Notícies

La Diputació de Girona presenta la guia Entre cingleres i fonts, dedicada a Castellfollit de la Roca i Sant Joan les Fonts

Foto : Foto: Miquel Millan

La Diputació de Girona ha presentat, aquest dimarts, el número 14 de la col·lecció «Guies de Patrimoni Local», que porta per títol Entre cingleres i fonts: Castellfollit de la Roca - Sant Joan les Fonts, els autors de la qual són Joan Alonso, Maria Galizia, Enric Martí, Roger Santaló i Maria Vidal.

L'acte de presentació ha tingut lloc a la sala de plens de l'Ajuntament de Sant Joan les Fonts amb la participació del vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, i els autors del llibre.

Les dues característiques principals que fan d'aquesta zona un territori únic són la gran quantitat de fonts i l'abundor de restes de cingleres basàltiques que s'hi poden trobar.

Entre cingleres i fonts: Castellfollit de la Roca - Sant Joan les Fonts passeja, sense límits territorials, seguint el curs del riu, i ens guia per un petit trosset de la Garrotxa, un terreny aspre i de mala petja, diuen, però, pel que sembla, habitat des de la prehistòria.

S'hi van establir els ibers i els romans i, en època medieval, els monjos de sant Benet. Més tard, una onada de població vinguda a partir del despoblament i abandonament de l'Alta Garrotxa, causat per les dificultats de supervivència a la muntanya, però sobretot per l'atracció que suposaven les noves indústries localitzades a la vall del Fluvià, va fer ressorgir aquest territori i els seus efectes han arribat fins als nostres dies.

Diversos vestigis romanen visibles: un poblat ibèric al cim de la colada, l'església d'un antic monestir al costat del riu, una casa forta exemple de l'arquitectura civil medieval, una església des de la qual s'albiren els emplaçaments de la plana veïna, el patrimoni industrial del Molí Fondo (testimoni de la intensa activitat fabril), els corriols, els ponts, les fonts, les cingleres, els pobles, les masies, les esglésies, les ermites i, fins i tot, els records, alguns encara en peu, del pas de les guerres.

El patrimoni natural, ric en restes volcàniques, convida el visitant a passejar entre les cingleres i les fonts que esquitxen aquesta contrada, i a descobrir-ne la flora i la fauna autòctones.

L'obra ens explica com tots dos municipis, encara que són diversos quant a activitats econòmiques, comparteixen un passat amb intercanvis constants.

Actualment, Sant Joan les Fonts és eminentment industrial, amb reminiscències ramaderes i agrícoles, i en els darrers anys ha viscut una gran potenciació del sector turístic.

Per la seva banda, Castellfollit de la Roca centra l'economia en el petit comerç, algunes indústries i la restauració, amb un turisme impulsat per la singularitat del municipi: la seva cinglera.

El territori designat entre cingleres i fonts, que dona nom al títol, està situat al nord-est del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, cosa que implica que moltes de les seves activitats (agricultura, ramaderia, construcció i indústria, entre d'altres) estan molt regulades.

Precisament, el territori de l'àmbit d'aquesta guia és molt ric en restes volcàniques. Alguns d'aquests volcans passen gairebé desapercebuts, com és el cas del volcà de la Canya, que es confon amb els camps de conreu que té al voltant.

Un altre aspecte que es destaca són les colades de lava, és a dir, els rius de lava solidificada procedents dels volcans, ja que són les restes més visibles i emblemàtiques que defineixen el territori.

Castellfollit de la Roca se sustenta sobre dues colades de lava superposades, que són el principal reclam turístic i que configuren la imatge característica del municipi.

De la situació geogràfica a l'entorn natural, passant per una síntesi històrica i econòmica o un apartat sobre el patrimoni cultural, l'obra explica, per exemple, que la base econòmica de tots dos municipis són els sectors secundari i terciari, si bé l'agricultura i la ramaderia es mantenen com a activitat residual, especialment a Sant Joan les Fonts. Del sector secundari destaquen les indústries paperera i càrnia, i del sector serveis, el turisme.

