Notícies

La Revista de Girona presenta un nou número, amb el dedicat a la justícia

Foto : La Revista de Girona presenta un nou número, amb el dedicat a la justícia

La Diputació de Girona ha presentat aquest dijous, 30 de setembre, el número 328 de la Revista de Girona, que correspon als mesos de setembre i octubre de 2021. Aquest nou número de la Revista, editada per la Diputació, dedica el dossier a la justícia.

Amb el títol «La justícia, a examen», la voluntat d'aquest dossier és fer una radiografia de l'Administració de justícia a les comarques gironines, des dels jutjats de guàrdia i de primera instància i instrucció fins als tribunals de l'Audiència.

Entremig hi ha prop de dos centenars d'organismes encarregats d'impartir justícia, des de la fiscalia i els lletrats de l'Administració de justícia fins als jutjats especialitzats, com el de menors, el mercantil, el laboral, el de família o el de violència contra la dona. Tampoc oblida els advocats, agrupats ens dos col·legis professionals, el de Girona i el de Figueres.

Altres temes

Aquest número 328 també inclou una entrevista a l'historiador Jaume Sobrequés i Callicó, que ha impulsat diverses iniciatives culturals, algunes de les quals perduren amb dinamisme, com Base Edicions, amb el seu fill Santiago al capdavant.

La presència de Jaume Sobrequés en els papers públics és constant, atenent a una personalitat ben activa, en què preval un gran sentiment d'amor per Girona i Catalunya, i alhora una notable producció historiogràfica i política, intel·lectual, de to general, del país. Recentment ha publicat els dos grans volums dels Estudis d'història de Catalunya.

Per la seva banda, el reportatge -escrit pel periodista Jordi Camps i amb fotografies d'Aniol Resclosa- s'endinsa en els «rodatges en temps de mascaretes». Després del període de confinament a causa de la pandèmia i el consegüent interval en espera dels protocols de seguretat a seguir, els equips de rodatge van tornar, a finals d'estiu, a prendre els carrers. El sector de l'audiovisual va revifar i, sobretot, va satisfer un increment de la demanda de consum sense precedents.

L'apartat d'història posa el focus en la persona de Joaquim Batlle, banyolí mort en un camp annex a Mauthausen.

L'aventura vital de Joaquim Batlle, un jove banyolí que va anar al front a defensar la República i va acabar morint en terres austríaques, al kommando de Ternberg, un camp annex a Mauthausen, exemplifica la sort de milers de catalans i espanyols que van morir assassinats pels nazis.

El reportatge fotogràfic està dedicat a la gola del Ter, que es descobreix com un tresor natural entre centenars de platges mediterrànies massificades quan els dies s'allarguen. És potser per això que gaudir-ne a l'hivern és una de les millors opcions, caminant sota estols de caderneres, visibles entre les branques dels arbres caducifolis que han perdut la fulla degut a la seva letargia hivernal, o parant atenció en els punts foscos que, arrenglerats de forma erràtica, sobresurten entre les dunes.

En aquest número 328 també hi trobem un tribut a l'escultor Domènec Fita i Molat (10 d'agost de 1927 - 9 de novembre de 2020),  amb un article de Sebastià Goday  i un de Kim Bover.

Una vida, la de Domènec Fita, que s'omplia _segons el que explicava a qui el volia escoltar_ en els seus articles o en la copio­síssima i precisa catalogació de la seva vasta producció; una necessitat, un impuls, una voluntat, un pensament dominador, una addicció, un sacerdoci seglar i no tan seglar, una xarxa, una cridòria. Sempre, però, immiscint-se en i per la flama artística rebuda en la seva formació i en capacitats innates en temps i en geografies de vida no gaire donades a la llibertat: franquisme irredempt, Opus Dei, paraplegia. Sempre es deixava revertebrar per l'art, pel seu concepte de l'art, après a l'Hospici amb el mestre Joan Carrera, a Olot, a Belles Arts de Barcelona, amb els del grup Flamma, en no gaires viatges.

Presentació del número 328 de la Revista de Girona

De tots i cadascun dels temes que recull aquest número 328 de la Revista de Girona, se'n va parlar a la presentació que es va fer aquest dijous a la seu del Col·legi de l'Advocacia de Girona.

A l'acte, en format de taula rodona, hi van participar Albert Piñeira, vicepresident segon i diputat delegat de Cultura de la Diputació de Girona; Fernando Lacaba, magistrat de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya; Carles McCragh, degà de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Girona; Jordi Grau, periodista i coordinador del dossier «La justícia, a examen», del número 328 de la Revista de Girona, i Gerard Bagué, director de la Revista de Girona, que va fer de conductor de l'acte i de moderador de la taula rodona.