Notícies

La Diputació de Girona va presentar Els camins històrics, una nova guia de «Quaderns de la Revista de Girona»

Foto : Fotografies: Eddy Kelele

El passat divendres 28 de gener, a les 18.00 hores, va tenir lloc l'acte de presentació de la guia dels «Quaderns de la Revista de Girona» Els camins històrics, de l'autor Elvis Mallorquí.

L'obra, editada conjuntament per la Diputació de Girona i la Fundació "la Caixa", va ser presentada a la Casa de Cultura de Tossa de Mar (avinguda del Pelegrí, 8), amb la participació d'Albert Piñeira, vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona.

L'acte va comptar també amb Ramon Gascons, alcalde de Tossa de Mar; Elvis Mallorquí, autor del llibre; Mario Zucchitello, president del Centre d'Estudis Tossencs, i Rosa Maria Gil, directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona».

El llibre arrenca de la prehistòria, «quan els humans comencen a caminar amb dues extremitats. Som bípedes» i ens explica que «el cos humà està pensat per caminar. O, més probablement, caminar va configurar el cos dels Homo sapiens tal com és avui».

Des dels seus orígens i al llarg de la història, els camins han estat essencials per a les comunicacions de les persones, les mercaderies, els exèrcits i les idees. Eren camins per on la gent transitava a peu, a cavall o amb qualsevol carruatge per anar al mas, a l'església, al mercat, a la ciutat, al port, al santuari.

Al llarg del quadern veiem com amb la construcció¿ de les modernes infraestructures viàries, des de les carreteres i el ferrocarril del segle xix fins a les autopistes del segle xx i el tren d'alta velocitat ja entrat el segle xxi, aquests camins han perdut la seva funció originària i han quedat oblidats quan s'hi ha construït a sobre, han estat fragmentats per les noves vies de comunicació o, en el millor dels casos, han quedat abandonats.

«Entre les vies que no són carreteres modernes, hi ha uns camins que es poden qualificar com a històrics o tradicionals pel seu origen remot i per la finalitat de comunicar els nuclis de població des de temps immemorial. No són de titularitat estatal, autonòmica ni provincial, sinó que pertanyen als municipis», podem llegir.

L'autor remarca que, tot i això, «continuen essent vies públiques i, de cara al futur, ofereixen als ajuntaments i a la ciutadania una oportunitat de reconstituir una xarxa viària apta per recuperar un dels trets que ens fa humans: caminar».

L'obra posa en relleu com al voltant dels camins o sobre aquests mateixos s'han estructurat xarxes viàries, accessos per anar a missa, vies mercaderes, o s'han aixecat castells i torres, ponts i motes, hostals i cases de ferrers, però també han estat lloc de pas de ramats transhumants, mules i traginers, carros i tartanes, o com han servit per portar gent de fora, però també perquè d'altres emprenguessin llargs viatges.

De tot això i molt més tracta el volum Els camins històrics, d'Elvis Mallorquí.

L'autor

Elvis Mallorquí Garcia (Riudellots de la Selva, 1971) és historiador i professor d'ensenyament secundari. Es va doctorar en història el 2007 a la Universitat de Girona amb la tesi Parròquia i societat rural al bisbat de Girona, segles xiii i xiv.

Ha coordinat l'obra col·lectiva Cinquanta-cinc llegües de passos oblidats i xarrabascos, sobre els camins històrics de la plana de la Selva, treball que és el punt de partida d'aquest llibre.

La col·lecció

El volum Els camins històrics és el número 213 de la col·lecció dels «Quaderns de la Revista de Girona», i el 92 de la sèrie «Guies».

Des de la seva creació l'any 1985, aquesta col·lecció, que dirigeix Rosa Maria Gil i Tort, compta ja amb més de dues-centes monografies locals i més de noranta guies de contingut específic, des del número 1 (sobre els jueus) fins a aquest número 213 (dedicat als camins històrics).