El territori que comprèn els municipis de Castellfollit de la Roca i Sant Joan les Fonts va viure un passat comú en època de cavallers, senyorius, cases fortes i castells.

No hi falten tampoc referències a les llegendes, com la dels encantats de Castellfollit de la Roca o la de les ombres del sector de Begudà.

Bruixes i follets són habitants, entre imaginaris i reals, que protagonitzen bona part de les llegendes de la zona, com a la majoria de pobles de muntanya prepirinencs de l'entorn. A banda de la tradició oral, el folklore i les tradicions més arrelades estan relacionats amb la faràndula de tots dos municipis, que surt a ballar pels carrers i places en dates assenyalades.

Com totes les guies de patrimoni local de la col·lecció, Entre cingleres i fonts: Castellfollit de la Roca - Sant Joan les Fonts acaba amb un recull d'itineraris senyalitzats que permeten descobrir el territori, bàsicament a peu.

A Castellfollit de la Roca li correspon l'itinerari 13 del Parc Natural de la Garrotxa (les cingleres de Castellfollit), i a Sant Joan les Fonts, l'itinerari 16 (la ruta de les Tres Colades).

A més a més, tots dos municipis es troben dins de la xarxa de senders d'Itinerànnia (de la qual es troba múltiple senyalització de color vermell i groc), i també formen part de Garrotxa Cultour, quinze propostes de descoberta de la comarca. A banda d'aquestes rutes, n'hi ha d'altres, senyalitzades, per descobrir els racons dels dos municipis.

Els autors

Joan Alonso Sadurní (Sant Joan les Fonts, 1988) és llicenciat en arquitectura per l'ETSAB (UPC) i té un postgrau en urbanisme i territori per la UdG. Ha treballat en diversos despatxos d'arquitectura de Catalunya i Xile. Actualment treballa com a arquitecte al Consell Comarcal del Ripollès i també com a autònom.

Maria Galizia Amoraga  (Beuda, 1984) és llicenciada en història de l'art i en antropologia social i cultural per la UAB i màster en gestió del patrimoni cultural per la UdG. Ha treballat molts anys en el món de l'educació, inicialment en jaciments arqueològics. Actualment és professora d'institut.

Enric Martí Ginabreda (Sant Privat d'en Bas, 1979) és llicenciat en història i màster en gestió de patrimoni cultural per la UdG. Ha treballat durant anys en temes d'arqueologia i difusió patrimonial, documentació o arxivística. Actualment treballa al MAC-Empúries.

Roger Santaló Puig (Castellfollit de la Roca, 1986) és llicenciat en periodisme per la UAB. Durant molts anys ha desenvolupat la seva tasca en redaccions d'arreu del país, com Ràdio Barcelona o Olot Televisió. Actualment exerceix de periodista a TV3 i és regidor de Cultura de l'Ajuntament de Castellfollit de la Roca.

Maria Vidal Jodar (Barcelona, 1975) és llicenciada en història de l'art per la UdG, màster en museografia didàctica per la UB i màster en gestió cultural per la UOC. Ha treballat molts anys en els sectors de la gestió cultural, el turisme i la interpretació del patrimoni natural i cultural. Fins al juny de 2019 va ser la tècnica de Promoció Municipal, Turisme i Cultura de l'Ajuntament de Sant Joan les Fonts. Actualment és alcaldessa de Sant Joan les Fonts.

La col·lecció

Entre cingleres i fonts: Castellfollit de la Roca - Sant Joan les Fonts correspon al número 14 de la col·lecció que edita la Diputació i que porta per nom «Guies de Patrimoni Local». La col·lecció és una sèrie bibliogràfica que té per finalitat divulgar els trets identificadors i les peculiaritats de la vida local de les comarques gironines: la geografia, el medi natural, l'arqueologia, la història, l'activitat econòmica, l'etnologia, l'art, l'arquitectura i la cultura popular.