Notícies

El llibre 25 anys dels Premis Patronat, de la Politècnica, es presenta a la Diputació de Girona

Foto : Fotos: M. Artalejo

La sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona ha acollit aquest dijous al matí la presentació del llibre 25 anys dels Premis Patronat, de la Politècnica de la Universitat de Girona, editat amb el suport de la Diputació de Girona.

El vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; el director tècnic del Patronat de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona, Gerard Lechuga, i la directora de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona, M. Àngels Pèlach, han presidit l'acte.

Els Premis Patronat premien el millor projecte final de carrera en cadascuna de les titulacions impartides a l'Escola Politècnica Superior de la UdG. L'entrega de premis té lloc al final de cada curs acadèmic en un acte formal que és un dels més destacats del curs. Es tracta d'uns premis amb una notable tradició. És per aquest motiu que se n'ha editat un llibre que recull el testimoni d'expresidents del Patronat i d'exdirectors de l'Escola Politècnica Superior, però també el testimoni de 290 premiats al llarg d'aquests 25 anys.

Durant la presentació, el vicepresident segon de la Diputació ha destacat: «Des de la Diputació de Girona, per mitjà de l'àrea de Cultura, hem viscut en primera línia el creixement i l'evolució d'aquests guardons. Hi vam ser des d'un bon inici i encara avui hi col·laborem».

«Els premis», ha remarcat Albert Piñeira, «han entès perfectament la transformació de la societat  i han incorporat categories noves que han servit per premiar l'esforç dels alumnes que han conclòs els graus que s'hi han afegit». Segons Piñeira, són «uns premis al talent i a l'esforç dels estudiants de la Politècnica però també un reconeixement a l'evolució de l'Escola per adaptar els seus estudis a les necessitats de l'entorn, en gran part gràcies a les demandes i al suport del mateix Patronat de la Politècnica i de les institucions del territori».

Per la seva banda, el director tècnic del Patronat ha detallat que el llibre conté 290 testimonis dels 320 premiats al llarg dels anys, i que el Patronat en tot aquest temps ha destinat més de 250.000 euros a premiar i reconèixer l'esforç de l'estudiantat de l'Escola Politècnica Superior.

Gerard Lechuga ha assenyalat: «A la part principal del llibre descobrim els premiats, els protagonistes principals. Hem recopilat diferents testimonis sobre què va suposar per a ells el premi i què estan fent professionalment avui en dia. Alguns són premiats que han creat la seva pròpia empresa o que desenvolupen tasques d'alta responsabilitat en empreses gironines; d'altres s'han quedat a l'estranger treballant i d'altres han descobert la seva vocació un cop ben entrada la seva etapa professional. En tot cas, tots i cadascun d'ells són grans exemples que prestigien l'Escola i que han de servir de mirall als futurs estudiants».  Finalment, el director tècnic del Patronat apuntava que el 30 % dels premiats al llarg dels 25 anys d'història dels premis són dones.

La directora de l'Escola, M. Àngels Pèlach, ha manifestat que aquests premis no serien possibles sense la col·laboració dels patrons, de tot el personal de l'Escola i el suport incondicional de la Diputació de Girona. Així mateix ha afirmat: «Gràcies a aquests premis i al seguiment d'aquests premiats, veiem el gran impacte que representa disposar d'una escola politècnica superior per a les empreses i les entitats del territori. Un fet que ens reforça a seguir treballant per tenir una escola cada cop millor, més competitiva i adaptada a les necessitats de la societat en general».

Actualment el Patronat consta de 138 membres i destina més de 320.000 euros anuals a fomentar la relació universitat-empresa, a premiar el talent dels estudiants i a promoure la transferència de tecnologia.

La propera edició dels premis arribarà amb moltes novetats, degudes a un procés de reflexió intern per tal d'actualitzar-los.

El llibre ja està a la venda a la Llibreria Geli i a la Llibreria 22 i n'hi haurà un exemplar disponible a totes les biblioteques.

25 anys dels Premis Patronat
El llibre commemoratiu dels 25 anys dels Premis Patronat està dividit en quatre grans apartats:
1. Un pròleg de la presidenta actual del Patronat, Judith Viader, i del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer.
2. Entrevistes a expresidents del Patronat i exdirectors i exdirectores de l'Escola Politècnica Superior durant els 25 anys dels premis, per captar-ne el testimoni i les experiències viscudes en els orígens i la seva evolució.
3. Un petit testimoni dels premiats en aquests 25 anys. Dels 320 professionals premiats, hi ha 290 testimonis. Per tant, la participació ha estat al voltant del 90 %.
4. Una entrevista en profunditat a dos premiats de cada una de les 25 edicions.