Notícies

Jardins, una nova guia de «Quaderns de la Revista de Girona»

Foto : Jardins, una nova guia de «Quaderns de la Revista de Girona»

Aquest dissabte va tenir lloc l'acte de presentació de la guia dels «Quaderns de la Revista de Girona» Jardins, de Joaquim M. Puigvert, Ignasi Esteve, Josep Pujol i Rosa Maria Gil, directora així mateix de la col·lecció.

L'obra, editada conjuntament per la Diputació de Girona i la Fundació "la Caixa", va ser presentada al Bibliollac (parc Schierbeck) de Puigcerdà, amb la participació d'Albert Piñeira, vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona i alcalde de Puigcerdà.

Aquest llibre ofereix una visió panoràmica i interdisciplinària de la història dels jardins a les terres de Girona. Els lectors hi trobaran les característiques dels principals models de jardins, les tipologies més comunes, una proposta de guia itinerària dels jardins més notables públics i privats, la seva presència en la literatura i l'art, així com un compendi dels principals projectes de jardins. Tot amb l'objectiu de reivindicar-ne el valor històric i patrimonial i fer prendre consciència de la seva gran fragilitat.

El llibre vol contribuir a posar en valor els jardins, públics i privats, des de la perspectiva patrimonial i històrica, en considerar-los -s'explica al principi- «un dels patrimonis més fràgils, com ho evidencia la desaparició de molts d'ells, en especial els petits jardins urbans noucentistes. Les noves tendències en jardineria i urbanisme haurien de coexistir amb el respecte als jardins de traçat i arbrat amb vàlua i significació històriques».

En un article publicat al Diari de Girona, l'historiador Joaquim Nadal assegura que els autors «ens proposen una mirada sobre els jardins de la província de Girona, públics i privats, recents i històrics. Primer amb una aproximació general: l'afany per domesticar la natura, per reproduir-la a petita escala en l'àmbit domèstic i el gust per afegir-hi, més enllà del mimetisme de la natura circumdant, les aportacions exòtiques que aporten singularitat a un jardí. Després fa un recorregut històric que comença amb els jardins d'època romana (uns bons exemples serien els jardins de Pompeia, o la reconstrucció ideal d'una vil·la i els seus jardins a la Fundació Paul Getty de Malibú), que en el cas de les terres de Girona es concreta sobretot en la reconstrucció ideal que ens proporciona l'arqueologia dels jardins d'Empúries, o els de la vil·la dels Ametllers de Tossa de Mar o els de les cases dels assentaments del pla de Girona al pla de l'Horta o a can Pau Birol».

El volum Jardins és el número 204 de la col·lecció dels «Quaderns de la Revista de Girona», i el 86 de la sèrie «Guies».

Des de la seva creació l'any 1985, aquesta col·lecció, que dirigeix Rosa Maria Gil i Tort, ha nodrit les biblioteques públiques i privades amb més de cent monografies locals i prop de noranta guies de contingut específic, des del número 1 (sobre els jueus) fins a aquest número 204 (dedicat als jardins).