Aquest dissabte va tenir lloc l'acte de presentació de la guia dels «Quaderns de la Revista de Girona» Jardins, de Joaquim M. Puigvert, Ignasi Esteve, Josep Pujol i Rosa Maria Gil, directora així mateix de la col·lecció.
L'obra, editada conjuntament per la Diputació de Girona i la Fundació "la Caixa", va ser presentada al Bibliollac (parc Schierbeck) de Puigcerdà, amb la participació d'Albert Piñeira, vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona i alcalde de Puigcerdà.
Aquest llibre ofereix una visió panoràmica i interdisciplinària de la història dels jardins a les terres de Girona. Els lectors hi trobaran les característiques dels principals models de jardins, les tipologies més comunes, una proposta de guia itinerària dels jardins més notables públics i privats, la seva presència en la literatura i l'art, així com un compendi dels principals projectes de jardins. Tot amb l'objectiu de reivindicar-ne el valor històric i patrimonial i fer prendre consciència de la seva gran fragilitat.
El llibre vol contribuir a posar en valor els jardins, públics i privats, des de la perspectiva patrimonial i històrica, en considerar-los -s'explica al principi- «un dels patrimonis més fràgils, com ho evidencia la desaparició de molts d'ells, en especial els petits jardins urbans noucentistes. Les noves tendències en jardineria i urbanisme haurien de coexistir amb el respecte als jardins de traçat i arbrat amb vàlua i significació històriques».
En un article publicat al Diari de Girona, l'historiador Joaquim Nadal assegura que els autors «ens proposen una mirada sobre els jardins de la província de Girona, públics i privats, recents i històrics. Primer amb una aproximació general: l'afany per domesticar la natura, per reproduir-la a petita escala en l'àmbit domèstic i el gust per afegir-hi, més enllà del mimetisme de la natura circumdant, les aportacions exòtiques que aporten singularitat a un jardí. Després fa un recorregut històric que comença amb els jardins d'època romana (uns bons exemples serien els jardins de Pompeia, o la reconstrucció ideal d'una vil·la i els seus jardins a la Fundació Paul Getty de Malibú), que en el cas de les terres de Girona es concreta sobretot en la reconstrucció ideal que ens proporciona l'arqueologia dels jardins d'Empúries, o els de la vil·la dels Ametllers de Tossa de Mar o els de les cases dels assentaments del pla de Girona al pla de l'Horta o a can Pau Birol».
El volum Jardins és el número 204 de la col·lecció dels «Quaderns de la Revista de Girona», i el 86 de la sèrie «Guies».
Des de la seva creació l'any 1985, aquesta col·lecció, que dirigeix Rosa Maria Gil i Tort, ha nodrit les biblioteques públiques i privades amb més de cent monografies locals i prop de noranta guies de contingut específic, des del número 1 (sobre els jueus) fins a aquest número 204 (dedicat als jardins).