaciment del castell de Rocabruna: peces d'armament, escuts, llances, ballestes, eines de ferrer i de baster, instruments musicals i peces de ceràmica i vidre, entre d'altres. L'equip d'investigadors que signa aquest llibre ha posat en context tots aquests materials, els quals, pel seu volum i les seves característiques, situen el castell de Rocabruna entre els jaciments medievals més importants de Catalunya. 

Totes les publicacions i col·leccions corporatives estan agrupades i es poden consultar al web: http://www.ddgi.cat/publicacions.

Concurs de literatura infantil i juvenil

Com cada any, el Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona dona suport al concurs de literatura infantil i juvenil del Club de Lectures Recomanables (CLER), que es convoca en el marc de Sant Jordi. Enguany, hi han participat dotze biblioteques de la demarcació (Anglès, Banyoles, Breda, Calonge, Figueres, Fornells de la Selva, Palamós, Sant Joan de les Abadesses, Sant Julià de Ramis, Torroella de Montgrí, Tossa de Mar i Vidreres). Fins al moment, hi han pres part 1.228 nens i nenes.

Tots els participants tindran un petit lot d'obsequis i un diploma de participació. Cadascuna de les biblioteques entregarà un lot de llibres als guanyadors de les tres categories: de sis a vuit anys, de nou a onze anys i de dotze a catorze anys. 

En paral·lel, el Servei de Biblioteques ha editat la Guia infantil i juvenil de primavera CLER 2022, amb una selecció de contes i llibres per a infants, adolescents i famílies. Integren el CLER professionals de les biblioteques públiques de les comarques gironines. Des del 2004, treballen per promocionar la literatura infantil i juvenil. La guia es pot trobar a https://www.bibgirona.cat/assets/documents/000/450/847/guia_primavera_2022_2_.pdf.

La portada de la guia és una il·lustració de Carles Dalmau (Tossa de Mar, 1997), graduat en audiovisuals i multimèdia, de la qual s'han repartit pòsters a les biblioteques de la demarcació. 

Punts de llibre d'INSPAI

A la parada de Sant Jordi de la Diputació, també s'hi podran trobar punts de llibre d'INSPAI, que n'ha elaborat setze sèries de diferents temes des del 2004. L'objectiu és difondre els fons fotogràfics del Centre de la Imatge de la Diputació. Podeu consultar el conjunt de sèries a l'enllaç següent: https://www.inspai.cat/Inspai/ca/publicacions-fotografia?variant=punts_de_llibre.